Innspill på Rød IPA / JuleIPA

Da julealen gikk i dass (bokstavelig talt) er det hastverk for å få på plass noe annet en pils til jul. Flaskelageret minker drastisk og jeg må hive meg i brygginga.

Da det ikke blir tid til noe juleøl, så blir det red IPA (fargen blir i alle fall korrekt). Ønsker en fruktig og frisk variant. Har satt sammen en liten oppskrift.

Innspill, tips og forslag til endring mottas med store takk!

Brewtools B80pro
71.9% efficiency

Batch Volume: 30 L

Boil Time: 60 min


Mash Water: 40.6 L

Sparge Water: 10.8 L @ 78 °C

Total Water: 51.4 L

Boil Volume: 43.96 L

Pre-Boil Gravity: 1.057


Vitals
Original Gravity: 1.068

Final Gravity: 1.015

IBU (Tinseth): 68

Color: 33.5 EBC


Mash
Strike Temp — 72.4 °C

Temperature — 68 °C — 70 min


Malts (9.3 kg)
8 kg (86%) — BestMalz Red X — Grain — 30 EBC

1 kg (10.8%) — Briess Carapils — Grain — 3 EBC

300 g (3.2%) — Crisp Crystal Dark — Grain — 148 EBC


Hops (445 g)
70 g (53 IBU) — Chinook 11% — Boil — 60 min

75 g (7 IBU) — Centennial 10% — Aroma — 20 min hopstand

75 g (8 IBU) — Chinook 11% — Aroma — 20 min hopstand

175 g — Chinook 11% — Dry Hop — 4 days

50 g — Citra 12% — Dry Hop — 4 days


Hopstand at 80 °C


Miscs
7.11 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

1.89 g — Canning Salt (NaCl) — Sparge

0.48 ml — Lactic Acid 80% — Sparge


Yeast
2 pkg — Fermentis US-05 Safale American


Fermentation
Primary — 20 °C — 14 days
 
Jeg brygget en SMASH til sist jul med Red X hvor OG var 1055. Den kan man trygt si at ble brun og svært lite rød. Skulle jeg gjentatt med tanke på rødfarge hadde jeg nok prøvd 50% Red X og 50% pils eller pale.
 
Takk for innspill!

Sånn tenker jeg nå da:
Malts (9.2 kg)
4 kg (43.5%) — BestMalz Pale Ale — Grain — 6 EBC

4 kg (43.5%) — BestMalz Red X — Grain — 30 EBC

1 kg (10.9%) — Briess Carapils — Grain — 3 EBC

200 g (2.2%) — Crisp Crystal Dark — Grain — 148 EBC


Hops (445 g)
70 g (53 IBU) — Chinook 11% — Boil — 60 min

75 g (7 IBU) — Centennial 10% — Aroma — 20 min hopstand

75 g (8 IBU) — Chinook 11% — Aroma — 20 min hopstand

175 g — Chinook 11% — Dry Hop — 4 days

50 g — Citra 12% — Dry Hop — 4 days


Hopstand at 80 °C

Noen tanker om hopstand vs tørrhumling?
 
Takk for innspill!

Sånn tenker jeg nå da:
Malts (9.2 kg)
4 kg (43.5%) — BestMalz Pale Ale — Grain — 6 EBC

4 kg (43.5%) — BestMalz Red X — Grain — 30 EBC

1 kg (10.9%) — Briess Carapils — Grain — 3 EBC

200 g (2.2%) — Crisp Crystal Dark — Grain — 148 EBC


Hops (445 g)
70 g (53 IBU) — Chinook 11% — Boil — 60 min

75 g (7 IBU) — Centennial 10% — Aroma — 20 min hopstand

75 g (8 IBU) — Chinook 11% — Aroma — 20 min hopstand

175 g — Chinook 11% — Dry Hop — 4 days

50 g — Citra 12% — Dry Hop — 4 days


Hopstand at 80 °C

Noen tanker om hopstand vs tørrhumling?

Du må rapportere tilbake på farge :). Hadde vært kjekt å få hvite hvor rød den blir … Usikker på hva du mener med hopstand vs tørrhumling, men jeg får renere humlesmak og mindre aroma med hopstand, mens jeg med tørrhumling får betydelig mer aroma. Men jeg er ingen IPA entusiast (enda …), og er nok konservativ i humlebruken min. Disse humlemengdene rekker til mange brygg hos meg :p
 
Kan det bli litt mye Chinook kanskje? Jeg er ikke så veldig fan av dominerende furunål...
Tja, 175 gram for 30 liter blir nesten seks gram per liter tørrhumle. 445 gram totalt til 30 liter er nesten i NEIPA land. Kan godt være at om jeg hadde brygget denne selv, at humlemengda pr liter hadde blitt halvert.
 
Blei sånn til slutt:

Men særlig rød ble ikke den vørtern i alle fall... mer kobber.
 

JEG

Moderator
Red IPA har vel både maltsødme og bitterhet nok til å"funke til julemat? Amber Christmas er riktig nok ikke en IPA, men humlet rimelig bra, og den skal jo funke fint.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg lager en SMASH til sist jul med 100% red X og Mandarina Bavaria. Den ble brun … OG1055. Kanskje for høyt?

Dette er det jeg finner på nettsida deres nå:

The malt was designed for a 12°P beer. To retain the red color in stronger beers, some BEST Pilsen Malt should be added to the grain bill due to the higher wort gravity. BEST Red X® complies with the purity guidelines of the German Reinheitsgebot.

Det var en mer utførlig artikkel der tidligere om hvordan man skulle brygge med dette maltet for å få den røde fargen. Det ser ut som om den er borte, dessverre.

edit: Sorry @YngveKL , ser at du allerede har linket til info'en fra Bestmalz.

Jeg brukte noe Red X ei stund, men fant ut at det bare blei rot. Den resten jeg har, går i neste runde med startervørterproduksjon, sammen med en del annet rask jeg har igjen fra Bestmalz..
 
Sist redigert:
Topp