Hei!
Jeg har brygget i noen år nå, men de siste årene har vært litt sjeldnere mellom hver gang. Jeg har slitt med lavt utbytte en stund nå, men har i det siste gjort litt endringer på utstyret, uten at det bedre utbytte.
Jeg brygger i noenlunde samme stil som Blichmann Breweasy (
, men med mitt eget utstyr. Koker i en kjele og mesker i en kjøleboks. Se bilder av kjøleboks vedlagt. Jeg har brukt PID for å måle temperaturen inn til kjøleboksen, som gjennom hele mesketiden (70 min) lå på 65-66 grader. Jeg hadde kontinuerlig skylling hele veien og temperaturen var stabil. Siden jeg brukte samme metode som Breweasy, så ble alt vannet brukt i meskingen.
Litt tall: Jeg har brukt BrewMate til oppskriften. Jeg beregnet ferdig volum i gjæringskar til 25 liter. Total maltmengde var ca 8 kg, hvor 6,9 kg var basemalt. Utbytte satte jeg til 65%, siden jeg har slitt med den lenge. Beregnet OG var 1.063 og SG beregnet var 1.059. Total vannmengde var 38 liter.
Når jeg skulle sette vørteren til gjøring endte jeg opp med et volum på 21,5 liter med ca 1 liter igjen i kjelen (jeg hadde beregnet 2 liter skulle ligge igjen), og med en OG på 1.056, altså langt under 1.063 og langt lavere volum (jeg vet at det blir liggende litt vørter igjen i bunnen av kjøleboksen, så det er muligens der noe av de manglende literne ligger). Og med det utbyttet jeg hadde beregnet, så ser det ut til at utbyttet ble enda lavere, virkelig dårlig.
Malten kjøper jeg ferdig kvernet fra Vestbrygg.
1. Noen som kan legge dette inn i Beersmith eller liknende og se om de ender opp med samme tall som meg?
2. Noen som skjønner hvorfor utbyttet blir så dårlig?
Edit: Jeg var veldig nøye med å blande malt og vann, og det lå alltid mye vørter oppå maltsengen. Som dere ser av bildene bruker jeg Autosparge. Skulle ikke tro det at all vørteren kommer ut fra ett punkt skulle bety noe når det er så mye vørter over maltsengen.
Jeg har brygget i noen år nå, men de siste årene har vært litt sjeldnere mellom hver gang. Jeg har slitt med lavt utbytte en stund nå, men har i det siste gjort litt endringer på utstyret, uten at det bedre utbytte.
Jeg brygger i noenlunde samme stil som Blichmann Breweasy (
Litt tall: Jeg har brukt BrewMate til oppskriften. Jeg beregnet ferdig volum i gjæringskar til 25 liter. Total maltmengde var ca 8 kg, hvor 6,9 kg var basemalt. Utbytte satte jeg til 65%, siden jeg har slitt med den lenge. Beregnet OG var 1.063 og SG beregnet var 1.059. Total vannmengde var 38 liter.
Når jeg skulle sette vørteren til gjøring endte jeg opp med et volum på 21,5 liter med ca 1 liter igjen i kjelen (jeg hadde beregnet 2 liter skulle ligge igjen), og med en OG på 1.056, altså langt under 1.063 og langt lavere volum (jeg vet at det blir liggende litt vørter igjen i bunnen av kjøleboksen, så det er muligens der noe av de manglende literne ligger). Og med det utbyttet jeg hadde beregnet, så ser det ut til at utbyttet ble enda lavere, virkelig dårlig.
Malten kjøper jeg ferdig kvernet fra Vestbrygg.
1. Noen som kan legge dette inn i Beersmith eller liknende og se om de ender opp med samme tall som meg?
2. Noen som skjønner hvorfor utbyttet blir så dårlig?
Edit: Jeg var veldig nøye med å blande malt og vann, og det lå alltid mye vørter oppå maltsengen. Som dere ser av bildene bruker jeg Autosparge. Skulle ikke tro det at all vørteren kommer ut fra ett punkt skulle bety noe når det er så mye vørter over maltsengen.