For å si litt mer om det med utbytte:
Det som påvirker det mest, er hvordan du tar ut vørteren. Dårligst utbytte gir enkel uttapping ("no sparge"). Partivis skylling ("batch sparging") gir mye bedre utbytte, men mest effektivt er kontinuerlig skylling. Og selvfølgelig er det viktig å få med mest mulig av vørteren over i kokekaret, uansett skyllemetode.
Dernest kommer tiden du bruker. Du skal holde på ganske lenge før mer tid ikke gir økt utbytte, men kurven flater ganske fort kraftig ut. Det kan være meningsfylt å holde på i opptil 90 minutter, litt avhengig av oppskrift/malttype, men det er sjelden. Du vil få gevinst utover det, også, den er bare veldig liten.
Øvrige faktorer er temperatur og pH, men så lenge du holder deg innenfor rimelige grenser, gjør forskjeller lite utslag.
Det er mulig at du får skylt gelatinisert stivelse mer effektivt ut i mesken ved kontinuerlig sirkulasjon, det aner jeg egentlig ikke noe om. Men enzymene kan bare jobbe med oppløst stivelse, så selve omdannelsen av stivelsen til sukker vil ikke bli påvirket. Jeg kan uansett ikke skjønne at det skulle være mulig å oppnå noen gevinst som ikke kan utlignes ved å bruke litt mer tid.
Forsøk viser - i følge Palmer - også at knusingsgraden heller ikke er særlig viktig for utbyttet. Igjen kan du kompensere ved å øke tiden dersom du knuser grovere.