UV lys

roba

 
Er det noen som har prøvd UV lys for å desinfisere? Vet det brukes i drikkevann og basseng, men det fjerner kanskje ikke alt som er uønsket?
 
For å desinfisere UV lys må man vel bruke sånne elementer som også finnes i vannbeholdere eller -kjølere? Mest vanlig er nok pasteurisering. Check evt Google for 'flash pasteurisation' eller 'pasteurization'. :)
 
roba skrev:
Er det noen som har prøvd UV lys for å desinfisere? Vet det brukes i drikkevann og basseng, men det fjerner kanskje ikke alt som er uønsket?

De er rimelig effektive om vannet er RENT fra før.  jo mer partikler i vesken, dess mindre effektive er de.  Man kan kompensere for dette ved å bruke en sterkere UV kilde. Skal man ha et UV anlegg som er rimelig bra, da må du nok ut med en del penger
 
UV er også den delen av sollys-spekteret som er mest negativ for kvaliteten av selve ølet/vørteren. Det skjer en del kjemisk nedbrytning i vørter og øl også i dagslys, derfor brune og grønne flasker. UV påvirker på molekylnivå, og ses også ved solbrenthet. Humla er nok det som påvirkes mest her og blir til merkaptan (= stinkdyr). Komplekse aromatiske molekyler i humle har vært brukt i solkrem, som en del av et såkalt kjemisk filter.

I lab'en på jobben bruker vi en del UV-lys i rom og LAF-benker mot bakterier (når det ikke er personer tilstede), og det brukes til vanndesinfisering både på romferger og i New York city. Kunne kanskje være nyttig på et bryggeri, hvis man ville lagre vann i større mengder. Men på den annen side så blir det jo kokt en hel time. Stærkt UV-lys ville også effektivt ta livet av gjærcellene. Så målet må være å holde nedkjølingstiden så kort og ren som mulig.
 
UV lys er forkastet og glemt........ :thumbsdown:
Men, takk for svar og nyttige oppklaringer.
 
Hva med å "koke" vørter i solsteika og tilsette humle (kokt i vann) etter uv behandlinga.....hvordan påvirker uv maltekstrakten?
 
I hvert fall ikke positivt.

Og det vil ikke bli nok UV-lys for å ta livet av noen mikroorganismer, da lyset ikke vandrer særlig langt i en bøtte med mørk vørter. Tvert imot vil jeg tru det blir sånn passe fislunkent at bakteriene trives enda bedre.

Kanskje hvis du tapper vørteren over på et avdanket dobbeltglassvindu, så lysveien blir kort. La oss si det er 1 cm i mellom glasslagene, da går det 10 liter vørter per m[sup]2[/sup] vindu. Du trenger da et vindu på 2,5 m[sup]2[/sup] for å UV-behandle 25 liter vørter.
 
Tilbake
Topp