Ale gjæret på lagertemperatur?

Ørnegård

Norbrygg-medlem
Har brygget etter oppskriften under noen ganger med stort hell. Det blir en snadder ale. Men så begynte jeg å tenke på hvordan den kan gjøres enda mer lettdrikkelig (skal serveres på en grillfest).

Hva slags forskjell vil det utgjøre å gjære denne som en lager på f.eks. 9-10 grader? Vil safale us-05 takle den lave temperaturen? Og hva vil det gjøre med smaksprofilen?

Batch #29 - Citrus American Citrus Pale Ale American Pale Ale

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):          77.5
Total Grain (kg):        18.018
Total Hops (g):          300.00
Original Gravity (OG):    1.047  (°P): 11.7
Final Gravity (FG):      1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  4.62 %
Colour (SRM):            9.0  (EBC): 17.8
Bitterness (IBU):        36.6  (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
14.414 kg Pale Ale Malt (80%)
1.802 kg  Crystal 75 EBC (10%)
0.901 kg  Caramalt 31 EBC (5%)
0.901 kg Torrified Wheat (5%)

Hop Bill
----------------
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
----------------
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
30.0 g Orange Peel @ 5 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Safale US-05
 
En svært stor starter (lagerstørrelse) med fersk og fin WLP001 (chico generelt) vil nok klare det, men du tyner den noe helt ekstremt. Det laveste jeg har gått med alegjær er 12c.

Ville ikke sjanset med tørrgjær.
 
Stenumgard skrev:
Hva med å prøve lagergjær? Tror det er mer optimalt enn alegjær på en så lav temperatur.

Jo, selvsagt. Glemte å nevne at vi har store mengder Safale us-05 som skal brukes.
 
Kutt krystall til <5%, reduser eller kutt torrified wheat, mesk på 64° (kanskje øke tiden), US-05 på 15° burde gi en lettere ale
 
SvErD skrev:
Kutt krystall til <5%, reduser eller kutt torrified wheat, mesk på 64° (kanskje øke tiden), US-05 på 15° burde gi en lettere ale

Takk for tips!

Økt mesketid - hvordan påvirker det vørteren?
 
Pleier øke tiden når eg mesker på lav temperatur for å holde utbyttet oppe. Lav temp og økt tid = bedre utgjæring og det burde gjøre ølet mer lettdrikkelig.
 
Har gjæret litt s 05 på 11-12 grader i det siste. Gjærer fint ut.

Smaksprofilen kan jeg ikke si så mye om iom at det ene ble infisert og det andre ble slett ikke som oppskriften.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Tilbake
Topp