Vurderer o prøve ekstrakt brygging

Hei
Har satt to ølsett nå og vurderer å prøve meg på noe slikt
http://norbrygg.no/2007/04/14/ekstraktbrygging/

Ønsker å lage et godt humlet sommer øl, (Hansa IPA lignende for eksempel?) dvs ikke veldig kraftig.

Hvilken humle er å anbefale til dette?

Ønsker å gjøre dette så enkelt som mulig med for eksempel kun en humle type, hva bør jeg velge.

Vurderer å lage ca 10 liter øl holder det med en boks 1,5kg lys flytende maltekstrakt
til dette?
 
1.5 kg flytende ekstrakt til 10 liter ferdig øl blir nok i snaueste laget. Med så små mengder vil også det prosentvise tapet i form av humlegrums, at du ikke får ut alt fra gjæringskaret osv bli ganske store så litt vanskeligere å beregne. Jeg vill laget mer når du først er i gang om du har gjæringskar som er store nok. Du trenger ikke koke alt samtidig, du kan koke opp vann dagen før, la det avkjøle og tilsette i gjæringsdunken sammen med vørteren, alternativt bare toppe opp med kaldt vann fra springen, det går som regel fint i Norge.

Godt humlet betyr mye humle og mye humle betyr mye humlegrums og dermed større tap i form av bunnfall i kjelen du ikke får med deg over i gjæringskaret. Alternativt kan du bare tømme alt fra kokekjelen oppi gjæringskaret, det går stort sett helt fint det også.
 
Grunnen til at jeg tenkte på en boks med 1,5kg maltekstrakt til 10l er fordi det i tråden står det 3kg til 20-25l øl.
Kan jo selvsagt lage mer enn 10l men blir litt tynt med 20 l på en boks, så får bli evt. to bokser da. Kan jo alltids koke "vørter" i to gryter og slå de sammen. hvordan hadde det vært å humle med humle te kontra humle, må jo kune bli mindre groms.

Poenget med dette brygge prosjektet er finne ut litt hvilken humletype vi liker så tenkte vi skulle lage en SMASH IPA.
Single malt and single hop . Hva er å anbefale av humle og malt ekstrakt. Er det noen som har en oppskrift?

I hvor stor grad kan man tørrhumle, og til hvilken effekt. Kan vi for eksempel lage et øl med lite/normal humle mengde og tørrhumle det til nesten IPA karrakter?
 
Mitt første ekstraktbrygg var 20 l til gjæring med 3.6 kg lys flytende maltekstrakt (Muntons). Jeg brukte til sammen 80 g humle gjennom kokingen og 20 g til tørrhumling. Dette ble ganske velhumlet og litt over butikkstyrke. Humletypen var Amarillo - et godt valg hvis du vil ha amerikansk pale ale.
 
Ble det mye humlegrøt?

Og hvor mye mener bobkaare er mye humle?

Finnes det noen retningslinjer for hvor mye humle per liter for forskjellig øltyper

Og når blir en Pale Ale til en IPA for eksempel
 
Sist redigert:
Hm, husker ikke om det ble mye humlegrøt. Jeg lot vel det meste være igjen i kjelen. Det var likevel definitivt mer sedimenter i flaskene i den første batchen enn det jeg får nå, men tror det kan ha hatt mange årsaker siden jeg ikke hadde peiling.

Ang. øltyper er det angitt et intervall for IBU. Forholdet mellom mengden humle og IBU er komplisert og avhenger av hvor lenge du koker hver humletilsetning. Tørrhumle gir imidlertid ikke noe bidrag til IBU, så det dekkes ikke av det måltallet.
 
Uansett om man tømmer all humlegrøten i gjæringskaret så trenger den ikke bli med på flaske. Under gjæringen vil alt bunnfelle og legge seg i et tykt lag på bunnen av karet. Det er grei skuring å få med minimalt, om noe, av dette med videre. Uansett hva man gjør så ligger det en diger gjærkake i bunnen etter gjæringen uansett, så man må uansett være litt forsiktig mot slutten.

Det vil ikke være humlegrøt i gjæringskaret eller ikke som er det sentrale, det er mye som er viktigere enn det for å få godt øl.

En oppskrift - dette er et veldig godt øl synest jeg og det får veldig gode skussmål på nettet. Originalen heter NRB All Amarillo APA, jeg har laget den både med allgrain og med delmesking + ekstrakt (dvs at spesialmaltet meskes mens basismaltet er ekstrakt). Ikke lagd den kun på esktrakt. Oppskriften er konvertert til ekstrakt i Beersmith.

Gir 20 liter i gjæringsbøtta

Du trenger
4.2 kilo pale maltekstrakt
En pakke (dvs 100 gram) Amarillo-humle med 8.5% alfasyre.
1 pakke US-05 tørrgjær

Varm opp vann og ha i maltekstraktet. Slå av varmen til du får rørt det godt ut.

Total koketid: 60 minutter
25 gram humle tilsettes når det har kokt opp (skaler etter alfasyren, om din humle har f.eks 8.2% bruker du 25*8.5/8.2 = ca 25,9 gram.
26 gram humle tilsettes når 20 minutter gjenstår (dvs etter 40 minutters koking)
30 gram humle tilsettes når 5 minutter gjenstår.

OG skal bli 1.054-1,057. Vil gi øl noe over butikkstyrke, type 5.5% alkohol.

De to siste humletilsetningene skal ikke skaleres etter alfasyre.

Kjøl ned til 16 grader, ha i gjæringsbøtta, topp evt opp med vann for å nå 20 liter, Tilsett 1 pakke rehydrert Safale US-05 og rist så mye du er mann for. Sett gjæringsbøtta i en stor dunk med vann som også holder 16 grader. Dette for å forhindre at temperaturen stiger for mye under gjæring. Om du gidder kan du ha i fryselelementer en gang eller to om dagen for å holde temperaturen rundt 18 grader (start altså på 16 og la temperaturen stige til 18 grader)

Det aller viktigste for godt øl er kontroll på gjærmengde og gjæringstemperatur. Ølet blir fantastisk mye bedre om du klarer å holde temperaturen rundt 18 grader under stormgjæringen. Etter det kan du godt la tempen stige til 20 grader og la den bli der til den har gjæret i to uker.

Det med gjæringstemperatur legges ikke så mye vekt på i de fleste instruksjoner, men det er fantastisk mye viktigere enn alt annet med unntak av hygiene. Med kontroll på temperaturen får du crispt øl som er rent i smaken. Dersom du setter gjæringsbøtta i et rom som holder 21 grader vil temperaturen i brygget fort bli både 23 og 24 grader under stormgjæringen. Det blir øl av det også, men det blir mye bedre om du klarer å holde temperaturen noenlunde i sjakk, særlig de første fire-fem dagene da gjæringen er på sitt mest intense.

Karboner med 6g sukker pr. liter øl og tapp på flasker.
 
Takker for oppskriften

Høres ut for at det kan fort bli lagd til et skap med tempstyring.

Får prøve å ha mer kontroll på temp vved neste brygg. Nå har vi et rom med meget jevn temperatur men trolig noe varmt.
Det er et teknisk rom med vannbåren varme og det som følger med der så over 20 grader ihvertfall.
 
Hva er trikset for å måle opp nøyaktig megde flytende konsentrat? Sette dunken i varmt vann tøme oppi antall kilo og så kjøle og gjenta neste gang? Eller er det fare for problemer med dette. Tenker spesiellt på 15kg fra bryggselv. Må jo være vesentlig lettere med Spraymalt/DME.
 
Tilbake
Topp