Vørtermengden i oppskrifter

Mulig jeg er sløv nå, men jeg lurer altså på hvordan man egentlig skal tolke angivelsen av vørtermengde i oppskriftene her på forumet. Gjelder den før eller etter koking? Eksempelvis Gahrs premierte oppskrift på English Stout, som jeg har tenkt å prøve meg på ettersom alle ingrediensene er på lager i heimen. Vørtermengde 23,0 liter står det. Sluttvolum 21,5 liter. Tenkte jeg skulle forsøke med 28 liter i kjelen etter koking, altså kanskje 26 liter opp i gjæringsbøtta når trubb og slikt ligger igjen. Det er vel da et visst håp om å kunne sitte igjen med 24 liter på flaske.
 
A propos samme oppskrift (Gahrs English Stout): Det står at mesketiden er 66 min ved 90 grader Celsius. Dette må være en tyrkleif, slik at det egentlig skal være omvendt. Det høres laaangt mer rimelig ut i mine ører. :eek:
 
Tilbake
Topp