Hei,
Jeg har blitt "bitt av basillen" og ønsker å starte med ølbrygging.
Jeg har en del spørsmål i forbindelse med dette;
1.
Utstyret; I utgangspunktet så har jeg planer om å kjøpe en Grainfather, men lurer på om det er noe jeg må tenke på/passe på i forbindelse med kjøp av denne? Er det tilleggsutstyr man absolutt -må- kjøpe (utenom standard bryggeutstyr som man får i denne pakken: https://www.bryggselv.no/bryggeutst...nger-for-gjæring-og-tapping102424-p0000020415)
Jeg vet det finnes en del tråder vedr. Grainfather her i forumet, men flere av dem er eldre og Grainfather er allerede kommet i versjon 3.
Hva vil dere si er de største forskjellene mellom Grainfather, Speidel sin Braumeister og BB 30 automatic?
Jeg har for så vidt sett en del tester på youtube mellom Grainfather og Braumeister, og ut ifra hva jeg kan bedømme (uten mye kunnskap) er det ganske marginale forskjeller (om man ser bort fra humleproblemet til Grainfather pumpen og den doble prisforskjellen).
Jeg er ingen "humlemann" selv, så jeg tror ikke jeg kommer til å støte på altfor store problemer der.
I Grainfather app'en står det noe om "Mash Out" etter mesking. Jeg har ikke lest noe om dette i bøker. Hva er dette og er det noe man kan gjøre på alle brygg uten å ødelegge dem?
Noen andre erfaringer med app'en?
Hvor viktig er det at "sparge water" holder nøyaktig anbefalt temperatur? Er det anbefalt å kjøpe en enhet tiltenkt dette, eller er det nok med en stor gryte på kjøkkenet?
2.
Gjæring; man kan sikkert skrive og spør flere sider om dette med temaet.
Jeg bor i et nytt, ventilert hus der temperaturen som regel ligger veldig jevnt på 21C (+/- 0,5C om natten).
Jeg har en bod som ikke har vinduer og dermed er nærmest lystett.
Er dette en OK plass å la ølen gjære på (klar over forskjellige gjæringstemperaturer på forskjellige brygg)?
Hvor stor er den teoretiske muligheten for at ølkaret overgjærer og ølen renner ut over hele gulvet (så lenge man følger "anvisningene" i forbindelse med gjæringen)?
Hvor mye lukt avgir gjæringskaret under brygging? Vil hele huset lukte malt/vørter/øl?
Blir nemlig ganske upopulær i heimen (les: min bedre halvdel) om det skulle skje.
Tenker deretter å la ølen "kjøle" på flaske i en garasje som holder +/- 10-13C. Er dette kaldt nok? Mange oppskrifter står det nemlig bare "store cool in 14 days". Kan til nød kjøpe et gammelt kjøleskap.
3.
Gjæring på flaske; hvordan får man til tilførselen av sukker til karbonering?
Er det letteste å kjøpe tablettene bryggselv selger til dette formålet, eller må man beregne korrekt antall gram sukker (vanlig sukker kjøpt i butikk?) til hver eneste flaske? Høres jo ut som en voldsom jobb?
Er det noen stor sjanse for at korkene går i lufta og jeg har boden full av øl? Hadde i så fall satt en kraftig demper på min bryggekarriere - hehe!
Det ble litt flere spørsmål enn planlagt, men håper noen kan svare på noen av dem i hvert fall.
Hilsen Anders
Jeg har blitt "bitt av basillen" og ønsker å starte med ølbrygging.
Jeg har en del spørsmål i forbindelse med dette;
1.
Utstyret; I utgangspunktet så har jeg planer om å kjøpe en Grainfather, men lurer på om det er noe jeg må tenke på/passe på i forbindelse med kjøp av denne? Er det tilleggsutstyr man absolutt -må- kjøpe (utenom standard bryggeutstyr som man får i denne pakken: https://www.bryggselv.no/bryggeutst...nger-for-gjæring-og-tapping102424-p0000020415)
Jeg vet det finnes en del tråder vedr. Grainfather her i forumet, men flere av dem er eldre og Grainfather er allerede kommet i versjon 3.
Hva vil dere si er de største forskjellene mellom Grainfather, Speidel sin Braumeister og BB 30 automatic?
Jeg har for så vidt sett en del tester på youtube mellom Grainfather og Braumeister, og ut ifra hva jeg kan bedømme (uten mye kunnskap) er det ganske marginale forskjeller (om man ser bort fra humleproblemet til Grainfather pumpen og den doble prisforskjellen).
Jeg er ingen "humlemann" selv, så jeg tror ikke jeg kommer til å støte på altfor store problemer der.
I Grainfather app'en står det noe om "Mash Out" etter mesking. Jeg har ikke lest noe om dette i bøker. Hva er dette og er det noe man kan gjøre på alle brygg uten å ødelegge dem?
Noen andre erfaringer med app'en?
Hvor viktig er det at "sparge water" holder nøyaktig anbefalt temperatur? Er det anbefalt å kjøpe en enhet tiltenkt dette, eller er det nok med en stor gryte på kjøkkenet?
2.
Gjæring; man kan sikkert skrive og spør flere sider om dette med temaet.
Jeg bor i et nytt, ventilert hus der temperaturen som regel ligger veldig jevnt på 21C (+/- 0,5C om natten).
Jeg har en bod som ikke har vinduer og dermed er nærmest lystett.
Er dette en OK plass å la ølen gjære på (klar over forskjellige gjæringstemperaturer på forskjellige brygg)?
Hvor stor er den teoretiske muligheten for at ølkaret overgjærer og ølen renner ut over hele gulvet (så lenge man følger "anvisningene" i forbindelse med gjæringen)?
Hvor mye lukt avgir gjæringskaret under brygging? Vil hele huset lukte malt/vørter/øl?
Blir nemlig ganske upopulær i heimen (les: min bedre halvdel) om det skulle skje.
Tenker deretter å la ølen "kjøle" på flaske i en garasje som holder +/- 10-13C. Er dette kaldt nok? Mange oppskrifter står det nemlig bare "store cool in 14 days". Kan til nød kjøpe et gammelt kjøleskap.
3.
Gjæring på flaske; hvordan får man til tilførselen av sukker til karbonering?
Er det letteste å kjøpe tablettene bryggselv selger til dette formålet, eller må man beregne korrekt antall gram sukker (vanlig sukker kjøpt i butikk?) til hver eneste flaske? Høres jo ut som en voldsom jobb?
Er det noen stor sjanse for at korkene går i lufta og jeg har boden full av øl? Hadde i så fall satt en kraftig demper på min bryggekarriere - hehe!
Det ble litt flere spørsmål enn planlagt, men håper noen kan svare på noen av dem i hvert fall.
Hilsen Anders