Kverning i butikken vs Kjøpe egen maltmølle?

Jeg får mer utav maltet når jeg kverner selv- høyere OG, høyere alkohol% - eller flere liter ferdig brygg om jeg velger det.
Jeg får også mer kontroll- nå vet jeg ganske godt hvilken OG jeg får. Da jeg kjøpte ferdig malt varierte resultatet mer.
Om ølet blir bedre? Tja, vanskelig å si. Både fordi tiden går og jeg håper jeg er en bedre brygger i dag enn jeg var før.
Det viktigste for meg er nok økt tilfredsstillelse fordi jeg nå gjør mer selv, jeg eier mer av prosessen når jeg også maler maltet jeg har målt opp fra maltlageret mitt.
 
Vil du mene at øllen blir bedre av at du kverner det selv eller er det primært en spørsmål om at det er mere bekvemt?
Nei, ølet blir ikke bedre, men jeg får bedre kontroll med prosessen.

Den store fordelen er at jeg er uavhengig av butikken - som ligger seks mil unna - og at jeg kan brygge hva jeg vil når jeg vil. Men det forutsetter så klart at jeg har et maltlager.
 
Hobbyen har tatt om seg, så det har blitt en del mere utstyr etterhvert enn jeg først hadde sett for meg Det er lettere å rettferdiggjøre ekstra utstyr om det har en direkte innvirkning på kvaliteten ✌️
Virkningen er indirekte kan du si. Når du får bedre kontroll med alle delene av prosessen, blir du en bedre brygger. Det har å gjøre med utvikling av den generelle forståelsen av brygginga.
 
Spørs hva du legger i ordet kvalitet. Om du får større avvik i forhold til estimert utbytte pga varierende kverning fra ulike leverandører, dvs OG varierer endel og du ikke justerer det underveis vil du få et øl som ikke tilsvarer det du ønsket å brygge. Enkelte øltyper er mer tilgivende en andre når det gjelder variasjon, mens andre merker du du det greit. Kjøper du fra ulike leverandører så blir det vanskeligere å justere inn oppskriftene sine så du treffer på alkoholstyrken og bitterheten, dermed også balansen på ølet om du ikke måler underveis og gjør justeringer.

Så med egenkvernet malt blir ikke kvaliteten på maltet bedre, men du får lettere til det ølet du planlegger å brygge. Sånn sett får du bedre kvalitet med egenkvernet malt.
 
Spørs hva du legger i ordet kvalitet. Om du får større avvik i forhold til estimert utbytte pga varierende kverning fra ulike leverandører, dvs OG varierer endel og du ikke justerer det underveis vil du få et øl som ikke tilsvarer det du ønsket å brygge. Enkelte øltyper er mer tilgivende en andre når det gjelder variasjon, mens andre merker du du det greit. Kjøper du fra ulike leverandører så blir det vanskeligere å justere inn oppskriftene sine så du treffer på alkoholstyrken og bitterheten, dermed også balansen på ølet om du ikke måler underveis og gjør justeringer.

Så med egenkvernet malt blir ikke kvaliteten på maltet bedre, men du får lettere til det ølet du planlegger å brygge. Sånn sett får du bedre kvalitet med egenkvernet malt.
Trur det er et godt poeng det med at ulike leverandører ikke vil male på samme måten. Det finnes ulike typer kverner forretningene bruker, så du kan ikke "oversette" mellom dem - og ikke mellom vanlige innstillinger på hjemmekverner og forretningenes kverner, heller, for den sakens skyld. Men handler du alltid i den samme butikken, kan du vel regne med å få samme knusingsgrad.

Når det gjelder kvalitetsvariasjoner som følge av variasjoner i utbyttet (meskeeffektivitet) er jeg litt tvilende. Problemet er, som du sier, at det blir vanskelig å beregne alkoholinnholdet i ølet - hvis det er viktig. Og bitterheta. Men mindre forskjeller i alkoholinnhold og bitterhet vil ikke være merkbare i smaken.

Uansett; det er utilfredsstillende å ikke ha kontroll. Sjøl om en pils på 4,7% smaker det samme som en pils på 5,2% som er brygget med den samme gristen, blir det "feil".
 
Uansett; det er utilfredsstillende å ikke ha kontroll. Sjøl om en pils på 4,7% smaker det samme som en pils på 5,2% som er brygget med den samme gristen, blir det "feil".
Høydepunktet når jeg brygger ølet er jo når jeg tar pre-boil gravity og ser jeg treffer på estimert SG. Uansett jeg kværner selv, men en sjelden gang tar jeg sjansen å kjøper ferdigkværnet.

