Oddvar Demmo
Norbrygg-medlem
		WL hevder at deres gjærpakker har 95% levende celler ved utløpsdato,(hvordan det nå er mulig) så da lurer jeg på hvordan dere gjør det i BF, setter en mye nyere dato enn den virkelige når dere lager starter?
				
			WL hevder at deres gjærpakker har 95% levende celler ved utløpsdato,(hvordan det nå er mulig) så da lurer jeg på hvordan dere gjør det i BF, setter en mye nyere dato enn den virkelige når dere lager starter?
Hvor sier de det?WL hevder at deres gjærpakker har 95% levende celler ved utløpsdato,(hvordan det nå er mulig) så da lurer jeg på hvordan dere gjør det i BF, setter en mye nyere dato enn den virkelige når dere lager starter?
det stemmer bra med hva jeg trenger i et planlagt brygg jeg skal ta i romjulenJeg tar utgangspunkt i at hver liter vørter i starteren gir 140 mrd celler. Mener å ha plukket opp at det har vært god latin tidligere. Når jeg beregner størrelse på starteren så tar jeg mer hensyn til hvor mye gjær startvørteren gir meg enn det som var i gjæra i utgangspunktet, siden den variabelen er større. (Alder, trub i slurryen etc). Og så tar jeg litt i siden jeg heller overpitcher enn underpitcher
Jeg har brygget såpass lenge at jeg har noen dårlige øl i erfaringslisten min, de er alle pga for lite gjær.
Å bare lage en starter på x liter til x liter øl blir for enkelt og usikkert.
I romjulen skal det brygges 20 liter sterk lager, gjæren er WLP 833 med best før 10.04.2026, noen bedre gjær får jeg neppe.
WL sier:
3 - 4 months
White Labs remains viable in the fridge for 3 - 4 months after production. Wyeast will tend to store a little longer at 6 months. Keep in mind that for every month the yeast is kept in the fridge, you want to pull it out a day earlier. If it has been in the fridge for 3 months, then pull it out 3 days before use.25. okt. 2019
som er det eneste jeg kan dokumenterer nå.
Med såpass lang forberedelsestid bør jeg ikke ende opp med et dårlig øl pga. lite gjær.
Så langt i planen sier BF 2+4 liter starter.
Overhodet ikke overraskende. Det er ofte sjokkerende dårlig det som legges ut av forretningene. Jeg dumpa nettopp innom Ølbryggings kurs i vannjustering, og er ikke imponert. Og jeg trur ikke Ølbrygging er dårligere enn andre, snarere tvert i mot.Riktig nok om tørrgjær, men det er ikke rart at folk blir forvirra.
Selv i 2025 klarer butikker å rådgi kundene sine feil.
Vis vedlegget 75144Vis vedlegget 75145