Spare tid -koke humla i vann

loebrygg

Norbrygg-medlem
Ser at bryggselv får inn blodfersk gjær på torsdag.
Det betyr at bryggingen min blir utsatt en dag, men siden jeg skal på jobb fredag
tenkte jeg å lage en starter på torsdag og koke humla sepparat, samtidig med meskinga for å spare tid og pinche på fredag.
Noen som har noen erfaring med det?

Uansett, her er oppskriften

Havre Stout: Oatmeal Stout Brewer: Hans Christian Løberg

Statistics
Volume: 12 liters
OG: 1083
FG:
Alcohol: 8.3 % by vol.
Colour: 98 EBC (Black)
Bitterness: 56 IBU
BU/GU: 0.67
Fermentables
Dry Light Extract 8 EBC 2500 g
Black Malt 1400 EBC 1400 EBC 250 g
Chocolate Malt 800 EBC 125 g
Flaked Oats 4 EBC 125 g
Mash schedule: xx degrees for nn minutes, yy degrees for mm minutes.
Hops
Northern Brewer 7.8% alpha 25 g 60 minutes
Cascade                 6.5% alpha 25 g 5 minutes
Fermentation
Yeast: WLP007 Dry English Ale
Comments:

Tenker jeg også går for en liten kanne espresso etter eller annet sted i prossessen
 
Jeg skjønner ikke helt hva du sparer av tid. Du må jo uansett koke vørteren minst en time, og da bør du jo ta med humla.
 
loebrygg skrev:
Holder det ikke om jeg bare koker spesialmalt vørteren i 10 min?
Ikke kok spesialmalten. Legg den oppi vannet ved starten på oppvarmingen, og ta den ut når temperaturen når 75 °C
 
Jens K skrev:
loebrygg skrev:
Holder det ikke om jeg bare koker spesialmalt vørteren i 10 min?
Ikke kok spesialmalten. Legg den oppi vannet ved starten på oppvarmingen, og ta den ut når temperaturen når 75 °C

Jaja, men etter at jeg har meska spesialmalten bører jeg vel la vørtern få et kok
 
Jeg sliter litt med å forstå hva du tenker å gjøre. Kanskje du kan utdype?

loebrygg skrev:
Jaja, men etter at jeg har meska spesialmalten bører jeg vel la vørtern få et kok
I dette tilfellet blir spesialmalten trukket, ikke mesket. Flaket havre bør vel meskes?

Du skal koke humlen i en time, hvorfor ikke koke vørteren sammen med humlen på torsdag, og så tilsette gjæren på fredag?
 
OK, planen er å koke humla 60 min i vann.
Samtidig mesker jeg spesialmalten: black og sjokolademalt og havre.
Deretter siler jeg av vørteren og gir den et 10 min oppkok.

60 min humlekok + 10 min vørterkok
da sparer jeg nesten en time kontra først mesking, så koke humla i vørter en time

Du skal koke humlen i en time, hvorfor ikke koke vørteren sammen med humlen på torsdag, og så tilsette gjæren på fredag?

men er det ikke fare for infeksjon hvis jeg lar vørtern stå over natta?
 
Eller at jeg bare går for å meske imorgen og koke på fredag
Bare gi vørtern 10 min oppkok før jeg settern i kjøleskapet over natta
slik jeg har sett andre gjøre før
 
Det er etter det jeg har lest en fare for DMS type smøraktig smak..  Man skal ha rullende kok for å skille ut DMS som er ett biprodukt av nedbrytningen av maltose til sukkrose ,, den må kokes ut og god avdampning, dropp lokket,,..
Usikker om DME er trygt å bruke men antar DMS er fjernet,  .
Kok humler med rent vann og få masse utbytte av alfa syre , pga jo mer sukker i vørteren , jo mindre alfa ..

Meske spesial malt på 70 C til du når ønsket utbytte,,
Koke humle i en egen panne i 60 min
Koke opp skyllevann og gjøre klar DMA som tilsettes 15 min før kokeslutt..

Bruk vannkoker for å hjelpe kokekar.  få opp temp om du har dårlig tid

1,5 t så bør du være ferdig,  da unngår du DMS fra spesial malt..

Hver ikke om dette var til hjelp, men jeg tenker man greier seg med mindre humle .

Lykke til
 
DMS er ubetydelig i ekstrakt. den er allerede kokt, men det kan dannes hvis du ikke slipper ut dampen...
Det smaker kål, ikke smør.
 
Takk for bra svar det var nettopp dette jeg håpet på å høre

Og det var vel igrunnen det jeg trodde også

Får se hvordan jeg legger om bryggevanene nå


Sent from my iPhone using Tapatalk 2
 
OBS!
Dette blir ingen mesk. Det er ingen malt med aktive enzymer her, dermed skjer det ingenting annet enn at du får smak og farge fra spesialmalten og du vil ikke få ønsket effekt av havren.
 
Tilbake
Topp