Ligger mellom 80-85% meske-effektivitet på de øltypene jeg brygger mest. I går brygget jeg en Stout på ca 6,5% og fikk 83% effektivitet og 1 punkt over estimert. Brygget før der ble tatt på sparket samme dag før jeg reiste offshore så dro nedom lokale bryggesjappe og fikk kjøpt ferdigkværnet malt. Brygget en APA hvor jeg fikk 72% meske-effektivitet og lå 6 punkter under pre-boil og det ble 5 punkter under etter koking da jeg lot det bare stå til.
 
Høydepunktet når jeg brygger ølet er jo når jeg tar pre-boil gravity og ser jeg treffer på estimert SG. Uansett jeg kværner selv, men en sjelden gang tar jeg sjansen å kjøper ferdigkværnet.

Ligger mellom 80-85% meske-effektivitet på de øltypene jeg brygger mest. I går brygget jeg en Stout på ca 6,5% og fikk 83% effektivitet og 1 punkt over estimert. Brygget før der ble tatt på sparket samme dag før jeg reiste offshore så dro nedom lokale bryggesjappe og fikk kjøpt ferdigkværnet malt. Brygget en APA hvor jeg fikk 72% meske-effektivitet og lå 6 punkter under pre-boil og det ble 5 punkter under etter koking da jeg lot det bare stå til.
wow - det var en drøy forskjell, ja.

Jeg kjører den gamle kverna di med 0,8 mm nå - med fukta malt - og får litt bedre effektivitet enn da jeg kjørte på 1,1, som jeg mener jeg gjorde lenge. Jeg trur ikke forskjellen er dramatisk - men jeg har alltid brukt god tid på meskinga, og det vil utjevne forskjellene. Med korte mesketider spiller mindre forskjeller i kverning nok større rolle.

Den mølla er forøvrig suveren:). Trur jeg skal prøve å liste meg enda litt lenger ned - kanskje helt til 0,6 mm. Mener @PetterL har gjort det. Hørte nettopp Denny Conn definere riktig kverning som den fineste du kan få til å funke uten at du får tett mesk:).
 
wow - det var en drøy forskjell, ja.

Jeg kjører den gamle kverna di med 0,8 mm nå - med fukta malt - og får litt bedre effektivitet enn da jeg kjørte på 1,1, som jeg mener jeg gjorde lenge. Jeg trur ikke forskjellen er dramatisk - men jeg har alltid brukt god tid på meskinga, og det vil utjevne forskjellene. Med korte mesketider spiller mindre forskjeller i kverning nok større rolle.

Den mølla er forøvrig suveren:). Trur jeg skal prøve å liste meg enda litt lenger ned - kanskje helt til 0,6 mm. Mener @PetterL har gjort det. Hørte nettopp Denny Conn definere riktig kverning som den fineste du kan få til å funke uten at du får tett mesk:).
Jeg kverner 0,6mm på hvete, rug og havre. 0,9mm på bygg. Jeg får da godt utbytte selv når gristen har mye hvete, faktisk noe høyere enn hva jeg forventer med 100% bygg!

Hvete har litt høyere potensiale enn bygg så når folk får dårligere utbytte med mye hvetemalt så er det garantert pga dårlig kverning, nettopp fordi hvete er mindre av størrelse enn bygg og krever derfor mindre mølleåpning for skikkelig kverning.
 
Jeg får mye jevnere knusing og bedre effektivitet når jeg knuser selv. Om det er verdt bryet er opp til deg
Det koster jo litt å få det knust også, men du må nok knuse noen kilo før det lønner seg ;-)
Det viktigste er å få delt kornet, om det er 1 eller 1,5 mm har liten betydning for utbytte. Dårlig utbytte skyldes som oftest dårlig mesking og for kort mesketid og ikke minst hvordan en skyller. Skyll sakte og vend forsiktig i malten. Riktig mesketid og riktig skylling er spesielt viktig når maltrøret er stappfullt. Lykke til
 
Det viktigste er å få delt kornet, om det er 1 eller 1,5 mm har liten betydning for utbytte. Dårlig utbytte skyldes som oftest dårlig mesking og for kort mesketid og ikke minst hvordan en skyller. Skyll sakte og vend forsiktig i malten. Riktig mesketid og riktig skylling er spesielt viktig når maltrøret er stappfullt. Lykke til
Er nok ikke helt enig med deg her, NB: kun basert på mine erfaringer med kjøpte kverna maltsett vs egenkverna. Kjører samme prosess - 90 min mesketid (minst lenge nok) og skyller med samme fart - mindre enn 1 L/min. Har 6-8 OG poeng lavere med kjøpesett enn egenmalte sett. Ser ingen andre variasjoner enn malingsgrad, selv om jeg ikke forstår hvorfor det blir slik. I følge teori skal det ikke være forskjell - jeg burde fått ut max uansett. Men jeg gjør det ikke.
 
