Hei,
Tenkte å dele mine erfaringer med WLP540 platinum gjær fra White Labs http://www.whitelabs.com/beer/strains_wlp540.html, visstnok høstet direkte fra Rochefort ;D
Skulle brygge en Belgian Dark Strong Ale, OG 1.080 uten sukkertilsetning. 4 rør med WLP540 på 21L vørter uten starter.
Det tok voldsomt av innen 1,5 time.
Har ett eget gjæringsskap i boden med en temp. i skapet satt på 16 grader. Tempen i dunken når den stormgjæret var 21 grader Det vil si 5 grader over omgivelsestemperatur!
Her er det viktig med temp.kontroll
Skulle inn i boden for å rydde vekk noen flasker neste dag, da hører jeg en høy pipelyd fra gjæringsskapet og undrer fælt på hva i helv**** det var. Åpner døra og der står lokket på dunken og buler 4-5cm over normalt. Rett før hele driten går i lufta ;D Åpna lokket for å få vekk litt trykk og co2 spruten står i trynet som når du åpner sikkerhetsventilen på corneliusfatet. Jeg setter på lokket igjen og allerede etter 3-4 sekunder så klunker det i blow-off dunken igjen. Og da er slangen godt nede i 1L vann! Her produseres det heftig med co2.
Brukte en gjæringsbøtte på 30L og fermcap. Allikevell måtte jeg bruke en blow-off til blow-off'n da det begynte å stormgjære i blow-off dunken
Hadde godt over 10L !!! med krausen ;D
Den brukte 3 dager på å gå fra 1.080 til 1.026, der stanset den neste helt opp. Krausen forsvant helt ned.Har nå stått der i 4 dager. Dette er ett kjent problem med denne gjæra. Kokte opp sukkertilsetninga for å få en OG på 1.090, tilsatte også gjærnæring.
Tilsatte alt dette i dunken og rørte godt opp gjæra i bunn, samt hevet tempen til 18 grader i omgivelsetemp.
Neste dag hadde det kommet en krausen på ca. 5L og det klunket godt i vannlåsen. Satser på at den gjærer ferdig helt denne gangen.
Om ikke så kan jeg prøve å tilsette oksygen, men det kan være litt risikabelt om ikke gjæringa starter opp igjen. Vil ikke sitte igjen med oksidert øl.. Noen andre tips? Har også lest at flere råder å la gjæra bruke lang tid på å gjøre seg ferdig. opp til 8 uker.
Tenkte å dele mine erfaringer med WLP540 platinum gjær fra White Labs http://www.whitelabs.com/beer/strains_wlp540.html, visstnok høstet direkte fra Rochefort ;D
Skulle brygge en Belgian Dark Strong Ale, OG 1.080 uten sukkertilsetning. 4 rør med WLP540 på 21L vørter uten starter.
Det tok voldsomt av innen 1,5 time.
Har ett eget gjæringsskap i boden med en temp. i skapet satt på 16 grader. Tempen i dunken når den stormgjæret var 21 grader Det vil si 5 grader over omgivelsestemperatur!
Her er det viktig med temp.kontroll
Skulle inn i boden for å rydde vekk noen flasker neste dag, da hører jeg en høy pipelyd fra gjæringsskapet og undrer fælt på hva i helv**** det var. Åpner døra og der står lokket på dunken og buler 4-5cm over normalt. Rett før hele driten går i lufta ;D Åpna lokket for å få vekk litt trykk og co2 spruten står i trynet som når du åpner sikkerhetsventilen på corneliusfatet. Jeg setter på lokket igjen og allerede etter 3-4 sekunder så klunker det i blow-off dunken igjen. Og da er slangen godt nede i 1L vann! Her produseres det heftig med co2.
Brukte en gjæringsbøtte på 30L og fermcap. Allikevell måtte jeg bruke en blow-off til blow-off'n da det begynte å stormgjære i blow-off dunken
Hadde godt over 10L !!! med krausen ;D
Den brukte 3 dager på å gå fra 1.080 til 1.026, der stanset den neste helt opp. Krausen forsvant helt ned.Har nå stått der i 4 dager. Dette er ett kjent problem med denne gjæra. Kokte opp sukkertilsetninga for å få en OG på 1.090, tilsatte også gjærnæring.
Tilsatte alt dette i dunken og rørte godt opp gjæra i bunn, samt hevet tempen til 18 grader i omgivelsetemp.
Neste dag hadde det kommet en krausen på ca. 5L og det klunket godt i vannlåsen. Satser på at den gjærer ferdig helt denne gangen.
Om ikke så kan jeg prøve å tilsette oksygen, men det kan være litt risikabelt om ikke gjæringa starter opp igjen. Vil ikke sitte igjen med oksidert øl.. Noen andre tips? Har også lest at flere råder å la gjæra bruke lang tid på å gjøre seg ferdig. opp til 8 uker.