Hei..
Vi er forholdsvis fersk i "gamet" (3 batcher) og lurer litt på om vi gjør noe feil i prosessen her.
Grunnen er at vi ikke alltid treffer forventet OG verdi på ølet vårt.
Når jeg leser på diverse forumer ser det ut til at det er ulike måter å gjøre ting på, derfor vil jeg bare ta en avsjekk... ;-)
Beklager hvis du/dere mener at jeg burde ha funnet svarene selv ved å lese andre innlegg, men har som sagt ikke helt funnet et entydig svar (hvis det finnes)..
Kort fortalt kjøpte jeg og to kamerater et beer brew 60 l sett fra ølbrygging.no og fikk med 3 (50 l) sett med malt/humle. Siste settet ble brygget igår, en "Farm House Ale"..
Følgende fremgangsmåte har vi brukt til nå:
- Rengjøring og desinfisering
- oppvarming av vann til 67 grader (står på oppskrift) ref. beskrivelse fra ølbrygging.no: 5l + 2l/kg malt, hvilket i dette tilfellet ble 33 l, da vi totalt har 14 kg malt.
- hever i malten og varmer på 67 grader i 90 min. (ref. oppskrift), sirkulerer under hele meskeperioden vørteren ved å tappe ut og fylle på toppen. Gjøres nå manuelt da sirkulasjonspumpen som fulgte med var for effektiv, slik at det gikk fort tomt.
- skrur opp temp til ca 78 grader og hever silkaret og siler/etterfyller med ca 80 graders vann. Gjør dette til vi havner på ca 50 l vørter i bryggeren. Puh! Dette tar tid... (tok ca 90 min sist gang)
Det er også dette punktet vi er mest usikre på, med tanke på mengde vann det skal etterfylles med. Som jeg beskrev innledningsvis startet vi med 33 l. En del av dette (ganske mye) tas opp i malten så vi endte faktisk opp med å etterfylle ca 30 l vann for å havne på 50 l totalt.
- Fjerner silkar og malt når vi oppnådde 50 l og startet kokeperioden.
- Humle tilsettes ihht. oppskrift.
- Protafloc (eller hva det heter) tilsettes når det gjenstår 15 min av kokeprosess
- kjøler settes i når det gjenstår 5 min av kokeprosess
- total koketid 60 min.
- Kjøler så ned til ca 25 grader. Havnet på 22 grader denne gangen, da vi fikk avbrutt litt for sent.
- Måler så OG til å være 1064 (forventet OG ihht. oppskrift 1067)
- Tapper fra bryggekjelen via tappekran til gjæringskar og tilsetter gjær. Bør man heller bruke hevert for å unngå å få med seg mye grums?
- tilfører litt oksygen og setter til lagring..
Håper noen av dere har tid til å gi oss kommentarer på dette og tar imot forbedringsforslag med takk..
Vi er forholdsvis fersk i "gamet" (3 batcher) og lurer litt på om vi gjør noe feil i prosessen her.
Grunnen er at vi ikke alltid treffer forventet OG verdi på ølet vårt.
Når jeg leser på diverse forumer ser det ut til at det er ulike måter å gjøre ting på, derfor vil jeg bare ta en avsjekk... ;-)
Beklager hvis du/dere mener at jeg burde ha funnet svarene selv ved å lese andre innlegg, men har som sagt ikke helt funnet et entydig svar (hvis det finnes)..
Kort fortalt kjøpte jeg og to kamerater et beer brew 60 l sett fra ølbrygging.no og fikk med 3 (50 l) sett med malt/humle. Siste settet ble brygget igår, en "Farm House Ale"..
Følgende fremgangsmåte har vi brukt til nå:
- Rengjøring og desinfisering
- oppvarming av vann til 67 grader (står på oppskrift) ref. beskrivelse fra ølbrygging.no: 5l + 2l/kg malt, hvilket i dette tilfellet ble 33 l, da vi totalt har 14 kg malt.
- hever i malten og varmer på 67 grader i 90 min. (ref. oppskrift), sirkulerer under hele meskeperioden vørteren ved å tappe ut og fylle på toppen. Gjøres nå manuelt da sirkulasjonspumpen som fulgte med var for effektiv, slik at det gikk fort tomt.
- skrur opp temp til ca 78 grader og hever silkaret og siler/etterfyller med ca 80 graders vann. Gjør dette til vi havner på ca 50 l vørter i bryggeren. Puh! Dette tar tid... (tok ca 90 min sist gang)
Det er også dette punktet vi er mest usikre på, med tanke på mengde vann det skal etterfylles med. Som jeg beskrev innledningsvis startet vi med 33 l. En del av dette (ganske mye) tas opp i malten så vi endte faktisk opp med å etterfylle ca 30 l vann for å havne på 50 l totalt.
- Fjerner silkar og malt når vi oppnådde 50 l og startet kokeperioden.
- Humle tilsettes ihht. oppskrift.
- Protafloc (eller hva det heter) tilsettes når det gjenstår 15 min av kokeprosess
- kjøler settes i når det gjenstår 5 min av kokeprosess
- total koketid 60 min.
- Kjøler så ned til ca 25 grader. Havnet på 22 grader denne gangen, da vi fikk avbrutt litt for sent.
- Måler så OG til å være 1064 (forventet OG ihht. oppskrift 1067)
- Tapper fra bryggekjelen via tappekran til gjæringskar og tilsetter gjær. Bør man heller bruke hevert for å unngå å få med seg mye grums?
- tilfører litt oksygen og setter til lagring..
Håper noen av dere har tid til å gi oss kommentarer på dette og tar imot forbedringsforslag med takk..