120 Minutter IPA Clone

Runeska

Norbrygg-medlem
Øll venner.
Jeg trenger hjelp igjen.
Har ikke skaffet meg program til å konvertere verdier og mengder.
Men vurderer Beersmith.
Har kommet over en oppskrift som jeg vurderer å prøve, (NOEN SOM HAR PRØVD DEN ?)
Trenger å få ned volumet til å passe Speidel 20 liter.

OPPSKRIFTEN:

Generell informasjon
Navn på brygget: 120 Minutter IPA Clone

Øltype: All Grain
OG: 1.197
FG: ca 1.043
Farve (beregnet): 5,8 SRM
Beregnet bitter:  69,2 IBU
Vørtermengde: 48 liter
Sluttvolum:  37,85 gal

Malt & sukker
14515 gram Pilsner (2 Row)  1,6 SRM   
    454 gram    Amber Malt  22,0 SRM


Meskeskjema
15 min 35C Acide Rest
15 min 50C Protein Rest
15 min 57C Gluten Rest
60 min 63C Beta Sacrification
15 min 74C Mashout


Humle
85 gram          Warrior        15,5 % alfa  koketid 120 min  28,6 IBU
85 gram          simcoe 11,10 % alfa  koketid 120 min  21,9 IBU
85 gram          Amarillo 12 % alfa  koketid 120 min  18,7 IBU
56,7 gram    Warrior    16,4 % alfa  Tørrhumle i 14 dager
56,7 gram         Simcoe 12 % alfa  Tørrhumle i 14 dager
56,7 gram    Amarillo 9,5 % alfa  Tørrhumle i 14 dager


Sukker
9979 gram Corn Sugar (Dextrose, druesukker) (0.0 SRM) Sugar 40.00 %

Koketid
Total koketid vørter: 120 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: 
1 Pkgs American Ale Wyeast Labe #1056, Starter 2500ml Yeast Ale
1 Pkgs Super High Gravity Ale (White labs#WLP099) Starter 2500ml
Add to secondary

Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring    ved 19-21 ºC 4 uke
Gjæring/sekundærgjæring  ettet dag 5

Flasking temp 15,5C La flasken stå i 2 uker i romtemp.
Lagring temp 11C,  Lagring 28dager


Øvrig informasjon
I en bolle, blandet sammen 85g. Amarillo, 85g. Warrior, 85g. Simcoe.
Lag 40 Dixie kopper med 6,3 gram i hver kopp.
Ha oppi 1 kopp hver 3 minutter for alle 120 minutters koking.

Del Dextrose(Druesukker) inn 28 individuelle 12 cl ziplock poser.
Dag 2 ettre gjæring startet ha i to ganger daglig
(340g om morgenen og 340g om ettermiddag) i 14 dager.
Mot slutten, se hvordan gjæring går før en har oppi.
Hvis gjæring avtar, vurder før du legger mer sukker, som kan gjøre ølet for søtt, hvis gjæren ikke brukt opp alt.

1/2 liter vørter blandes med high gravity yeast å lage en starter.
High gravity yeas has oppi på dag 5 av gjæring.

Oksygen ble innført en gang daglig i 4 dager.
30 sekunder @ 1200 psi med 0,2 mikronSS Stone.

Tørr hopping:
Bland 56,7g Amarillo, 56,7g. Warrior og 56,7g Simcoe i en bolle.
28 ziplock poser fylles med 6 gram humle hver.
1 pose ble tilført hver kveld i tillegg til Dextrose(druesukker).
Til sammen 28 tilføyelser eller 4 uker.




