spørsmål om ekstrakt-brygging

RayOlav

Norbrygg-medlem
Hei,

Jeg har brygget 4 batcher med ekstrakt brygg nå, alle oppskrifter ifra howtobrew.com, men har justert dem ned til 9,5 liters batcher. Dette fordi jeg kun har kapasitet til å få 6 liter til og koke gjevnt. Vet det er mulig å kjøpe eksterne kokeplater og liknende, men tenkte og vente med dette til jeg oppgraderer til BIAB eller AG med kjøleboks (må bare få flyttet først).

Spørsmålet mitt er hvordan vil 20 liters brygg bli hvis jeg fortsatt koker bare 6 liter, og topper opp med resten? Er klar over at det kan gå noe ut over fargen, at det blir mørkere, og at det blir dårligere humle-utnyttelse. Men smaken? Vil man få et øl som er langt unna det opprinnelige på 9,5 liter?

Er veldig fornøyd med en APA jeg gjorde, så vil gjerne prøve en større batch.

Mvh - Raymond
 
I utgangspunktet er det ikke noe problem å brygge med høy OG og humlenivå, og så tilsette vann til en større batch. Det er bare at du bruker kalkulator for å beregne hvor mye vann du skal tilsette for å få ønsket OG. Jeg har en gratis app som heter Brewzor Pro Beta som kan brukes til det.
 
Hey,

Takk for svar  :) Bruker selv Beersmith2, og fornøyd med den programvaren. Så omregning til riktig OG og IBU går helt greit. Det er mest smaken jeg er bekymret for.
F.eks. må jeg bruke 75g humle, istedenfor 18g, for å få samme IBU på en dobbel så stor batch. Dette må vel gjøre noe med smaken eller?

Jeg gjør nå ihvertfall ett forsøk, så for vi se. Drikkbart blir det vel  :)

Mvh - Raymond
 
Tilbake
Topp