Tappe øl fra gjæringskar til fat i oksygenredusert system - for dummies

1 liter CO2 gass (i gassform) veier ca 1,97 gram. Purger du et fullt fat med vann/starsan på lite/lavt trykk, behøver det ikke gå mer enn ca. 20 liter CO2, altså rett i underkant av 40 gram. Purge et fat fylt med vanlig luft, så må du bruke veldig mye mer ja, for å få lite O2 igjen...
Bjarte H skriver 100g ved 1 bar i denne linken:


svaret er kanskje noe mellom 40 og 100 da.. ?
(70g som en tommelfingerregel kanskje)
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Trykksetter du et 19 liters fat med 1 bar CO2 bruker du 19*1,97 g CO2, ca. 40 g
Enkelt å greit
Gjør du dette to ganger bruker du dobbelt då mye

Hvis du bare fyller fatet med CO2, uten å trykksette det bruker du også like mye
 
:) Leste ikke første del. Så han skrev lengre ut at det er 80g igjen i fatet når det er tomt for øl .
 
Sist redigert:

Kloakk

Norbrygg-medlem
:) Leste ikke første del. Så han skrev lengre ut at det er 80g igjen i fatet når det er tomt for øl .
Regner med det er fordi det da er 1 bar i fatet, trenger jo egentlig ikke noe trykk for å dytte ut starsan utenom akkurat nok til å flytte blandingen.
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Trykksetter du et 19 liters fat med 1 bar CO2 bruker du 19*1,97 g CO2, ca. 40 g
Enkelt å greit
Gjør du dette to ganger bruker du dobbelt då mye

Hvis du bare fyller fatet med CO2, uten å trykksette det bruker du også like mye
Jeg er faktisk usikker på utregning her... Fyller man fatet uten å "trykksette" går det med 19 liter. Usikker på hvor mange liter til som går på ved eks. 1 bar ... Noen som kan dette?
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Jeg er faktisk usikker på utregning her... Fyller man fatet uten å "trykksette" går det med 19 liter. Usikker på hvor mange liter til som går på ved eks. 1 bar ... Noen som kan dette?

Du mener hvis man f. eks trykksetter med 2 bar så bruker man 80g? osv.
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Du mener hvis man f. eks trykksetter med 2 bar så bruker man 80g? osv.
Ja, men tror ikke det er liksom så enkelt som en dobling. Altså ved 1 atm trykk (0 relative bar) går det på 19 liter, ved 2 atm trykk (1 relative bar (10 m søyle)) går det på xx liter... Her er jeg usikker på utregningen, sikkert noen kloke hoder som kommer til snart...
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Jo det er kanskje så enkelt når vi snakker om et tomt fat? 19 liter gir 1 atm (0 bar relativt) mens nye 19 liter gir 2 atm (1 bar relativt)...? Jaja, spiller egentlig ingen rolle...
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Vis vedlegget 52438Vis vedlegget 52439Vis vedlegget 52440
Ser ut som om faktoren er 1,09 bar per volum ved 20°...
Karboneringsmengde/trykk er et annet regnestykke enn simpel trykksetting. Ved trykksetting av en tom beholder vil det ved mindre trykkendringer som fra atmosfæretrykk til 1 eller 2 bar overtrykk være "så enkelt" (=korrekt nok) å regne at mengden gass (vekt) hhv. dobles og triples, og det er ikke veldig stor forskjell i mengde/trykk fra 0 til 20 grader. Dvs. om vi sier det tar 40 gram å fylle et fat med minimalt overtrykk for å tømme det for starsan-vann, som så blir erstattet av øl og karbonert til 1 bar, vil det ta ytterligere 80 gram å tømme fatet med konstant 1 bar.
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Karboneringsmengde/trykk er et annet regnestykke enn simpel trykksetting. Ved trykksetting av en tom beholder vil det ved mindre trykkendringer som fra atmosfæretrykk til 1 eller 2 bar overtrykk være "så enkelt" (=korrekt nok) å regne at mengden gass (vekt) hhv. dobles og triples, og det er ikke veldig stor forskjell i mengde/trykk fra 0 til 20 grader. Dvs. om vi sier det tar 40 gram å fylle et fat med minimalt overtrykk for å tømme det for starsan-vann, som så blir erstattet av øl og karbonert til 1 bar, vil det ta ytterligere 80 gram å tømme fatet med konstant 1 bar.
Ja den er jeg med på
 
Topp