Hei hei.
Midt i sommersferien så kjøpte jeg meg et startersett hos Brewshop for å prøve å brygge øl for aller første gang og et ekstrakt sett (Golden Lager). Så da har dere en ide om nivået jeg ligger på og hvorfor jeg kanskje bruker feil ord hvis jeg har gjort dette. Etter masse lesing og Youtube, så har jeg nå en vørter som begynner å nærme seg slutten på gjæringstiden og skal snart flaskes.
På pakken til gjæren står det at denne skal gjære på en temperatur mellom 18-20 grader C.
Det gikk fort opp for meg at jeg har ikke et sted å gjære vørtern uten at det er store variasjoner i temperatur i løpet av et døgn. Så jeg lagde meg et gjæringsskap av en gammel topmatet fryser, en varme matte som trekkes rundt gjæringskar og en Inkbird ITC-1000f. Denne ser tilsynelatende ut til å fungere som den skal, men jeg har observerte et par ting og noen spørsmål som jeg ikke lett klarer å finne svar på nett.
Jeg har satt ITC-1000f til følgende settings.
Temp: 19 grader C.
Diff: +- 1 grader C.
5 minutter protection på kjøleskapet
Sensoren har jeg festet til bryggekar ved å klemme en relativt tynn og "myk" isopor klump over sensor og deretter stroppet denne fast til karet. Jeg er ganske sikker på at denne ikke ikke måler temperatur i frysern, men gjæringskaret.
Spørsmålene er som følger;
1. Jeg leser at jo mer stabil temperaturen er, jo bedre blir ølet. Er svigninger på 2 grader ok, eller bør jeg redusere diffen?
2. Er mengden temperatur svigninger lik for "alle" gjærtyper eller det avhengig av gjærtypen?
3. Med de instillingene jeg har over så kan topp og bunn temperatur fortsette litt forbi maks og min temperatur grunnet "moment", er dette ok eller bør jeg sørge for at jeg er innenfor temperatur maks og min?
4. Målt temperatur på sensor (gjæringskar) er ca. 1 grad forskjellig fra målt temperatur på vørter (vann når jeg testet manuelt før brygging). Er dette så bra jeg kan forvente å måle temperatur uten å bruke en del penger og har det noe å si?
Midt i sommersferien så kjøpte jeg meg et startersett hos Brewshop for å prøve å brygge øl for aller første gang og et ekstrakt sett (Golden Lager). Så da har dere en ide om nivået jeg ligger på og hvorfor jeg kanskje bruker feil ord hvis jeg har gjort dette. Etter masse lesing og Youtube, så har jeg nå en vørter som begynner å nærme seg slutten på gjæringstiden og skal snart flaskes.
På pakken til gjæren står det at denne skal gjære på en temperatur mellom 18-20 grader C.
Det gikk fort opp for meg at jeg har ikke et sted å gjære vørtern uten at det er store variasjoner i temperatur i løpet av et døgn. Så jeg lagde meg et gjæringsskap av en gammel topmatet fryser, en varme matte som trekkes rundt gjæringskar og en Inkbird ITC-1000f. Denne ser tilsynelatende ut til å fungere som den skal, men jeg har observerte et par ting og noen spørsmål som jeg ikke lett klarer å finne svar på nett.
Jeg har satt ITC-1000f til følgende settings.
Temp: 19 grader C.
Diff: +- 1 grader C.
5 minutter protection på kjøleskapet
Sensoren har jeg festet til bryggekar ved å klemme en relativt tynn og "myk" isopor klump over sensor og deretter stroppet denne fast til karet. Jeg er ganske sikker på at denne ikke ikke måler temperatur i frysern, men gjæringskaret.
Spørsmålene er som følger;
1. Jeg leser at jo mer stabil temperaturen er, jo bedre blir ølet. Er svigninger på 2 grader ok, eller bør jeg redusere diffen?
2. Er mengden temperatur svigninger lik for "alle" gjærtyper eller det avhengig av gjærtypen?
3. Med de instillingene jeg har over så kan topp og bunn temperatur fortsette litt forbi maks og min temperatur grunnet "moment", er dette ok eller bør jeg sørge for at jeg er innenfor temperatur maks og min?
4. Målt temperatur på sensor (gjæringskar) er ca. 1 grad forskjellig fra målt temperatur på vørter (vann når jeg testet manuelt før brygging). Er dette så bra jeg kan forvente å måle temperatur uten å bruke en del penger og har det noe å si?