Hei,
i boka "How To Brew" skriver John Palmer at man ved priming av et 5 gallon (19L) brygg av typen Lager, og som har gjæret ut i mer enn to måneder, bør tilsettes en pakke gjær i sukkerlaken, og da av samme gjærtype som opprinnelig benyttet, og da også ved samme temperatur som flaskene skal gjæres ut ved. Boken "Moderne Hjemmebrygging" sier derimot ingenting om å tilsette mer gjær, og jeg er derfor i villrede.
Jeg følger forøvrig oppskriften til Bragepils som tilsier lagring i en måned på primærfatet ved 10C, en måned i omstikkningskaret ved 10C, og en måned på flaske ved 10C.
Fire spørsmål:
1) Er dette vanlig å gjøre?
2) Er dette noe dere anbefaler at jeg også gjør?
3) Hvor mye sukker bør jeg benytte til primingen? Jeg har ca 27,5 liter og så for meg å benytte 145g sukker, men har ikke fnugg peiling på dette da dette er mitt første brygg. Jeg regnet meg frem til dette ved hjelp av Palmers diagrammer - men boken "moderne hjemmebrygging" har et noe mer "one size fits all" tilnærming og sier 150g for et brygg på 25L. Jeg liker kullsyre, og vil ikke ha for lite - samtidig vil jeg ikke ha noen bomber heller. Innspill?
4) Å benytte kalkulatorer med amerikanske enheter til å beregne andel sukker som skal benyttes til ulike typer øl er tungvint. Finnes det noe metriske hjelpemidler jeg kan benytte?
Takker for svar
i boka "How To Brew" skriver John Palmer at man ved priming av et 5 gallon (19L) brygg av typen Lager, og som har gjæret ut i mer enn to måneder, bør tilsettes en pakke gjær i sukkerlaken, og da av samme gjærtype som opprinnelig benyttet, og da også ved samme temperatur som flaskene skal gjæres ut ved. Boken "Moderne Hjemmebrygging" sier derimot ingenting om å tilsette mer gjær, og jeg er derfor i villrede.
Jeg følger forøvrig oppskriften til Bragepils som tilsier lagring i en måned på primærfatet ved 10C, en måned i omstikkningskaret ved 10C, og en måned på flaske ved 10C.
Fire spørsmål:
1) Er dette vanlig å gjøre?
2) Er dette noe dere anbefaler at jeg også gjør?
3) Hvor mye sukker bør jeg benytte til primingen? Jeg har ca 27,5 liter og så for meg å benytte 145g sukker, men har ikke fnugg peiling på dette da dette er mitt første brygg. Jeg regnet meg frem til dette ved hjelp av Palmers diagrammer - men boken "moderne hjemmebrygging" har et noe mer "one size fits all" tilnærming og sier 150g for et brygg på 25L. Jeg liker kullsyre, og vil ikke ha for lite - samtidig vil jeg ikke ha noen bomber heller. Innspill?
4) Å benytte kalkulatorer med amerikanske enheter til å beregne andel sukker som skal benyttes til ulike typer øl er tungvint. Finnes det noe metriske hjelpemidler jeg kan benytte?
Takker for svar