Nylig innhold av N. Bjørnson

  1. N

    Øl av finsk sort (Sahti), holdbarhet

    Bryggedagen nærmer seg. Jeg er fortsatt i tvil når det gjelder gjærvalget, og til overmål har jeg nylig (i går) satt en ladning mjød på flasker, og funnet at det befinner seg en god porsjon gjærkultur i form av bunnfall i dunken etter mjøden. Mjøden ble (vill)gjæret, med tilsatte epler, slik at...
  2. N

    Øl av finsk sort (Sahti), holdbarhet

    Jeg tenkte å kjøre i gang en ny runde med sahti, og valget står mellom bakegjær og trappistgjær. Den sistnevnte har jeg ikke prøvd før. Vil smaken bli i overkant belgisk? Brygget blir for øvrig sterkt, og begge gjærsortene skal vel takle dette. Bakegjær er mer tradisjonelt, men kanskje litt...
  3. N

    Tomtebrygg

    Det var WLP 002. English Ale yeast med god flokkuleringsevne. Eg vonar brygget vert vellukka, så kanskje ein kan stela ein sup eller to.
  4. N

    Juleølverksted

    God aften. Jeg og et par kamerater har tenkt å ha et juleølverksted (kanskje litt i seneste laget) og kunne kanskje tenke oss å brygge en mørk juleale. Av ingredienser har jeg ulike sorter malt, Fuggles humle og engelsk ølgjær (WLP 002, tror jeg). Jeg kjøpte inn pale chocolate malt da jeg syntes...
  5. N

    Øl av finsk sort (Sahti), holdbarhet

    Har noen forsøkt å lage kvass av rugmalt, og eventuelt byggmalt, og ikke tørket rugbrød og sukker?
  6. N

    Øl av finsk sort (Sahti), holdbarhet

    Jeg sitter altså igjen med et voldsomt overskudd av Sahti.
  7. N

    Øl av finsk sort (Sahti), holdbarhet

    God dag. Jeg har nettopp brygget 28 liter øl av finsk type (Sahti). Dette er brygget med stegmesk, en gradvis økning i temperatur fra 50 til 70 grader celsius. Av malt er brukt omtrent ti kilo, pale ale- og münchnermalt som basis, med noe rugmalt og krystallmalt for smak og fylde. Meskingen...
  8. N

    Kobbergryte

    Jeg har forøvrig kjøpt en tretønne på 60 liter. Tenkte å bruke denne til mesking/siling, men må først installere en tappekran. Jeg ser at gjengene på tappekranen ikke utgjør mer enn en centimeter eller så, og får dermed ikke (uten problemer) festet kranen med to muttere, en på hver side av...
  9. N

    Kobbergryte

    Takk skal du ha. Hvordan kan jeg forsikre meg om at det er kobber? Vil det være noen synlige kjennetegn om bly er innblandet?
  10. N

    Kobbergryte

    God dag. Jeg har en 37 liters kobbergryte stående. Den er brukt til oppbevaring av ved og jeg lurer på om man kan bruke slike gryter til å koke matvarer (øl) i. Er det skummelt å bruke slike gryter, kan den renses med sterkrens? Takk for svar.
  11. N

    Øloppskrift på kraftig øl, spørsmål

    Tanken er å få et fyldig øl, med godt skum og noe brent karakter. Vil jeg oppnå dette ved følgende oppskrift? Er det noe som bør forandres? Altså: hva slags øl vil jeg ende opp om jeg følger denne lekre oppskriften (på 5 liter øl): 500g pale ale malt, 500g münchnermalt, 250g havremalt, 100g...
  12. N

    London, engelsk øl

    Turen er jo nå et forlengst fullført prosjekt, og jeg må takke Gahr for tipset om Jerusalem Tavern, som var storartet. Det kan umulig finnes bedre ølhus.
  13. N

    Smalahove

    Hva slags øl vil anbefales til smalahove? Jeg tenkte på bryggene til Valdres Gardsbryggeri (kanskje staut eller brisk), eventuellt noe fra Ægirs bryggeri.
  14. N

    Enkelt, mørkt øl

    Eg og ein gjev frende tenkjar å bryggja eit fyldig øl (overgjæra), med rimeleg styrkje (5-7%) og mørk let. Eg tenkjar å nytta hovudsakleg pale ale malt, med eit innslag av fleire sortar spesialmalt. Me tenkjar å gjera det enkelt, for å auka vellukka, men au for å minska arbeidet. Fråga er om...
  15. N

    London, engelsk øl

    Spørsmålet dreier seg om hvilke mørke ølsorter som bør prøves på en utflukt til London, og hvor disse befinner seg, i hvilke puber, da man jo har hørt at engelskmennene skal ha god greie på øl, men også cider skal de ha kunnskap om, så informasjon om slikt er også interessant.
Tilbake
Topp