Er nok ikke helt enig med deg her, NB: kun basert på mine erfaringer med kjøpte kverna maltsett vs egenkverna. Kjører samme prosess - 90 min mesketid (minst lenge nok) og skyller med samme fart - mindre enn 1 L/min. Har 6-8 OG poeng lavere med kjøpesett enn egenmalte sett. Ser ingen andre variasjoner enn malingsgrad, selv om jeg ikke forstår hvorfor det blir slik. I følge teori skal det ikke være forskjell - jeg burde fått ut max uansett. Men jeg gjør det ikke.
Først; Fortsett med det som funker for deg. Det som også er viktig når en kjøper ferdig knust maltsett, er å tilpasse oppskriften som følger med til eget utstyr. Jeg bruker og anbefaler å legge inn oppskrift i Brewfather. Bommer en på antall liter skyllevann og antall liter avkok, kan utbyttet variere veldig. Jeg bruker refraktometer og måler OG underveis.
 
Det viktigste er å få delt kornet, om det er 1 eller 1,5 mm har liten betydning for utbytte. Dårlig utbytte skyldes som oftest dårlig mesking og for kort mesketid og ikke minst hvordan en skyller. Skyll sakte og vend forsiktig i malten. Riktig mesketid og riktig skylling er spesielt viktig når maltrøret er stappfullt. Lykke til
Jeg kan love deg at du får rimelig stor forskjell på 1 og 1,5 mm med ei vanlig hjemmebryggerkvern.

Jeg trudde lenge at kverningsgrad ikke hadde noen betydning. Sorry, men det stemmer ikke. Du kan til en viss grad kompensere ved å bruke lengre tid, men ikke helt. Jeg vil si at du i alle fall må ned på 1,2-1,1 mm før du kan si at det ikke er mye å tjene på å gå lengre ned. Men også da er det noe å tjene - og hvorfor skal en ikke ta den gevinsten når en kan det?

Det du dessuten ikke tar hensyn til når du generaliserer såpass hardt, er at det er forskjell på de ulike kornslagene og -typene.
 
Sist redigert:
Jeg kan love deg at du får rimelig stor forskjell på 1 og 1,5 mm med ei vanlig hjemmebryggerkvern.

Jeg trudde lenge at kverningsgrad ikke hadde noen betydning. Sorry, men det stemmer ikke. Du kan til en viss grad kompensere ved å bruke lengre tid, men ikke helt. Jeg vil si at du i alle fall må ned på 1,2-1,2 mm før du kan si at det ikke er mye å tjene på å gå lengre ned. Men også da er det noe å tjene - og hvorfor skal en ikke ta den gevinsten når en kan det?

Det du dessuten ikke tar hensyn til når du generaliserer såpass hardt, er at det er forskjell på de ulike kornslagene og -typene.
Mulig det er litt grovt anslått, men det største problemet er å kverne for fint og få «stuck mash» med dårlig gjennomstrømming og dårlig utbytte som resultat. Spesielt når maltrøret er fullt. Godt nyttår.
 
Mulig det er litt grovt anslått, men det største problemet er å kverne for fint og få «stuck mash» med dårlig gjennomstrømming og dårlig utbytte som resultat. Spesielt når maltrøret er fullt. Godt nyttår.
Hvis du leste tidligere innlegg, så du kanskje at jeg refererte til Denny Conns definisjon av riktig kverning: Så fint du kan kverne uten at du får en tett mesk.

Og det må en bare prøve seg fram til.
 
Jeg kan love deg at du får rimelig stor forskjell på 1 og 1,5 mm med ei vanlig hjemmebryggerkvern.

Jeg trudde lenge at kverningsgrad ikke hadde noen betydning. Sorry, men det stemmer ikke. Du kan til en viss grad kompensere ved å bruke lengre tid, men ikke helt. Jeg vil si at du i alle fall må ned på 1,2-1,2 mm før du kan si at det ikke er mye å tjene på å gå lengre ned. Men også da er det noe å tjene - og hvorfor skal en ikke ta den gevinsten når en kan det?

Det du dessuten ikke tar hensyn til når du generaliserer såpass hardt, er at det er forskjell på de ulike kornslagene og -typene.
Forskjellen på maltprodusenter og hvor stort utbytte de forskjellige produsentene har på sin malt kan, som du sier variere ganske mye. Men det er et helt annet spørsmål.
 
Forskjellen på maltprodusenter og hvor stort utbytte de forskjellige produsentene har på sin malt kan, som du sier variere ganske mye. Men det er et helt annet spørsmål.
Det var ikke det jeg sikta til. Maris Otter har f.eks. mindre korn enn andre byggsorter. Hvetekorn er mindre enn byggkorn, og havre og rug renner rett gjennom om du ikke kverner temmelig trangt. Sånt må en ta hensyn til. Og det er en grunn til å satse på finest mulig kverningsgrad generelt.

