Hei!
Jeg har en "Mørk dobbel IPA" fra olbrygging.no som har stått på primærkar i 13 dager nå.
Bruker WLP023, som fikk en 1.5 liters starter.
Det tok litt tid før jeg så nevneverdig aktivitet i gjærlåsen (og skum), noe som kanskje kan skyldes noe lav temperatur ved pitching (19c), og/eller dårlig starter. (Starteren sto 24 timer på ristebord, og har alltid fått store mengder gjær på mindre tid.. gjæra hadde en god stund igjen før utløpsdato, og alt var gjort etter kunstens regler.. Det eneste jeg kan komme på er at jeg i (uventet) mangel av spraymalt brukte Moss maltekstrakt til starteren.)
Når det først kom igang ordentlig i gjæringskaret kom det til gangs! Samtidig var det en kraftig lukt av svovel i rommet.
Slo meg til ro med dette da jeg etter litt søking fant ut at svovellukt ikke er uvanlig med WLP023.
I kveld tappet jeg over til sekundærkar og tørrhumlet.
Tok en prøve, og smakte på det som var igjen.
FG var gått ned fra 1.086 til 1.010, noe jeg synes var fryktelig mye!
Dessverre lukter det fremdeles noe svovel, og smaksprøven avslørte dessverre smak av svovel som jeg syntes var i overkant fremtredende.
Hva gjør jeg?
Jeg har ikke fat/CO2-utstyr, så skrubbing er vel ikke noe alternativ.
Ølet gjærer på 21,5c nå, noe som skulle være midt i blinken for denne gjæra.
Vil det være noe hensikt i å øke temperaturen drastisk en periode, eller har dette flere ulemper enn fordeler?
Eller, er det rett og slett bare å ta tida til hjelp?
Jeg har en "Mørk dobbel IPA" fra olbrygging.no som har stått på primærkar i 13 dager nå.
Bruker WLP023, som fikk en 1.5 liters starter.
Det tok litt tid før jeg så nevneverdig aktivitet i gjærlåsen (og skum), noe som kanskje kan skyldes noe lav temperatur ved pitching (19c), og/eller dårlig starter. (Starteren sto 24 timer på ristebord, og har alltid fått store mengder gjær på mindre tid.. gjæra hadde en god stund igjen før utløpsdato, og alt var gjort etter kunstens regler.. Det eneste jeg kan komme på er at jeg i (uventet) mangel av spraymalt brukte Moss maltekstrakt til starteren.)
Når det først kom igang ordentlig i gjæringskaret kom det til gangs! Samtidig var det en kraftig lukt av svovel i rommet.
Slo meg til ro med dette da jeg etter litt søking fant ut at svovellukt ikke er uvanlig med WLP023.
I kveld tappet jeg over til sekundærkar og tørrhumlet.
Tok en prøve, og smakte på det som var igjen.
FG var gått ned fra 1.086 til 1.010, noe jeg synes var fryktelig mye!
Dessverre lukter det fremdeles noe svovel, og smaksprøven avslørte dessverre smak av svovel som jeg syntes var i overkant fremtredende.
Hva gjør jeg?
Jeg har ikke fat/CO2-utstyr, så skrubbing er vel ikke noe alternativ.
Ølet gjærer på 21,5c nå, noe som skulle være midt i blinken for denne gjæra.
Vil det være noe hensikt i å øke temperaturen drastisk en periode, eller har dette flere ulemper enn fordeler?
Eller, er det rett og slett bare å ta tida til hjelp?