Tappe øl fra gjæringskar til fat i oksygenredusert system - for dummies

1 liter CO2 gass (i gassform) veier ca 1,97 gram. Purger du et fullt fat med vann/starsan på lite/lavt trykk, behøver det ikke gå mer enn ca. 20 liter CO2, altså rett i underkant av 40 gram. Purge et fat fylt med vanlig luft, så må du bruke veldig mye mer ja, for å få lite O2 igjen...
Bjarte H skriver 100g ved 1 bar i denne linken:


svaret er kanskje noe mellom 40 og 100 da.. ?
(70g som en tommelfingerregel kanskje)
 
Trykksetter du et 19 liters fat med 1 bar CO2 bruker du 19*1,97 g CO2, ca. 40 g
Enkelt å greit
Gjør du dette to ganger bruker du dobbelt då mye

Hvis du bare fyller fatet med CO2, uten å trykksette det bruker du også like mye
 
:) Leste ikke første del. Så han skrev lengre ut at det er 80g igjen i fatet når det er tomt for øl .
 
Sist redigert:
:) Leste ikke første del. Så han skrev lengre ut at det er 80g igjen i fatet når det er tomt for øl .
Regner med det er fordi det da er 1 bar i fatet, trenger jo egentlig ikke noe trykk for å dytte ut starsan utenom akkurat nok til å flytte blandingen.
 
Trykksetter du et 19 liters fat med 1 bar CO2 bruker du 19*1,97 g CO2, ca. 40 g
Enkelt å greit
Gjør du dette to ganger bruker du dobbelt då mye

Hvis du bare fyller fatet med CO2, uten å trykksette det bruker du også like mye
Jeg er faktisk usikker på utregning her... Fyller man fatet uten å "trykksette" går det med 19 liter. Usikker på hvor mange liter til som går på ved eks. 1 bar ... Noen som kan dette?
 
Jeg er faktisk usikker på utregning her... Fyller man fatet uten å "trykksette" går det med 19 liter. Usikker på hvor mange liter til som går på ved eks. 1 bar ... Noen som kan dette?

Du mener hvis man f. eks trykksetter med 2 bar så bruker man 80g? osv.
 
Du mener hvis man f. eks trykksetter med 2 bar så bruker man 80g? osv.
Ja, men tror ikke det er liksom så enkelt som en dobling. Altså ved 1 atm trykk (0 relative bar) går det på 19 liter, ved 2 atm trykk (1 relative bar (10 m søyle)) går det på xx liter... Her er jeg usikker på utregningen, sikkert noen kloke hoder som kommer til snart...
 
Jo det er kanskje så enkelt når vi snakker om et tomt fat? 19 liter gir 1 atm (0 bar relativt) mens nye 19 liter gir 2 atm (1 bar relativt)...? Jaja, spiller egentlig ingen rolle...
 
Vis vedlegget 52438Vis vedlegget 52439Vis vedlegget 52440
Ser ut som om faktoren er 1,09 bar per volum ved 20°...
Karboneringsmengde/trykk er et annet regnestykke enn simpel trykksetting. Ved trykksetting av en tom beholder vil det ved mindre trykkendringer som fra atmosfæretrykk til 1 eller 2 bar overtrykk være "så enkelt" (=korrekt nok) å regne at mengden gass (vekt) hhv. dobles og triples, og det er ikke veldig stor forskjell i mengde/trykk fra 0 til 20 grader. Dvs. om vi sier det tar 40 gram å fylle et fat med minimalt overtrykk for å tømme det for starsan-vann, som så blir erstattet av øl og karbonert til 1 bar, vil det ta ytterligere 80 gram å tømme fatet med konstant 1 bar.
 
Karboneringsmengde/trykk er et annet regnestykke enn simpel trykksetting. Ved trykksetting av en tom beholder vil det ved mindre trykkendringer som fra atmosfæretrykk til 1 eller 2 bar overtrykk være "så enkelt" (=korrekt nok) å regne at mengden gass (vekt) hhv. dobles og triples, og det er ikke veldig stor forskjell i mengde/trykk fra 0 til 20 grader. Dvs. om vi sier det tar 40 gram å fylle et fat med minimalt overtrykk for å tømme det for starsan-vann, som så blir erstattet av øl og karbonert til 1 bar, vil det ta ytterligere 80 gram å tømme fatet med konstant 1 bar.
Ja den er jeg med på
 
Tilbake
Topp