væsketap ved kok: prosent av totalvolum eller fast antall liter?

si at man koker 50L i en time, og på den tiden mister 5L.

hvis man neste gang koker 25L i samme kjele og samme itensitet på koken, vil man da også miste 5L? eller 2.5L? Eller et sted i mellom?

Er fordampningen avengig av tversnittet på kjelen (fordampningsflate) eller prosent av totalvolum?
 
Det må overdrives under resonering, men kun da :)
Er kjelen på 50000 cm[sup]2[/sup] blir du fort kvitt de 50 liter, det samme med 50000000 W
Med min kjele er fordampingen 8 liter i timen, bruker stemme bra med 40-100 liter.
Så har du fordamping på 5 liter med 50 liter i kjelen blir det minst like mye med 25 liter og kanskje litt mer siden du har mere watt pr. liter.

edit- Det skulle være 40-100 liter
 
Mens det koker, så er fordampningen styrt av tilført effekt minus varmetap.
Dersom du isolerer kjelen slik at vi kan se bort fra varmetapet, så blir avdampningen styrt av tilført effekt.
1 kW i 1 time vil gi ca 1,6 kg fordampet vann. 2 kW vil gi dobbelt så mye.
Oddvar Demmo tilfører tydeligvis over 5 kW pluss evt varmetap under koking for å oppnå fordampningen på 8 l/t.
 
Jeg har hatt litt variabel efekt men stort sett alltid 8 l avdamping.
Sidste brygg satte jeg avdamping til 10 liter minutt, av uviss grunn, det skulle jeg ikke gjort, brygget ble svakt.
 
Tilbake
Topp