Bryggertabber

ferm.png
Har gjæret en humlerik IPA snart to uker med ny snerten mini-spundling ventil (Spundy), skrudde den helt ut som i mitt hodet vil si den er helt åpen, viste ingen trykk under gjæringen, som igjen overbeviste meg at den stod åpen. Takk og lov dro jeg i sikkerhetsventilen av gammel vane før tørrhumlig og der var det trykk ja. Rett under 2,4Bar som sikkerhetsventilen skal slå ut på, så den har nok åpnet litt her underveis.
Så trykkgjæret humlerik IPA, hvordan går dette da? Kjapp googling forteller at det kan ha en positiv effekt ved å samle aromaen fremfor å slippe den ut, Verdanten har i hvert fall klart å jobbe den ned til ønsket FG.
 
Vis vedlegget 63145
Har gjæret en humlerik IPA snart to uker med ny snerten mini-spundling ventil (Spundy), skrudde den helt ut som i mitt hodet vil si den er helt åpen, viste ingen trykk under gjæringen, som igjen overbeviste meg at den stod åpen. Takk og lov dro jeg i sikkerhetsventilen av gammel vane før tørrhumlig og der var det trykk ja. Rett under 2,4Bar som sikkerhetsventilen skal slå ut på, så den har nok åpnet litt her underveis.
Så trykkgjæret humlerik IPA, hvordan går dette da? Kjapp googling forteller at det kan ha en positiv effekt ved å samle aromaen fremfor å slippe den ut, Verdanten har i hvert fall klart å jobbe den ned til ønsket FG.
Den skal være helt åpen hvis du har skrudd helt ut, men den kan virke litt raklete, og ikke helt til å stole på. Må liksom småjustere, for å få den til å ”sette” seg
 
Man kan stille inn spunding valves på noe man kjenner trykket til, f.eks et fat eller en PET-flaske med adapter til gasskobling etc.
Da slipper man å måtte sjekke underveis.
 
Man kan stille inn spunding valves på noe man kjenner trykket til, f.eks et fat eller en PET-flaske med adapter til gasskobling etc.
Da slipper man å måtte sjekke underveis.
Meget godt poeng.
Fyll en 0,5L flaske opp med 2/3 vann, bruk en PET>ballock kork og trykksett til 2 bar.
Klikk på spunding og reduser til riktig trykk.
Minimal jobb, minimalt med co2, og max funksjonalitet
 
Man kan stille inn spunding valves på noe man kjenner trykket til, f.eks et fat eller en PET-flaske med adapter til gasskobling etc.
Da slipper man å måtte sjekke underveis.
Joda, men i mitt tilfelle ville jeg ikke ha noe trykk. Åpen, Co2 kommer ut og O2 slipper ikke inn. Merkelig at en må justere i åpen posisjon, denne blir liggende langt nede i skuffen fra nå.
 
Joda, men i mitt tilfelle ville jeg ikke ha noe trykk. Åpen, Co2 kommer ut og O2 slipper ikke inn. Merkelig at en må justere i åpen posisjon, denne blir liggende langt nede i skuffen fra nå.

Hvis du ser på bildet så ser du hva tabben din faktisk var. Den har jo ikke vært montert i det hele tatt, innerste og ytterste del vil være flush hvis de er montert rett.
 
Ballocken ikke ordentlig på..?! Jeg er konsekvent på å presse på til en hører klikket :) Bilde er tatt før den er satt i gjæringsskap, men ja alt er mulig..
 
Hvis du ser på bildet så ser du hva tabben din faktisk var. Den har jo ikke vært montert i det hele tatt, innerste og ytterste del vil være flush hvis de er montert rett.
Jeg har tre Spundy, og kun en av de fikk jeg satt ordentlig på, på mine fire Fermentasaurus snub nose. Endte opp med å bytte ut ball lockene
 
Jeg har tre Spundy, og kun en av de fikk jeg satt ordentlig på, på mine fire Fermentasaurus snub nose. Endte opp med å bytte ut ball lockene


De bruker kanskje multi-post nå (altså to like, som skal ta både øl/gass), mulig det ikke er helt optimalt. Fermzilla gjør i hvert fall dette, mens originale Fermentasaurus har seperate.

