Surt øl

Nå stanger jeg hodet i veggen o_O. Har brygget i 13 år og aldri hatt problemer med ølet. Men denne vinteren har alle lager brygg gått i dass. Ølet smaker surt . Har prøvd med ekstra renhold og ekstremt fokus på alle trinn med renhold og hele pakka. Har aldri kjølt ned vørteren så den tappes i gjæringskarene rett etter kokingen så der er det dobbel sikring mot uønsket små troll. Bruker Fosforsyre 75 % til renhold. Gjør de samme tingene som jeg alltid har gjort. Bruker S23 som gjær.
Men lager ølet ender opp surt. Fargen er gulaktig , lite eller ingen kullsyre og smaker sitron.
Hvis det er bakterier som er problemet burde vel FG målingen viser tall nærmer 1000 men den er helt normal . Løser opp sukkeret i kokende vann når jeg tapper så det kan jo ikke være problemet.
Gir opp snart. 500 liter øl har gått rett i dass :mad:.
Noen som har peiling på hva som går galt ??????

Tore
 
Fosforsyre kan brukes som et overflate desinfeksjonsmiddel. Små mengder skal til for å endre pH ganske drastisk. 15 ml melkesyre drar pH ned 0.5 poeng for meg ved 60 liter meskevann.

For vasking må du helst ha noe beregnet til formålet, om det er PBW, Zalo, Ballong og flaskerens fra Europris, eller til og pulver for oppvaskmaskin. Viktig å skylle godt etterpå, gjerne med varmere vann enn du vasket med.

Ser på profilen din at det er over ti år siden du registrerte deg her. Har du brygga jevnt da så er du jo en temmelig erfaren ølbrygger. Det kan jo og bety at enkelte ledd i bryggeriet ditt er relativt gammelt. Har du demontert alt som kan demonteres, kraner, pakninger, ball locks (både koblinger og keg posts)? Byttet slanger både på øllinje og gasslinje?

Ut fra beskrivelsen vil jeg tenke meg det er lactobacillus som er komt på besøk. Det kan være en vørterrest i en krik eller krok som har bydd på seg selv. Skal lite til om flaksen er på feil side, og lactobacillus finnes i mengder på tørr malt.

 
Litt vanskelig å si, men høres ut som en form for infeksjon (kanskje Acetobacter eller Lactobacillus). Har du smakt på vørter / øl underveis og har en formening om det er surt med en gang eller etter en stund? Såvidt jeg vet vil ikke alle bakterier spise opp sukker nødvendigvis (er ingen mikrobiolog). Tipper du tapper på fat siden det er snakk om 500 L. Er det noe i tappeanlegget?

Dersom dette hadde skjedd meg ville jeg gjort følgende:
* Plukket fra hverandre alt som går an plukke fra hverandre (inkludert tappelinje)
* Skiftet alt av slanger og pakninger av plast / gummi / silikon
* Dersom det hadde vært gjæringskar av plast - skiftet dem ut
* La det ligge med PBW el. og sørget for at alt er rent og skylt det godt
* Brukt klor etterpå (fyll opp / la det ligge i klorvann) - ikke la rustfritt stål ligge for lenge - skyll godt etterpå. (Kan sikkert bruke kaustisk også, men har ingen personlig erfaring med det).
* Desinfiser som vanlig når alt er skylt og tørket
Er sikkert andre som har tips også.
 
Litt vanskelig å si, men høres ut som en form for infeksjon (kanskje Acetobacter eller Lactobacillus). Har du smakt på vørter / øl underveis og har en formening om det er surt med en gang eller etter en stund? Såvidt jeg vet vil ikke alle bakterier spise opp sukker nødvendigvis (er ingen mikrobiolog). Tipper du tapper på fat siden det er snakk om 500 L. Er det noe i tappeanlegget?

Dersom dette hadde skjedd meg ville jeg gjort følgende:
* Plukket fra hverandre alt som går an plukke fra hverandre (inkludert tappelinje)
* Skiftet alt av slanger og pakninger av plast / gummi / silikon
* Dersom det hadde vært gjæringskar av plast - skiftet dem ut
* La det ligge med PBW el. og sørget for at alt er rent og skylt det godt
* Brukt klor etterpå (fyll opp / la det ligge i klorvann) - ikke la rustfritt stål ligge for lenge - skyll godt etterpå. (Kan sikkert bruke kaustisk også, men har ingen personlig erfaring med det).
* Desinfiser som vanlig når alt er skylt og tørket
Er sikkert andre som har tips også.
Har ikke smakt på vørteren men de første batchene som gikk galt ble mer sur etter hvert. Bruker bare flasker.
Fosforsyre kan brukes som et overflate desinfeksjonsmiddel. Små mengder skal til for å endre pH ganske drastisk. 15 ml melkesyre drar pH ned 0.5 poeng for meg ved 60 liter meskevann.

For vasking må du helst ha noe beregnet til formålet, om det er PBW, Zalo, Ballong og flaskerens fra Europris, eller til og pulver for oppvaskmaskin. Viktig å skylle godt etterpå, gjerne med varmere vann enn du vasket med.

Ser på profilen din at det er over ti år siden du registrerte deg her. Har du brygga jevnt da så er du jo en temmelig erfaren ølbrygger. Det kan jo og bety at enkelte ledd i bryggeriet ditt er relativt gammelt. Har du demontert alt som kan demonteres, kraner, pakninger, ball locks (både koblinger og keg posts)? Byttet slanger både på øllinje og gasslinje?