Fermentering var på den kalde siden, ca 66-70 F. Massevis av varme fra gjær.
OF endte på 1.050. La stå noen dager får å gjære ferdig.
Stoppet å legge i sukker på dag 13.
Total druesukker lagt til som 9,7Kg. Re-beregnet OG var 1.200.
Tappet på flasker, ingen tilleggs gjær eller tilsatt sukker.
Slutt % med høy gravitasjon hydrometer var 20,7% alkohol.
Øl har alderen pent og en herlig godbit for en kald natt eller for en øl smaking

Estimated Alcohol by Vol: 20,63 %
Calories: 1,068 cal/pint

:hadet:
Rusk
 
Spennende klon av Dogfishs 120 Minute IPA. Du bør skaffe deg Beersmith. Har blitt skikkelig stas etter at versjon 2 kom tidligere i år.
 
Tror desverre ikke et slikt stort øl går på Speidel; Med mindre du tyr til masse DME. Jeg har fått plass til 6 kg malt, men da er det stopp. Effektiviteten går også litt ned desto mer malt man bruker.

Det var ganske høy FG på denne ølen, til å være en Imperial IPA.
 
Da har Jeg startet den tidkrevende prosessen med å mate gjæren med druesukker.
På lørdag den 18/02-12 brygget jeg 120 IPA clon.
Er spent på sluttresultatet, knotet noe J......
Har som tidligere nevne har jeg en 50L speidel, og ca 8kg blir for mye for den lille røret.
Og 25 Liter vann blir for lite til å kjøre pumpe i auto.
Spå jeg bestemte meg for å ta et steg på 65 g i 75 min. (med inmash 38g i 15 min og outmash 78g i 10min) i det store røret uten topp duken på.
Slik at jeg kunne røre i mesken med tresleiv.
  • Fikk ikke tempen ok i mesken.
  • Pumpet for mye inn, slik at varme elementene ble tørre. måtte løfte litt på røret får å slippe ut vann fra mesken.
  • Mistet bunnpakningen på røret slik at pumpene ikke fylte røret.
Da besluttet jeg å tappe ut vørteren, ta ut det store røret og sette i det lille røret. får så å fylle det med all den malte jeg fikk plass til.
Satte på siltoppen fylte tilbake vørteren og startet opp igjen. var spent på om pumpene greide å presse vannet igjennom.
Da jeg neste fikk oppi alt. Mulig jeg kastet 1 kg.
Da gik alt mye bedre  :) (Testet med ukværnet malt, og fikk oppi ca 6,5kg.)
ERFARING. Alltid bruke oppskrift som passer i enten liten eller stort rør.

Ikke helt bevandret ned å regne ut hvor mye vann vi skal bruke til å skylle med.
Regnestykke: (25L start + 5 liter skylling) - (4L fordamping + 5L bundet i mesken + 2L tap i humleslurry) = 19L
Jeg fikk ut 14 liter OG=1.110 ved 19gr. (Burde jeg skylde med 10 liter ?)

Smakte på suppa og det var FÆLT(Sterk og bitter).
Valgte å koke opp 5 liter vann som ble avkjølt til ca 20 gr. blandet i og ristet godt sammens.
Har startet godt opp, vil senere informere om gjæringsforløpet.
Utregnet NY OG:(trur dette er rett måte ?)
110 * 14 = X * 19
x = (110 * 14)/19
x = 81.05

Spørsmål: Hvordan beregne ny OG etter å ha hatt i X gram druesukker?

Leste en plass følgende:
Én grad Brix er 1 gram av sukrose i 100 gram av løsningen 
og representerer styrken på løsningen som vektprosent (% w / w)
(strengt tatt, med masse).


Vet ikke om det er relevant.

[move]TO BE CONTINUED[/move]
 

Vedlegg

  • 20120218_141257.jpg
    2,1 MB · Sett: 635
  • 20120218_204019.jpg
    2,6 MB · Sett: 642
  • 20120220_055523.jpg
    2,2 MB · Sett: 640
Spennende. Har litt lyst å lage noe lignende selv. Koker du druesukkeret først eller dumper det rett inn?
 
Skrevet av: Odland
Sett inn sitat
Spennende. Har litt lyst å lage noe lignende selv. Koker du druesukkeret først eller dumper det rett inn?

