Jeg brygget mitt tredje brygg sist helg, en lett modifisert variant av Wit Jul på min BB30.
Målte OG, og den traff nesten - fikk 1060, mot 1062 i oppskriften. Det regner jeg med er innenfor?
Jeg valgte tørrgjær framfor fersk gjær, både av tidshensyn og fordi det er det jeg er vant til, og fikk en passende gjærtype av folka på Bryggselv.no. Satte 20 liter til gjæring på rundt 20 grader (+/- en grad) lørdag kveld, og hele søndag var det full aktivitet i gjærlåsen. Mandag roet det seg litt, og tirsdag (etter tre døgn) var det godt over et minutt mellom hvert "plopp". Nå (etter 4,5 døgn) er det fortsatt sporadisk aktivitet, men ganske sjeldent.
Ifølge oppskriften skal ølen gjære i en uke. Siden dette er det første ølet jeg har satt som jeg selv har anledning til å følge med på gjæringen til, så lurer jeg jo veldig på hva som er "normalt" og ikke - når er det for eksempel vanlig at "ploppingen" avtar? For de av dere som kjenner Wit Jul (det er vel ganske mange, har jeg forstått! ), høres dette normalt ut?
Takknemlig for alle svar!
Målte OG, og den traff nesten - fikk 1060, mot 1062 i oppskriften. Det regner jeg med er innenfor?
Jeg valgte tørrgjær framfor fersk gjær, både av tidshensyn og fordi det er det jeg er vant til, og fikk en passende gjærtype av folka på Bryggselv.no. Satte 20 liter til gjæring på rundt 20 grader (+/- en grad) lørdag kveld, og hele søndag var det full aktivitet i gjærlåsen. Mandag roet det seg litt, og tirsdag (etter tre døgn) var det godt over et minutt mellom hvert "plopp". Nå (etter 4,5 døgn) er det fortsatt sporadisk aktivitet, men ganske sjeldent.
Ifølge oppskriften skal ølen gjære i en uke. Siden dette er det første ølet jeg har satt som jeg selv har anledning til å følge med på gjæringen til, så lurer jeg jo veldig på hva som er "normalt" og ikke - når er det for eksempel vanlig at "ploppingen" avtar? For de av dere som kjenner Wit Jul (det er vel ganske mange, har jeg forstått! ), høres dette normalt ut?
Takknemlig for alle svar!