Syrevasking med Cola?

Jeg setter noen ganger vørteren til gjæring med brukt gjær. Da skal det jo være lurt å syrevaske gjæren, har jeg hørt. Til dette anbefales brukt en fosforsyreløsning, med en ph på rundt 2,5. Nå kom jeg over noe på nettet om at Coca-Cola inneholder fosforsyre, med en surhetsgrad på nettopp 2,5. Spørsmålet melder seg da om det kan anbefales å vaske gjæren i Cola, rett og slett? Eller vil en slik praksis ha bivirkninger som gjør dette til en dårlig ide? Øl med colasmak? (høyst tvilsomt). Annet?

Et alternativ er selvsagt å bruke "ren" fosforsyre uttynnet i vann. Hvor får man tak i dette (apoteket?), og hvordan beregnes ph? Jeg har StarSan i rekvisitakassa, denne inneholder jo for en stor del fosforsyre. Kan den brukes til formålet, og hvor mye må den tynnes ut i så fall?
 
Syrevasking er en litt kronglete prosess, og stort sett helt unødvendig om man har godt renhold i bryggeprosessen og under høstingen av gjær. Jeg ville i alle fall styrt unna cola!
 
Tror det kan være lurere å IKKE syrevaske enn å syrevaske med Cola  ;D

Cola inneholder vel en del i tillegg til fosforsyre som man ikke ønsker å få i gjæra/ølet, bla. tror jeg den inneholder konserveringsmiddel.

Bruk sterkrens fra Petit i mangel på fosforsyre. Mener den inneholder kun utblandet fosforsyre. Står også blandingsanvisning på flaska, men det er vel greit å kontrolere dette.

MVH
Børge

EDIT: Gahr var før meg.
 
Sterkrens er vel nesten bare fosforsyre
sitat fra bruksanvisningen:
Bruksanvisning:
Bland fosfatsyre til vann.
5 liter vann og 5 ml. syre gir 2 PH
10 liter vann og 5 ml. syre gir 2,5 PH
20 liter vann og 5 ml. syre gir 3,0 PH
Bruker du pumpekanne 1 til 1,5 liter bruk 10 ml.
Varmt vann øker vaskeeffekten.
Vaskeefekkten tiltar ved at fosfatsyren reagerer
med partikler i vaskeprosessen og går over til vann.
Fosfatsyren vil da til slutt gå over til vann.  
Skyll med rikelig mengde vann.
 
Jeg pleier å syrevaske gjæren hvis jeg har den med fra et annet bryggeri. Gjæren er ikke spesiellt glad for det men bruker man riklige mengder gjær går det fint. Blander da 50/50 gjær og 2,5 ph blanding en time før piching. Tøm hele sulamitten oppi.
 
Tilbake
Topp