cjohansen
Norbrygg-medlem
Jeg har noen spørsmål om prosessene øl går igjennom etter at det er "ferdig". Med ferdig mener jeg at det er tappet på flaske eller fat, enten tvangskarbonert eller naturlig karbonert med sukker eller lignende, og i praksis klart til å drikke.
Selv om bryggeren anser produktet som ferdig, vil ulike prosesser fortsette å utvikle ølet over tid. Når utfallet er positivt snakker vi gjerne om modning, mens de negative sidene ofte omtales som staling på engelsk. På norsk kan vi kanskje snakke om aldring i bred forstand, der vi skiller mellom modning og forringelse. (Åpen for at det finnes bedre/mer etablerte begreper).
Noen øl må modnes før de når toppen, typisk sterke mørke øl. Har vi egentlig god oversikt over hvilke prosesser som driver denne modningen?
"Alle" anbefaler å lagre øl kaldt. Det bremser blant annet oksidering, slik at ølet holder seg best mulig. Men temperatur påvirker jo alle slike prosesser, så burde ikke også den ønskede modningen gå langsommere?
Hvis et øl må modnes i et år for å nå toppen – kunne man oppnådd samme resultat på noen måneder i romtemperatur? Eller vil oksidering og andre uønskede prosesser da ta overhånd?
Noen som har erfaringer, kunnskap eller gode kilder på dette temaet?
Selv om bryggeren anser produktet som ferdig, vil ulike prosesser fortsette å utvikle ølet over tid. Når utfallet er positivt snakker vi gjerne om modning, mens de negative sidene ofte omtales som staling på engelsk. På norsk kan vi kanskje snakke om aldring i bred forstand, der vi skiller mellom modning og forringelse. (Åpen for at det finnes bedre/mer etablerte begreper).
Noen øl må modnes før de når toppen, typisk sterke mørke øl. Har vi egentlig god oversikt over hvilke prosesser som driver denne modningen?
"Alle" anbefaler å lagre øl kaldt. Det bremser blant annet oksidering, slik at ølet holder seg best mulig. Men temperatur påvirker jo alle slike prosesser, så burde ikke også den ønskede modningen gå langsommere?
Hvis et øl må modnes i et år for å nå toppen – kunne man oppnådd samme resultat på noen måneder i romtemperatur? Eller vil oksidering og andre uønskede prosesser da ta overhånd?
Noen som har erfaringer, kunnskap eller gode kilder på dette temaet?