1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Innspill på Rød IPA / JuleIPA

En tråd i 'Brygging' startet av Tore Riise, 3 Nov 2019.

  1. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    Da julealen gikk i dass (bokstavelig talt) er det hastverk for å få på plass noe annet en pils til jul. Flaskelageret minker drastisk og jeg må hive meg i brygginga.

    Da det ikke blir tid til noe juleøl, så blir det red IPA (fargen blir i alle fall korrekt). Ønsker en fruktig og frisk variant. Har satt sammen en liten oppskrift.

    Innspill, tips og forslag til endring mottas med store takk!

    Brewtools B80pro
    71.9% efficiency

    Batch Volume: 30 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 40.6 L

    Sparge Water: 10.8 L @ 78 °C

    Total Water: 51.4 L

    Boil Volume: 43.96 L

    Pre-Boil Gravity: 1.057


    Vitals
    Original Gravity: 1.068

    Final Gravity: 1.015

    IBU (Tinseth): 68

    Color: 33.5 EBC


    Mash
    Strike Temp — 72.4 °C

    Temperature — 68 °C — 70 min


    Malts (9.3 kg)
    8 kg (86%) — BestMalz Red X — Grain — 30 EBC

    1 kg (10.8%) — Briess Carapils — Grain — 3 EBC

    300 g (3.2%) — Crisp Crystal Dark — Grain — 148 EBC


    Hops (445 g)
    70 g (53 IBU) — Chinook 11% — Boil — 60 min

    75 g (7 IBU) — Centennial 10% — Aroma — 20 min hopstand

    75 g (8 IBU) — Chinook 11% — Aroma — 20 min hopstand

    175 g — Chinook 11% — Dry Hop — 4 days

    50 g — Citra 12% — Dry Hop — 4 days


    Hopstand at 80 °C


    Miscs
    7.11 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

    1.89 g — Canning Salt (NaCl) — Sparge

    0.48 ml — Lactic Acid 80% — Sparge


    Yeast
    2 pkg — Fermentis US-05 Safale American


    Fermentation
    Primary — 20 °C — 14 days
     
    loebrygg liker dette.
  2. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tore Riise liker dette.
  3. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Du har valgt riktig humle til stilen kan jeg ihvertfall si
     
  4. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg brygget en SMASH til sist jul med Red X hvor OG var 1055. Den kan man trygt si at ble brun og svært lite rød. Skulle jeg gjentatt med tanke på rødfarge hadde jeg nok prøvd 50% Red X og 50% pils eller pale.
     
    Tore Riise liker dette.
  5. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Eller bare gå for pale pluss krystall/cara slik du også har tenkt(cara red?)
     
  6. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    Takk for innspill!

    Sånn tenker jeg nå da:
    Malts (9.2 kg)
    4 kg (43.5%) — BestMalz Pale Ale — Grain — 6 EBC

    4 kg (43.5%) — BestMalz Red X — Grain — 30 EBC

    1 kg (10.9%) — Briess Carapils — Grain — 3 EBC

    200 g (2.2%) — Crisp Crystal Dark — Grain — 148 EBC


    Hops (445 g)
    70 g (53 IBU) — Chinook 11% — Boil — 60 min

    75 g (7 IBU) — Centennial 10% — Aroma — 20 min hopstand

    75 g (8 IBU) — Chinook 11% — Aroma — 20 min hopstand

    175 g — Chinook 11% — Dry Hop — 4 days

    50 g — Citra 12% — Dry Hop — 4 days


    Hopstand at 80 °C

    Noen tanker om hopstand vs tørrhumling?
     
  7. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du må rapportere tilbake på farge :). Hadde vært kjekt å få hvite hvor rød den blir … Usikker på hva du mener med hopstand vs tørrhumling, men jeg får renere humlesmak og mindre aroma med hopstand, mens jeg med tørrhumling får betydelig mer aroma. Men jeg er ingen IPA entusiast (enda …), og er nok konservativ i humlebruken min. Disse humlemengdene rekker til mange brygg hos meg :p
     
  8. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    Blir carapils, har ikke carared (og det blir litt dyrt med egen bestilling for 1 kg malt).
     
  9. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    Kan det bli litt mye Chinook kanskje? Jeg er ikke så veldig fan av dominerende furunål...
     
  10. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tja, 175 gram for 30 liter blir nesten seks gram per liter tørrhumle. 445 gram totalt til 30 liter er nesten i NEIPA land. Kan godt være at om jeg hadde brygget denne selv, at humlemengda pr liter hadde blitt halvert.
     
  11. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    Blei sånn til slutt:
    [​IMG]
    Men særlig rød ble ikke den vørtern i alle fall... mer kobber.
    [​IMG]
     
    ullrotta og loebrygg liker dette.
  12. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg lurer på om Red X egentlig ikke er særlig red …Men den smaker godt synes jeg :)
     
    YngveKL liker dette.
  13. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Red IPA har vel både maltsødme og bitterhet nok til å"funke til julemat? Amber Christmas er riktig nok ikke en IPA, men humlet rimelig bra, og den skal jo funke fint.
     
    loebrygg liker dette.
  14. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja itte vet je, men advarte om det tidligere i tråden :) Tror det er som @Finn Berger eller noen andre nevnte at ytterst lite roasted barley eller carafa special eller noe sånt for å få opp fargen er det riktige...
     
    Finn Berger liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Den er skikkelig rød - om du bruker 100% av den. Men i blanding blir det gjerne mer brunt enn rødt.
     
  16. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    RedX er vel en blanding i seg selv?
     
    Finn Berger liker dette.
  17. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg lager en SMASH til sist jul med 100% red X og Mandarina Bavaria. Den ble brun … OG1055. Kanskje for høyt?
     
    Finn Berger liker dette.
  18. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Den er vel "designet" for 12P øl, så kanskje? Men jeg er ikke helt overbevist av den malten der...
     
  19. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,
    Har ingen erfaring med RedX men bet meg merke i vannjusteringene dine.
    Hvorfor tilsetter du salt og bare salt?
     
    YngveKL liker dette.
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Dette er det jeg finner på nettsida deres nå:

    The malt was designed for a 12°P beer. To retain the red color in stronger beers, some BEST Pilsen Malt should be added to the grain bill due to the higher wort gravity. BEST Red X® complies with the purity guidelines of the German Reinheitsgebot.

    Det var en mer utførlig artikkel der tidligere om hvordan man skulle brygge med dette maltet for å få den røde fargen. Det ser ut som om den er borte, dessverre.

    edit: Sorry @YngveKL , ser at du allerede har linket til info'en fra Bestmalz.

    Jeg brukte noe Red X ei stund, men fant ut at det bare blei rot. Den resten jeg har, går i neste runde med startervørterproduksjon, sammen med en del annet rask jeg har igjen fra Bestmalz..
     
    #20 Finn Berger, 23 Nov 2019
    Sist redigert: 23 Nov 2019
    YngveKL liker dette.

Del denne siden