Hei.
Jeg har fått i oppdrag å forske litt på solbær-øl.
I forskningsfasen tenker jeg små batcher - maks 5 liter/batch.
Jeg har aldri brukt frukt/bær i øl før., så da er de store spørsmålene : Hva og hvordan...
Del 1- Hva.
Preliminær liste etter 10 minutters googling:
Hveteøl med solbær. Google sier at en hvete+bringebær er en vanlig kombo, så da er kanskje hvete+solbær en grei sak å teste.
Belgisk etellerannet med solbær. Nøgne ø har laget en belgisk tripple med solbær (Cassis Tripple), denne har fått god kritikk.
Cider?
Porter/Stout med solbær?
Noen andre gode forslag? (Har inntil videre ønske om å holde meg unna brett og andre "uhumskheter"..)
Del 2 - hvordan .
Jeg får tilgang på store mengder, både i hel og presset form. Presset er kanskje enklest?
Jeg bør ha litt kontroll på alkoholprosent i de ferdige bryggene- det taler vel også for juice/saft, da jeg kan måle SG på det jeg tilsetter av frukt.
Mengder? Internett (norbrygg) sier at 200-250gram frukt pr liter øl er ganske standard.
Ser kanskje for meg at det skal være mer solbær i en hvete-øl enn i en belgisk etellerannet og i en porter/stout.
Pasteurisering/oppkok først? Tilsette sammen med gjær eller etter stormgjæring?
Jeg har fått i oppdrag å forske litt på solbær-øl.
I forskningsfasen tenker jeg små batcher - maks 5 liter/batch.
Jeg har aldri brukt frukt/bær i øl før., så da er de store spørsmålene : Hva og hvordan...
Del 1- Hva.
Preliminær liste etter 10 minutters googling:
Hveteøl med solbær. Google sier at en hvete+bringebær er en vanlig kombo, så da er kanskje hvete+solbær en grei sak å teste.
Belgisk etellerannet med solbær. Nøgne ø har laget en belgisk tripple med solbær (Cassis Tripple), denne har fått god kritikk.
Cider?
Porter/Stout med solbær?
Noen andre gode forslag? (Har inntil videre ønske om å holde meg unna brett og andre "uhumskheter"..)
Del 2 - hvordan .
Jeg får tilgang på store mengder, både i hel og presset form. Presset er kanskje enklest?
Jeg bør ha litt kontroll på alkoholprosent i de ferdige bryggene- det taler vel også for juice/saft, da jeg kan måle SG på det jeg tilsetter av frukt.
Mengder? Internett (norbrygg) sier at 200-250gram frukt pr liter øl er ganske standard.
Ser kanskje for meg at det skal være mer solbær i en hvete-øl enn i en belgisk etellerannet og i en porter/stout.
Pasteurisering/oppkok først? Tilsette sammen med gjær eller etter stormgjæring?