Brewtools B40 kjøle prosessen ansamling av trub

Hei
Jeg brygger med en B40 og er rimelig fornøyd med det etter 3 år med en netthandel maskin.
Men, jeg er litt misfornøyd med med mengde trub som havner i fermentasaurusen.:confused:

Tar utgangspunkt i mitt siste brygg der jeg whirpool`et med 100 gram humle de siste 20 minuttene og begge dip tubene står ca 50-60grader og pumpen på 80%.

Etter endt whirlpool kobler jeg til vannet på motstrømskjøleren og fortsetter kjøling(fortsatt dip tubene står ca 50-60grader og pumpen på 80%)
Når jeg når 30 grader setter pumpen til 25% slik at trub og humle liksom skal samles begynne å falle ned mot midten. lar dette gå en 30 min før jeg slår av pumpen helt og lar det stå en 30 min til før jeg overfører.
Når jeg overfører presses diptub helt ned mot bunn(dette gjøres i etapper med en rørespade) slik at jeg får med meg mest mulig vørter.

Kan legge til at jeg har et dørslag fra ikea som jeg har stående i senter, dette tar noe av trubben men det følger likevel med 3-4 liter til gjæring.

hvordan gjør dere, hva gjør jeg feil og hvordan kan jeg forbedre min teknikk?:)
 
La det stå mye lengre etter at du har skrudd av pumpa, før du tapper. Da bør du få ganske klar vørter. Med "mye lengre" så mener jeg jo lengre det står, jo klarere blir det.

Jeg har pleid å gå å lage og spise middag i mellomtiden, da finner jeg "bare" gjær i gjæringsdunken. Tappes sakte.
 
Hvis du er kresen på å overføre blank vørter til gjæring, bruk humleposer og whirlfloc/protafloc. La stå en time etter nedkjøling.
 
Alt dette er jeg jo fullstendig klar over,men takk likevel ;) Jeg tenkte vel mer på bruken av selve BT bryggeren om jeg kan gjøre endringer der....Er nok medlemmer med samme maskin som må komme med sine erfaringer
 
Hei
Jeg brygger med en B40 og er rimelig fornøyd med det etter 3 år med en netthandel maskin.
Men, jeg er litt misfornøyd med med mengde trub som havner i fermentasaurusen.:confused:

Tar utgangspunkt i mitt siste brygg der jeg whirpool`et med 100 gram humle de siste 20 minuttene og begge dip tubene står ca 50-60grader og pumpen på 80%.

Etter endt whirlpool kobler jeg til vannet på motstrømskjøleren og fortsetter kjøling(fortsatt dip tubene står ca 50-60grader og pumpen på 80%)
Når jeg når 30 grader setter pumpen til 25% slik at trub og humle liksom skal samles begynne å falle ned mot midten. lar dette gå en 30 min før jeg slår av pumpen helt og lar det stå en 30 min til før jeg overfører.
Når jeg overfører presses diptub helt ned mot bunn(dette gjøres i etapper med en rørespade) slik at jeg får med meg mest mulig vørter.

Kan legge til at jeg har et dørslag fra ikea som jeg har stående i senter, dette tar noe av trubben men det følger likevel med 3-4 liter til gjæring.

hvordan gjør dere, hva gjør jeg feil og hvordan kan jeg forbedre min teknikk?:)

Du sier at det følger med 3-4 liter trube til gjæring. Det var voldsomt. Hvor mye er igjen i bryggeren når du har fylt gjæringskaret ditt? Jeg har B40 og jeg beregner 6 liter tap til trube. Det er kanskje i overkant, men det betyr at når jeg ser at det ikke lenger tappes ren vørter i gjæringskaret så har jeg i 99 % av tilfellene nådd det volumet til gjæring som jeg skal ha. Du kan jo bare øke kokevolum for å ta hensyn til nok tap til trube.

Min prosess; når jeg kjører WP med mye humle så kjøler jeg ned til ønsket temperatur, setter bryggeren på den temperaturen jeg ønsker på auto. Lar det surre å gå der den tiden det tar. Pumpen kjører jeg hele tiden på 100 %. Venstre dip-tube peker ca. 45 grader opp (jeg har nå kjøpt justerbar diptube og justerer vinkelen slik at jeg ser at jeg får god sirkulasjon i kjelen. Det skal ikke 'boble' langs kanten der diptube står, da har du en for heftig vinkel. Diptuben på høyre side står nesten og slikker bunnen av kjelen. Nesten. Og der står den hele tiden.

Når WP er ferdig fortsetter jeg med pumpen på 100 % til jeg nærmer meg pitch-temperatur. Mot slutten justerer jeg hastigheten ned til 70 % og kjører litt der, så 50 % og når jeg har nådd ønsket temperatur slår jeg av kjølevannet og lar pumpen gå på 35 % i 5 minutter. Så slår jeg av og lar hvile minst 30 minutter før øverføring til gjæringskar. Ofte blir det stående lenger, da jeg gjør som @Miguel, spiser, eller vasker og rydder. Når jeg overfører gjør jeg det med pumpen på 20-25 %, og der kjører jeg til jeg ser at jeg får med trube. Som sagt har jeg stort sett da nådd mitt ønsket volum, og det ligger igjen ca. 6 liter i kjelen inkl. trube.

Her er en link til en video av en ivrig BT bruker hvor han viser sin WP teknikk. Han får til et mye finere 'humlefjell' enn hva jeg gjør. Skulle gjerne klart det samme, men jeg får likevel ut klar og fin vørter slik jeg gjør det, så jeg har slått meg til ro med at det er mer enn godt nok.