Utbyttet fra produsent til produsent - og fra år til år - på samme type malt varierer nok ikke så mye at du trenger å ta hensyn til det om du ikke driver profesjonelt. I alle fall gidder ikke jeg bry meg om å lese maltspesifikasjonene; jeg satser på at kalkulatoren jeg bruker er sånn noenlunde innafor når det gjelder det.
 
Sist redigert:
@RasmusD Et problem du må takle om du skal kverne hjemme, er støvinga. Familien kan nok fort bli en ganske gretten forsamling om du legger et fint lag maltstøv over gulv og møbler - og maltstøvet er i stand til å spre seg over et rimelig stort område om det får fly fritt.

For det første er det derfor viktig å tenke litt over hvor du kan kverne. Tenk også over at kverna tar litt plass - og den er ikke sammenleggbar:).

For det andre må kverna monteres på ei tilstrekkelig stor plate som du kan sette oppå ei bøtte sånn at støvet fra kverninga ikke slipper ut. Det hjelper ganske mye.

Det som hjelper enda mer, er å fukte maltet før kverning. Bruk ei sprayflaske og spray maltet etter at du har blanda det i ei bøtte. Vannmengden skal være 2% av maltvekta. (Det er viktig å ikke bruke mer. Da unngår du at det danner seg et belegg på valsene som det er et kjipt slit å få av igjen. Et triks er forøvrig å kjøre gjennom litt tørr malt helt til slutt.)

Om du har f.eks. 5 kilo malt, blir det 100 gram/1 dl vann. Jeg fyller sprayflaska godt opp, og setter den på ei vekt, og så er det lett å regne ut hva den skal veie når du er ferdig:). Spray på dette vannet i to-tre omganger, og bland godt mellom hver gang. (Bruk en lang gummihanske/oppvaskhanske når du blander.) Så lar du det stå i minst 10 minutter - gjerne et kvarter - så vannet kan trekke inn i skallene før du kverner.

Hvis du nå i tillegg er litt forsiktig når du veier opp maltet, kan du redusere støvproblemet til så å si null.

Fukting av maltet har forøvrig en fordel til. Skallene blir mer elastiske, og blir ikke så lett revet opp under kverninga. Det reduserer faren for tett mesk - og du kan kverne finere. Og det der får du ikke butikken til å gjøre:)!
 

@RasmusD Et problem du må takle om du skal kverne hjemme, er støvinga. Familien kan nok fort bli en ganske gretten forsamling om du legger et fint lag maltstøv over gulv og møbler - og maltstøvet er i stand til å spre seg over et rimelig stort område om det får fly fritt.

For det første er det derfor viktig å tenke litt over hvor du kan kverne. Tenk også over at kverna tar litt plass - og den er ikke sammenleggbar:).

For det andre må kverna monteres på ei tilstrekkelig stor plate som du kan sette oppå ei bøtte sånn at støvet fra kverninga ikke slipper ut. Det hjelper ganske mye.

Det som hjelper enda mer, er å fukte maltet før kverning. Bruk ei sprayflaske og spray maltet etter at du har blanda det i ei bøtte. Vannmengden skal være 2% av maltvekta. (Det er viktig å ikke bruke mer. Da unngår du at det danner seg et belegg på valsene som det er et kjipt slit å få av igjen. Et triks er forøvrig å kjøre gjennom litt tørr malt helt til slutt.)

Om du har f.eks. 5 kilo malt, blir det 100 gram/1 dl vann. Jeg fyller sprayflaska godt opp, og setter den på ei vekt, og så er det lett å regne ut hva den skal veie når du er ferdig:). Spray på dette vannet i to-tre omganger, og bland godt mellom hver gang. (Bruk en lang gummihanske/oppvaskhanske når du blander.) Så lar du det stå i minst 10 minutter - gjerne et kvarter - så vannet kan trekke inn i skallene før du kverner.

Hvis du nå i tillegg er litt forsiktig når du veier opp maltet, kan du redusere støvproblemet til så å si null.

Fukting av maltet har forøvrig en fordel til. Skallene blir mer elastiske, og blir ikke så lett revet opp under kverninga. Det reduserer faren for tett mesk - og du kan kverne finere. Og det der får du ikke butikken til å gjøre:)!
Her var det mye gullkorn, takk! Det var nok en del her jeg ikke hadde vurdert.
 


Her var det mye gullkorn, takk! Det var nok en del her jeg ikke hadde vurdert.
Da jeg begynte å brygge, sto utleieleigheten her tom ei stund, så jeg kverna på kjøkkenet der - og tenkte ikke på at det støva. Jeg gjorde ikke noe av det jeg råder til over her - og effekten var helt vanvittig.
 
Tilbake
Topp