Ut fra beskrivelsen vil jeg tenke meg det er lactobacillus som er komt på besøk. Det kan være en vørterrest i en krik eller krok som har bydd på seg selv. Skal lite til om flaksen er på feil side, og lactobacillus finnes i mengder på tørr malt.

Tror jeg brygger litt mer en normalt. Er vel bryggekjele nr 4 eller fem jeg holder på med nå. Tappeutstyret er så enkelt det kan bli . Pumpehevert og påfyller med stopp tapp.
 
Lenge sia du kjøpte en ny sånn da? Fikk plutselig en hovedmistenkt.
Ikke helt ny den . Har vel aldri brukt noe spesielt vaskemiddel. Brukte sterkrensen til Petit så lenge den var å få tak og gikk over til fosforsyre 75 % for 2 eller 3 år siden. Hvis det stemmer at fosforsyre ikke renser så har jeg bare vært ekstremt heldig siden jeg ikke fikk problemer før nå i vinter
 
Ikke helt ny den . Har vel aldri brukt noe spesielt vaskemiddel. Brukte sterkrensen til Petit så lenge den var å få tak og gikk over til fosforsyre 75 % for 2 eller 3 år siden. Hvis det stemmer at fosforsyre ikke renser så har jeg bare vært ekstremt heldig siden jeg ikke fikk problemer før nå i vinter
Jo, den overflate desinfiserer. Men det er forskjell på det og et vaskemiddel som løser opp og fjerner vørter og ølrester m.m.
 
Fosforsyre er et dårlig valg som vaskemiddel på å bli kvitt organisk materiale. For det første er det ekstremt ueffektivt og ikke er det særlig billig.

Fosforsyre som desinfeksjon er rimelig dødfødt, gjær stopper stort sett formering rundt en pH på 2,9, men de dør ikke, melkesyrebakterier overlever helt ned til rundt 2.

Fosforsyre brukt til å bryte ned alkaliske mineraler er helt genialt og noe jeg gjør hver gang jeg vasker bryggemaskinen, men det er nest siste steg i vaskeprosessen, etterfulgt av skylling.

Grunnen til at starsan er effektivt(så lenge den er klar og ikke tåkete) er vaskemiddelet som er tilsatt. Såpen river i stykker celleveggene og da er en pH på 3 mer en nok for å ta liv av det meste.

Uansett, surt øl, når det ikke var planlagt, er surt. Og som flere nevner her så må du nok gjennom en grundig vask av bryggekjele, og alt på kald side, av med tappekraner og andre dingser på kjele og kar, skru de fra hverandre og skrubbe så svetten spruter. Til vask foreslår jeg sun oppvaskmiddel, men er fritt frem for å bruke andre ting så lenge de faktisk er ment til å vaske med og la gjerne det som tåler det starte med kokende vaske vann og vask det når det er blitt kaldt nok til å ha hendene(gjerne med hansker) oppi.

Om du legger ut noen bilder av oppsettet ditt vil det bli enklere å komme med forslag til vask og hvilke komponenter som ofte er utsatt.
 
Fosforsyre er et dårlig valg som vaskemiddel på å bli kvitt organisk materiale. For det første er det ekstremt ueffektivt og ikke er det særlig billig.

Fosforsyre som desinfeksjon er rimelig dødfødt, gjær stopper stort sett formering rundt en pH på 2,9, men de dør ikke, melkesyrebakterier overlever helt ned til rundt 2.

Fosforsyre brukt til å bryte ned alkaliske mineraler er helt genialt og noe jeg gjør hver gang jeg vasker bryggemaskinen, men det er nest siste steg i vaskeprosessen, etterfulgt av skylling.

Grunnen til at starsan er effektivt(så lenge den er klar og ikke tåkete) er vaskemiddelet som er tilsatt. Såpen river i stykker celleveggene og da er en pH på 3 mer en nok for å ta liv av det meste.

Uansett, surt øl, når det ikke var planlagt, er surt. Og som flere nevner her så må du nok gjennom en grundig vask av bryggekjele, og alt på kald side, av med tappekraner og andre dingser på kjele og kar, skru de fra hverandre og skrubbe så svetten spruter. Til vask foreslår jeg sun oppvaskmiddel, men er fritt frem for å bruke andre ting så lenge de faktisk er ment til å vaske med og la gjerne det som tåler det starte med kokende vaske vann og vask det når det er blitt kaldt nok til å ha hendene(gjerne med hansker) oppi.

Om du legger ut noen bilder av oppsettet ditt vil det bli enklere å komme med forslag til vask og hvilke komponenter som ofte er utsatt.
Jeg skjønner at det er flaks at jeg ikke fikk surøl før i vinter. Bruker ett veldig enkelt kokekar med kun en tappekrane som er bindeledd kald/varm sone. Tror jeg har fått så mye innputt at jeg skale klare å få kontroll igjen :)
 
Fosforsyre som desinfeksjon er rimelig dødfødt, gjær stopper stort sett formering rundt en pH på 2,9, men de dør ikke, melkesyrebakterier overlever helt ned til rundt 2.
Trodde at man ved å blande 5 ml fosforsyre i 5 liter vann fikk pH på 2. Enda mer syre drar det vel godt under 2.
 
Tilbake
Topp