Spørsmål ang flasking

Hei

Eg satte første brygg for to veker sidan (IPA), og ser for meg å flaske dette snart, og har i den anledning et par spørsmål.

Ølet har stått i samme gjæringskar heile tida. Ølet var litt grumsete, og eg har tørrhumla 60g pellets. Burde eg stikke om til ny bøtte før tapping på flaske?

Er det fordel å blande sukkerlake i ølet før flasking, eller å ha sukkerlake i kvar enkelt flaske før tapping?

Eg har prøvd å søke uten å finne det svaret eg vil ha  :jaha:
 
SølveB skrev:
Hei

Eg satte første brygg for to veker sidan (IPA), og ser for meg å flaske dette snart, og har i den anledning et par spørsmål.

Ølet har stått i samme gjæringskar heile tida. Ølet var litt grumsete, og eg har tørrhumla 60g pellets. Burde eg stikke om til ny bøtte før tapping på flaske?

Er det fordel å blande sukkerlake i ølet før flasking, eller å ha sukkerlake i kvar enkelt flaske før tapping?

Eg har prøvd å søke uten å finne det svaret eg vil ha  :jaha:

Hva Odland skrev, med en liten tilføyelse.

Dagen før du skal flaske så setter du karet høyt på det stedet du vil flaske fra. Rører du mye på karet virvler du opp mye grums. Sett det høyt, tapp ned til et annet kar som inneholder sukkerlaken, og tapp på flasker fra det.
 
Takker for svar!

Et lite off-topic spørsmål, når eg først var i gang: Skal brygge ein liten batch i helga, ca 11l med target OG på 1.063, og har èin pose S-04 gjær. Denne er berekna på 20-30liter står det. Vert det overkill å pitche alt sammen, eller er det berre positivt?
 
SølveB skrev:
Takker for svar!

Et lite off-topic spørsmål, når eg først var i gang: Skal brygge ein liten batch i helga, ca 11l med target OG på 1.063, og har èin pose S-04 gjær. Denne er berekna på 20-30liter står det. Vert det overkill å pitche alt sammen, eller er det berre positivt?

En pose på 11 liter bør gå helt fint.
 
Enda en liten tilføyelse: det har vært en del her inne som har fått problem med ujevn karbonering på flaskene da sukkerlaken ikke har blandet seg skikkelig med ølet. Et par tips for å unngå dette er å plassere hevert-slangen i bunnen av karet slik at det blir litt sirkulasjon, samt å røre litt forsiktig med en desinfisert øse e.l. så sukkerlaken blir skikkelig blandet inn. Ikke overdriv røringen og husk å skvulpe minst mulig for å unngå oksidering.  :)
 
Thomas D skrev:
Enda en liten tilføyelse: det har vært en del her inne som har fått problem med ujevn karbonering på flaskene da sukkerlaken ikke har blandet seg skikkelig med ølet. Et par tips for å unngå dette er å plassere hevert-slangen i bunnen av karet slik at det blir litt sirkulasjon, samt å røre litt forsiktig med en desinfisert øse e.l. så sukkerlaken blir skikkelig blandet inn. Ikke overdriv røringen og husk å skvulpe minst mulig for å unngå oksidering.  :)

+1
Jeg tilfører i tillegg sukkerlaken litt etter litt, i 3-4 omganger, mens ølet stikkes om. Jeg rører kun på slutten, mest fordi jeg ikke gidder annet.
 
Pleier å tilsette halve sukkerlaken i bunn av karet og halvparten når jeg har overført halvparten av ølet
 
Var på Rema i dag og kjøpte to kasser med tomflasker. Desse har eg satt i kaustisk soda ei stund, og så skylt dei med spingvatn. Tenkte å skylle dei i Star San før fylling.

Er dette godt nok?
 
SølveB skrev:
Var på Rema i dag og kjøpte to kasser med tomflasker. Desse har eg satt i kaustisk soda ei stund, og så skylt dei med spingvatn. Tenkte å skylle dei i Star San før fylling.

Er dette godt nok?

Ingen?

Et lite tilleggsspørsmål: Har skjønt at 6g sukker/l er "vanlig". Eg har 15liter, så eg skal då ha 6*15=90g sukker kokt i ca 2dl vatn? Dette er første brygg, så eg er usikker på det meste  :)
 
SølveB skrev:
Var på Rema i dag og kjøpte to kasser med tomflasker. Desse har eg satt i kaustisk soda ei stund, og så skylt dei med spingvatn. Tenkte å skylle dei i Star San før fylling.

Er dette godt nok?

Nå er ikke jeg en racer på kaustisk soda, men jeg ville tatt en runde med flaskebørste, håkkesom. Det ville gitt meg større trygghet. Men dersom flaskene blir rene for synlig dritt, bør vel dette gå greit.
 
Jørn Hammerud skrev:
SølveB skrev:
Var på Rema i dag og kjøpte to kasser med tomflasker. Desse har eg satt i kaustisk soda ei stund, og så skylt dei med spingvatn. Tenkte å skylle dei i Star San før fylling.

Er dette godt nok?

Nå er ikke jeg en racer på kaustisk soda, men jeg ville tatt en runde med flaskebørste, håkkesom. Det ville gitt meg større trygghet. Men dersom flaskene blir rene for synlig dritt, bør vel dette gå greit.

Det gjorde eg. Men flaskene var ganske bra i utgangspunktet.
 
SølveB skrev:
Ingen?

Et lite tilleggsspørsmål: Har skjønt at 6g sukker/l er "vanlig". Eg har 15liter, så eg skal då ha 6*15=90g sukker kokt i ca 2dl vatn? Dette er første brygg, så eg er usikker på det meste  :)

Ja, det stemmer. Jeg tror jeg bruker ca 5 dl vann, men jeg har ingen forskning å vise til her. Jeg bare gjør det. :)
 
SølveB skrev:
Jørn Hammerud skrev:
SølveB skrev:
Var på Rema i dag og kjøpte to kasser med tomflasker. Desse har eg satt i kaustisk soda ei stund, og så skylt dei med spingvatn. Tenkte å skylle dei i Star San før fylling.

Er dette godt nok?

Nå er ikke jeg en racer på kaustisk soda, men jeg ville tatt en runde med flaskebørste, håkkesom. Det ville gitt meg større trygghet. Men dersom flaskene blir rene for synlig dritt, bør vel dette gå greit.

Det gjorde eg. Men flaskene var ganske bra i utgangspunktet.

Da ville jeg sovet godt.  :ilike:
 
Jørn Hammerud skrev:
SølveB skrev:
Takker så meget for svar Jørn!

Så klabbert! Men som vanlig er jo dette bare synsing, så jeg vil gjerne fraskrive meg all skyld dersom ølet ikke blir diggbart... :)

:laugh: Som sagt, så er dette vårt første brygg, og eg smakte så vidt på det når eg målte OG i stad. Det er allerede diggbart  :ilike:
 
SølveB skrev:
Jørn Hammerud skrev:
SølveB skrev:
Takker så meget for svar Jørn!

Så klabbert! Men som vanlig er jo dette bare synsing, så jeg vil gjerne fraskrive meg all skyld dersom ølet ikke blir diggbart... :)

:laugh: Som sagt, så er dette vårt første brygg, og eg smakte så vidt på det når eg målte OG i stad. Det er allerede diggbart  :ilike:

Konge! Velkommen til verdens beste hobby!
 
Tilbake
Topp