Tja
Vil du ha et karboneringsnivå på feks. 2,5 vol så trenger du 2,5 liter CO2 per liter øl uansett temperatur. 2,5 vol CO2 er rundt 5g CO2 per liter øl. Løseligheten av CO2 i ølet endres med ølets temperatur, så det nødvendige trykket for å oppnå 2,5 vol CO2 i ølet vil endre seg. I praksis betyr det at for å karbonere øl i stua trenger du mye høyere trykk enn om du gjør det samme i kjøleskap. Men til slutt vil du ha løst like mye CO2 per liter øl uansett. Det er med andre ord ingen forbruksforskjell om man karbonerer varmt eller kaldt.
Forskjellen i forbruk ligger i mengden CO2 som ligger igjen i fatet når du har tappet ut siste rest av ølet. Hvis du har latt fatet stått kaldt har du kanskje brukt rundt 1 bar CO2-trykk for å opprettholde 2,5 vol CO2 i ølet, slik at det ikke blir flatt. Da er det omkring 80g CO2-gass igjen i fatet når du har tappet ut siste rest øl. Hvis fatet har stått varmt derimot, da har du kanskje måtte bruke 1,5 bar for å opprettholde 2,5 vol CO2 ølet. Når du tapper siste rest av fatet vil det da være 100 g CO2-gass igjen i fatet.
CO2-flaska trenger ikke å stå kaldt, og den trenger ikke å stå høyere enn fatene. Likevektstrykket mellom CO2-gass og flytende CO2 i gassflaska vil endre seg med temperaturen. Det er det som er grunnen til at manometeret på regulatoren for flasketrykket viser ca. 50 bar i romtemperatur og kanskje 40 bar når flaska står i kjøleskapet. Gassmengden i flasken er det samme.
Slik kan man estimere hvor lenge gassflaska vil vare:
Antall 19L fat karbonert og servert = Gassvekt i gassflaske / (gassmengde for karbonering per fat + gassmengde for servering per fat)
Antall 19L fat karbonert og servert = Gassvekt i gassflaske / (ønsket vol co2 i ølet * 19 *0,002 +
(serveringstrykk i bar +1 )* 19 * 0,002)
Eks. 2 kg flaske med gjennomsnittlig karbonering på 2,5 vol og serveringstrykk på 1 bar:
Antall 19L fat karbonert og servert = 2/(2,5*19*0,002+2*19*0,002)
Antall 19L fat karbonert og servert = 11,7
Edit:
Hvis man vil tømme hele fatet for luft på måten jeg beskrev tidligere i tråden blir regnskapet slik:
Antall 19L fat fyllt med CO2, karbonert og servert = 2/(2,5*19*0,002+2*19*0,002+19*0,002)
Antall 19L fat fyllt med CO2, karbonert og servert = 9,6
Det ble langt men håper at det er forståelig!