Jeg har erfart at man i større grad på sjekke at ting faktisk er montert rett på Fermzillaen vs Cornelius-fat etc.
 
I går skulle det brygges pils... Litt for at gjærslurryen av WLP 833 ikke skulle bli arbeidsledig for lenge. Hadde ikke så mange klassiske "pilshumler" i fryseren, og var ikke interessert i å kjøpe noe mer - har altfor mye fra før. Så det ble Premiant som bitterhumle på 60, og Hersbrucker på 25, med en liten dæsj Saphir på 5 min. Kom til 25 minutters tilsetningen og oppdaget at det var Hersbrucker som gikk i på 60 .... Tenkte vel at det var jo veldig dumt, og uerfaren som jeg er så tenkte jeg at skitt au - så gikk Premianten på 25. Dette kvalifiserer til en bryggertabbe dette? Noen som har en formening om hva resultatet kan bli, og om jeg burde gjøre noe? Får ikke kjølt vørter lenger ned enn til 20°, så ventet med å tilsette gjær til i dag morges, når vørtertemperaturen var nede på 11° ...
 
I går skulle det brygges pils... Litt for at gjærslurryen av WLP 833 ikke skulle bli arbeidsledig for lenge. Hadde ikke så mange klassiske "pilshumler" i fryseren, og var ikke interessert i å kjøpe noe mer - har altfor mye fra før. Så det ble Premiant som bitterhumle på 60, og Hersbrucker på 25, med en liten dæsj Saphir på 5 min. Kom til 25 minutters tilsetningen og oppdaget at det var Hersbrucker som gikk i på 60 .... Tenkte vel at det var jo veldig dumt, og uerfaren som jeg er så tenkte jeg at skitt au - så gikk Premianten på 25. Dette kvalifiserer til en bryggertabbe dette? Noen som har en formening om hva resultatet kan bli, og om jeg burde gjøre noe? Får ikke kjølt vørter lenger ned enn til 20°, så ventet med å tilsette gjær til i dag morges, når vørtertemperaturen var nede på 11° ...
Ikke gjør noen ting.
Pilsen blir sikkert knall.
 
Argh !
Klarte å bytte inn på bitterhumle og WP humle. Samme type humle, men får 10 ekstra IBU.
53 mot 43 .
OG 1054.
Tynner ut med 2.5 liter vann og tilsetter 400 lme.
Nede på ca 47. Mulig jeg må tynne ut mer. Får se når det blir satt til gjæring. Da vet jeg hva OG og hvor mange liter det ble.
 
Sist redigert:
Argh !
Klarte å bytte inn på bitterhumle og WP humle. Samme type humle, men får 10 ekstra IBU.
53 mot 43 .
OG 1054.
Tynner ut med 2.5 liter vann og tilsetter 400 lme.
Nede på ca 47. Mulig jeg må tynne ut mer. Får se når det blir satt til gjæring. Da vet jeg hva OG og hvor mange liter det ble.
Det skal en del IBU til før en merker forskjell, så jeg ville droppa videre uttynning, trur jeg.
 
Argh !
Klarte å bytte inn på bitterhumle og WP humle. Samme type humle, men får 10 ekstra IBU.
53 mot 43 .
OG 1054.
Tynner ut med 2.5 liter vann og tilsetter 400 lme.
Nede på ca 47. Mulig jeg må tynne ut mer. Får se når det blir satt til gjæring. Da vet jeg hva OG og hvor mange liter det ble.
Hvilken type humle og hvor gammel?
 
Centennial og Amarillo. 22 årgang.
Smakte på vørterprøven.
OG på 1051 . IBU 46.
Ikke for bitter nei. Kunne sikkert tålt mer.
 
Tilbake
Topp