Bryggertabber

Forresten tok jeg litt feil

Hvis id er 0,9 cm blir volumet av 100 cm =

3,14 * 0,45 cm * 0,45 cm * 100 cm = 64 cm2

Altså 0,064 L eller 64 ml

Stemmer ikke det?
 
Sist redigert:
I dag ligger det et termometer i søppelkassa etter at det viste et stort avvik ved pitch av rehydrert gjær (Fermentis w-34/70) til julebokken. Beregnet temperaturen til å ha vært 19c. Alt ser ut til å gjære riktig, men vil brygget bli ødelagt i løpet av de 21 dagene jeg har satt av? Står nå på 11c.
 
Sist redigert:
30/70 tåler et stort spenn i temperatur. 19 går fint, men du vil muligens få en litt annen smaksprofil. Dette minner derfor om hurtig-metoden for gjæring av Pils med 30/70. Står en del om dette her på forumet :)
 
30/70 tåler et stort spenn i temperatur. 19 går fint, men du vil muligens få en litt annen smaksprofil. Dette minner derfor om hurtig-metoden for gjæring av Pils med 30/70. Står en del om dette her på forumet :)
Takk! Puster litt lettet ut nå. Fryktet det verste. Leser opp på hurtigmetoden.
 
Her har jeg gått og tenkt at Verdant har temperaturområde fra 18-25C, og at det dermed kunne funke med å la ølet gjære "innendørs" med free rise fra 17-18C. Verdant har temperaturområde 18-23C den. Og ølet holdt i dag ganske fin badetemperatur på 27.5C. Bedre lykke neste gang, Steinar. :rolleyes:
 
Her har jeg gått og tenkt at Verdant har temperaturområde fra 18-25C, og at det dermed kunne funke med å la ølet gjære "innendørs" med free rise fra 17-18C. Verdant har temperaturområde 18-23C den. Og ølet holdt i dag ganske fin badetemperatur på 27.5C. Bedre lykke neste gang, Steinar. :rolleyes:
Jøss, hva var romtemperaturen?

Se på det som et artig forsøk:). Har den steget noenlunde sakte og jevnt er det ikke sikkert at det blir helt ille. Har du tatt en prøve av ølet?
 
Jøss, hva var romtemperaturen?

Se på det som et artig forsøk:). Har den steget noenlunde sakte og jevnt er det ikke sikkert at det blir helt ille. Har du tatt en prøve av ølet?
Rundt 18-20 grader på søndag og det var da 21C i går formiddag. Varmepumpa var ute av drift, og blei reparert i går rundt lunsj, og den stod da på 23C i naborommet, ikke direkte mot tanken i trappegangen. Blei litt overraska når jeg målte at temperaturen i ølet i dag tidlig var såpass høy. Tappet av to desiliter og målte med thermapen. Smaker skarpt nå. Får gi det en sjanse til å gjære ut og klarne, så får vi se.
 
Rundt 18-20 grader på søndag og det var da 21C i går formiddag. Varmepumpa var ute av drift, og blei reparert i går rundt lunsj, og den stod da på 23C i naborommet, ikke direkte mot tanken i trappegangen. Blei litt overraska når jeg målte at temperaturen i ølet i dag tidlig var såpass høy. Tappet av to desiliter og målte med thermapen. Smaker skarpt nå. Får gi det en sjanse til å gjære ut og klarne, så får vi se.
Så lenge det ikke er fusel er det håp:).
 
Så lenge det ikke er fusel er det håp:).
Spørs hvor hvor lett man detekterer det. Hvis vi har festlig lag så er det alltid noen som får skallebank og løper på do av en del brukerdoser Frydenlund, mens andre (meg) står fint opp klokka 8 og lager frokost til gjengen. Er nok redd for at med 4-5 grader over anbefalt gjæringstemperatur så vil jeg tro at når dette roer seg og klarner så kommer problemene frem. Både hveteøl og saison gjæret på denne temperatur får jeg skallebank av og det indikerer vel også fuser, for acetaldehyd er det ikke. Ølet står alltid noen dager ekstra for å sikre seg mot akkurat det.
 
Spørs hvor hvor lett man detekterer det. Hvis vi har festlig lag så er det alltid noen som får skallebank og løper på do av en del brukerdoser Frydenlund, mens andre (meg) står fint opp klokka 8 og lager frokost til gjengen. Er nok redd for at med 4-5 grader over anbefalt gjæringstemperatur så vil jeg tro at når dette roer seg og klarner så kommer problemene frem. Både hveteøl og saison gjæret på denne temperatur får jeg skallebank av og det indikerer vel også fuser, for acetaldehyd er det ikke. Ølet står alltid noen dager ekstra for å sikre seg mot akkurat det.
Fusel er visstnok ikke ansvarlig for skallebanken. Det strategisk riktige valgte om man tenker å kikke veldig djupt i glasset, skal være å unngå øl med acetaldehyd. Det er visstnok et potent carcinogen, også, så her snakker vi dobbel gevinst.

Lurer på hvilket gen som koder for evnen til å stå opp klokka 8 og lage frokost til gjengen etter et tyngre sjøslag? Jeg deler seng og bord med et sånt individ, og det er sjukt irriterende:). (Og jeg er ikke sikker på at det å være utstyrt med det genet egentlig er en velsignelse.)
 
Fusel er visstnok ikke ansvarlig for skallebanken. Det strategisk riktige valgte om man tenker å kikke veldig djupt i glasset, skal være å unngå øl med acetaldehyd. Det er visstnok et potent carcinogen, også, så her snakker vi dobbel gevinst.

Lurer på hvilket gen som koder for evnen til å stå opp klokka 8 og lage frokost til gjengen etter et tyngre sjøslag? Jeg deler seng og bord med et sånt individ, og det er sjukt irriterende:). (Og jeg er ikke sikker på at det å være utstyrt med det genet egentlig er en velsignelse.)
Acetaldehyd er et hovednedbrytingsprodukt når kroppen din metaboliserer etanolen i øl (og annen voksendrikk), du kjenner den lett på pusten til folk som har drukket når du er edru selv. Jeg plukker den lukten lett opp og merker meg det når folk har den lukten på tider av døgnet og isetttinger ikke burde ha drukket. Fin markør på folk med drikkeproblem. Den har kokepunkt på 26 grader om jeg husker rett. Kroppen oksiderer den videre til eddiksyre. Er vel acetaldehyden som gjør at etanol er karsinogen. Analogt blir metanol oksidert til formaldehyd og videre til maursyre, det som øynene er følsomme for og gjør at du blir blind av 8g metanol og dør av 50g metanol.
 
Acetaldehyd er et hovednedbrytingsprodukt når kroppen din metaboliserer etanolen i øl (og annen voksendrikk), du kjenner den lett på pusten til folk som har drukket når du er edru selv. Jeg plukker den lukten lett opp og merker meg det når folk har den lukten på tider av døgnet og isetttinger ikke burde ha drukket. Fin markør på folk med drikkeproblem. Den har kokepunkt på 26 grader om jeg husker rett. Kroppen oksiderer den videre til eddiksyre. Er vel acetaldehyden som gjør at etanol er karsinogen. Analogt blir metanol oksidert til formaldehyd og videre til maursyre, det som øynene er følsomme for og gjør at du blir blind av 8g metanol og dør av 50g metanol.
uff - så jeg unngår ikke acetaldehyden sjøl om jeg brygger øl som er fritt for det, altså. Men det hjelper kanskje litt? (Please .... :).)
 
Tilbake
Topp