Veid opp og lagt i fryseren i desember, tatt opp og temperert i går
Går rett i dunken. satser på at det går bra.
 

Vedlegg

  • 2011-10-20 22.38.20.jpg
    2,7 MB · Sett: 593
Erik fra Bryggselv driver med det samme prosjektet nå for tia, tror det er 1,5 uke ut i gjæringa nå.  :)
ser veldig spennende ut!
 
Aleksander_B skrev:
Erik fra Bryggselv driver med det samme prosjektet nå for tia, tror det er 1,5 uke ut i gjæringa nå.  :)
ser veldig spennende ut!

Ser ganske intenst ut fra filmene han legger ut også ;D
 
Det er litt styr med låste volum og sånt på Speideln.

I dette tilfellet ville jeg nok valgt å bruke det store røret, og en del mer malt enn med vanlig utbytte og droppet skylling. F.eks ta utgangspunkt i rundt 10 kg malt og 40 liter vann. Jeg har ikke regnet noe særlig på om det blir helt korrekt, men det er prinsippet jeg vil frem til. Uten skylling står man da igjen med ca. 32 liter vørter, og man må koke ned til ønsket volum. Med 2 timers kok burde det ikke være nødvendig å legge til mye koketid før første humletilsetting.

Dette er iallfall en måte å lage relativt sterke øl med Speidelen. Fordelen med 50 literen er at man kan bruke relativt mye malt og lite vann. Hvis kverningen av korn er bra innstilt vil man også få et akseptabelt utbytte uten å skylle. Dette gjør det igjen enklere å lage sterkere øl uten å koke så altfor lenge.

edit: forutsatt at man brygger i overkant av 20 liter.
 
Det putrer gjevnt i gjærlåsen.
Så nå må man tenke på å beregne korrigert OG.
Hvordan gjør man det ?

Målt OG etter koking: 1.110 på 14 liter.
hadde i 5 liter ekstra oppkokt vann
blir dette rett:
110 * 14 = X * 19
x = 81 OG
ER DETTE RETT ?

OG før gjær 81 (20 gr)
Tilsatt 1700 gram druesukker.
FG 43 (20 gr)
Hvordan regne ut Alc %

Someone who knows ??
 
hmm. ikke mye svar.
Vel prøver selv basert på det man finner her:

7,6 stammer vell (gjetter nå) fra forutsettningen
om at det går 20 gram sukker i en liter vann for å få 1 % alkohol (ABV) 

20 gram sukker/2,6 gram sukker pr ° oechle for å få 1% alkohol er:
20/2,6=7,6 (forhåndstall)

EN Oechle er rundt 2,63 gram sukker.


Et øl med OG 1052 FG 1012
Alkohol beregning ut fra gram:
40 oecle gjæret bort. 40*2,6= 104 gram sukker.
104 gram sukker delt på 20gram for hver prosent er tilnærmet lik 5,2% ABV


Alkohol beregning ut fra OG/FG:
1052-1012 =40/7,6=5,26 % ABV

Min beregning
OG:81
FG:43
Dif. 38 OG, + det sukkret jeg tilsatte.
(4989,5g druesukker gir 4989,5/2,63 = 1897 Oechle) / 19 liter = 100OG

38 + 100 = 138 totall OG
138 OG/ 7,6 = 18 % alkohol

Stemmer med oppskriften.
Er jeg heldig eller har jeg beregnet rett ?
 
Runeska skrev:
hmm. ikke mye svar.
Vel prøver selv basert på det man finner her:

7,6 stammer vell (gjetter nå) fra forutsettningen
om at det går 20 gram sukker i en liter vann for å få 1 % alkohol (ABV)  

20 gram sukker/2,6 gram sukker pr ° oechle for å få 1% alkohol er:
20/2,6=7,6 (forhåndstall)

EN Oechle er rundt 2,63 gram sukker.


