Ulik gjær ulik utgjæring + et annet spørsmål.

Stig Aa.

Norbrygg-medlem
Lagde en splitbatch i forbindelse med en hvetebringebærøl. I bøtte A brukte jeg wlp 320 american hefeweizen og i bøtte B brukte jeg tørrgjær safbrew nb-06. OG: 50, 13 liter pr bøtte. Estimert FG: 1.10

Målte SG etter en uke. Bøtta A hadde 1.10 og B hadde 1.05 (!).

Skal det være så voldsom forskjell?
Rart.

Annen ting: har merket ulik karboneringseffekt (på flaske) med samme FG og mengde sukker, men ulik gjærtype. Er det noe her jeg ikke har fått med meg?
 
Ingen kommentarar på dette med ulik karboneringseffekt med ulik gjær?

Har du sjekket SG på de to ølene etter karbonering? Da kan du finne ut om gjæren har latt være å spise litt av sukkeret i ett av bryggene. Jeg trodde ølgjær spiste sukker som barn spiser snop, men mulig jeg tar feil. Dersom ett av ølene er på 19 prosent og ble stående til gjæring i 8-9 måneder er det enklere å forklare.

Dersom de to ulike bryggene er gjæret ved forskjellig temperatur vil det være forskjellig mengde CO2 i dem. Hvis du ikke kompenserer for dette ved tilsetting av karboneringssukker, ender du opp med ulikt karbonerte øl.
 
Tilbake
Topp