 
Du sier at det følger med 3-4 liter trube til gjæring. Det var voldsomt. Hvor mye er igjen i bryggeren når du har fylt gjæringskaret ditt? Jeg har B40 og jeg beregner 6 liter tap til trube. Det er kanskje i overkant, men det betyr at når jeg ser at det ikke lenger tappes ren vørter i gjæringskaret så har jeg i 99 % av tilfellene nådd det volumet til gjæring som jeg skal ha. Du kan jo bare øke kokevolum for å ta hensyn til nok tap til trube.

Min prosess; når jeg kjører WP med mye humle så kjøler jeg ned til ønsket temperatur, setter bryggeren på den temperaturen jeg ønsker på auto. Lar det surre å gå der den tiden det tar. Pumpen kjører jeg hele tiden på 100 %. Venstre dip-tube peker ca. 45 grader opp (jeg har nå kjøpt justerbar diptube og justerer vinkelen slik at jeg ser at jeg får god sirkulasjon i kjelen. Det skal ikke 'boble' langs kanten der diptube står, da har du en for heftig vinkel. Diptuben på høyre side står nesten og slikker bunnen av kjelen. Nesten. Og der står den hele tiden.

Når WP er ferdig fortsetter jeg med pumpen på 100 % til jeg nærmer meg pitch-temperatur. Mot slutten justerer jeg hastigheten ned til 70 % og kjører litt der, så 50 % og når jeg har nådd ønsket temperatur slår jeg av kjølevannet og lar pumpen gå på 35 % i 5 minutter. Så slår jeg av og lar hvile minst 30 minutter før øverføring til gjæringskar. Ofte blir det stående lenger, da jeg gjør som @Miguel, spiser, eller vasker og rydder. Når jeg overfører gjør jeg det med pumpen på 20-25 %, og der kjører jeg til jeg ser at jeg får med trube. Som sagt har jeg stort sett da nådd mitt ønsket volum, og det ligger igjen ca. 6 liter i kjelen inkl. trube.

Her er en link til en video av en ivrig BT bruker hvor han viser sin WP teknikk. Han får til et mye finere 'humlefjell' enn hva jeg gjør. Skulle gjerne klart det samme, men jeg får likevel ut klar og fin vørter slik jeg gjør det, så jeg har slått meg til ro med at det er mer enn godt nok.


Takker, den høyre diptuben står helt ned når jeg overfører slik at jeg får med meg alt av væske. Fikk et annet tips her om å snu den venstre slik at begge diptuber peker mot høyre.
jeg tenkte å kjøpe justerbar diptub på høyre side, men ser du har den på venstre. er det ikke bedre å regulere tuben med tanke på trub enn å regulere vinkelen på flow inn i gryta?
 
Alt dette er jeg jo fullstendig klar over,men takk likevel ;) Jeg tenkte vel mer på bruken av selve BT bryggeren om jeg kan gjøre endringer der....Er nok medlemmer med samme maskin som må komme med sine erfaringer
Jeg har B80 pro. Lite problemer med trub, men om jeg bruker store mengder som jeg ikke vil ha i pose, har jeg en trub trapper. Høyre diptube peker helt i bunn, og venstre svakt på skrå oppover. Det tar jo en god halvtime å kjøle 70 liter med den kjøleren som følger med, og etter den tid er det meste av grove partikler samla i trapperen. Lar jeg da stå ei stund så klarner resten. Jeg har utvendig justering på høyre ventil, og stiller den da rett opp. Så justerer jeg nedover når jeg ser hvor mye trub det er i bunn av kjelen.

Men jeg bryr meg ikke så hardt om dette, for jeg bunnhøster ikke gjær.
 
Takker, den høyre diptuben står helt ned når jeg overfører slik at jeg får med meg alt av væske. Fikk et annet tips her om å snu den venstre slik at begge diptuber peker mot høyre.
jeg tenkte å kjøpe justerbar diptub på høyre side, men ser du har den på venstre. er det ikke bedre å regulere tuben med tanke på trub enn å regulere vinkelen på flow inn i gryta?

Begge mine diptubes peker mot venstre. Og begge er justerbare, så jeg kan stille på begge, men det er i grunn ikke noe stort behov for å stille på den på høyre siden. Eneste grunnen til at jeg har justerbar der er for å enkelt å kunne ha den pekende rett opp under mesking for å unngå brente elementer. Ikke at det har hendt før jeg byttet til justerbar heller, så det går stort sett bra... Jeg tror det er viktigere å kunne justere på den på venstre side for å få en god WP. Den på høyre side kan i praksis stå i sammen posisjon hele tiden - pekende ned mot kjelebunne. I mitt hodet så vil mye justering på den underveis under tapping også kunne 'forstyrre' trubet, men det er mer en tanke jeg har, enn noe jeg faktisk vet er tilfelle... Har du fått en god WP og latt det hvile så vil den ikke begynne å suge humlegunk før du har en 5-6 liter totalt igjen i kjelebunnen, selv om høyre diptube slikker kjelebunnen. Jeg har gjort dette i B40 med nærmere 300 gram humle i WP uten problemer. Har tappet klar og fin vørter.
 
Brygger på en B80, og overfører til konisk unitank (Spike CF15) via et dørslag etter at vørteren har fått hvilt seg en times tid.
Ikke til å unngå at man får med seg en del av det "finere" slaget av trub, men det dumper jeg stort sett via bunnventil på gjæringstanken etter et døgn eller to.
 
Tilbake
Topp