Et øl med OG 1052 FG 1012
Alkohol beregning ut fra gram:
40 oecle gjæret bort. 40*2,6= 104 gram sukker.
104 gram sukker delt på 20gram for hver prosent er tilnærmet lik 5,2% ABV


Alkohol beregning ut fra OG/FG:
1052-1012 =40/7,6=5,26 % ABV

Min beregning
OG:81
FG:43
Dif. 38 OG, + det sukkret jeg tilsatte.
(4989,5g druesukker gir 4989,5/2,63 = 1897 Oechle) / 19 liter = 100OG

38 + 100 = 138 totall OG
138 OG/ 7,6 = 18 % alkohol

Stemmer med oppskriften.
Er jeg heldig eller har jeg beregnet rett ?

Et øl med OG 1052 FG 1012
Alkohol beregning ut fra gram:
40 oecle gjæret bort. 40*2,6= 104 gram sukker.
104 gram sukker delt på 20gram for hver prosent er tilnærmet lik 5,2% ABV


Alkohol beregning ut fra OG/FG:
1052-1012 =40/7,6=5,26 % ABV


Det du oppgir her er helt korrekt måte å måle det på Uansett med en alkoholprosent på 18% hadde du drept gjæren for lenge siden  :)
 
Et øl med OG 1052 FG 1012
Alkohol beregning ut fra gram:
40 oecle gjæret bort. 40*2,6= 104 gram sukker.
104 gram sukker delt på 20gram for hver prosent er tilnærmet lik 5,2% ABV


Alkohol beregning ut fra OG/FG:
1052-1012 =40/7,6=5,26 % ABV

Det du oppgir her er helt korrekt måte å måle det på Uansett med en alkoholprosent på 18% hadde du drept gjæren for lenge siden 

Det du Anders_1979 siterer som svar var det jeg sakset ut fra en tidligere postering.
Det jeg hadde regnet ut sto lenger ned:
Min beregning
OG:81
FG:43
Dif. 38 OG, + det sukkret jeg tilsatte.
(4989,5g druesukker gir 4989,5/2,63 = 1897 Oechle) / 19 liter = 100OG

38 + 100 = 138 totall OG
138 OG/ 7,6 = 18 % alkohol
Du sier at regnestykket og svaret på 18% Alc. er rett.
Da slår jeg meg til ro med det.
Får å nå 18% bruker først 5 dager American Ale Wyeast Labe #1056 og deretter MYE Super High Gravity Ale (White labs#WLP099) . den skal tåle 21%

Dette er bare et eksperiment. smakte på det i går og kjente alkoholsmaken like godt som i en Trapes Trippel men med mer humle preg.
Er ikke ferdig enda.

Time will show
 
Det stemmer at 14 liter med OG 110 blir 19 liter med OG 81.
4989 gram med druesukker tilsvarer vel ca 100 poeng ja.
Dermed stemmer regnestykket ditt og du ender opp med ca 18% vol
 
Driver som sagt å mater gjæra om morgen og kveld.
Har begynt å måle restsukker får å sjekke når gjæren takker for seg.
Vet jeg ikke får korrekt måling med refraktometer, pga alkoholen.

MEN hvis jeg måler
9 Brix Tirsdag KL: 21:00
9 Brix Onsdag KL: 21:00
9 Brix Torsdag KL:21:00

Samt at jeg sukkret
Tirsdag Kveld 170 gram
Onsdag morgen 170 gram
Onsdag kveld 170 gram
Torsdag morgen 170 gram.
Torsdag kveld 170 gram.

Så spørsmålet.
Kan jeg stole på at alt hvis jeg fortsetter å måle 9 Brix eller mindre jobber gjæra bra.
Hvis verdien går opp til 10 - 11 Brix bør jeg stoppe matingen.
(Ønsker å bruke refraktometer så lenge som mulig, da vi ikke trenger mye vørter til testing.)
 
Tilbake
Topp