Da har jeg hatt BB60'en i et par uke. Vi kjøpte olbrygging.nos billigste BB60-sett med 2 kit (weissbier og pale ale), men har så langt satt deres Tradisjonelt norsk juleøl og Pale ale. Sistnevnte med litt ekstra humle i. Her er mine første inntrykk.
Fra første brygging (tradisjonelt norsk juleøl):
Meskeprosessen gikk greit, men sakte:
- Var litt forvirret etter å ha lest ymse tråder her, og forsøkte på 78 graders utmesk i 10 minutter, så det ble litt baling med å få nok vann, men det gikk på et vis. Glemte Vorlauf, som jeg også hadde lest om. Mener vi fikk et utbytte på ca 70%.
- Koking: Her sleit jeg med termostaten. Da vørteren kokte opp, skrudde jeg for sikkerhets skyld ned termostaten (fra ca. 110, som jeg hadde lest var omtrent 100). Jeg dempet så effekten før jeg prøvde å skru termostaten opp til 110 igjen for oppkok. Da ville ikke termostaten slå inn igjen, ikke en gang da jeg satte den på 120. Jeg måtte vente en stund før det gikk.
- Etter hvert fikk jeg til å regulere kok med effekt, men termostaten anser jeg som ubrukelig. Det hadde vært bedre med en av-på-bryter. Selv om jeg har lest litt om varierende termostater, er jeg litt skuffet, for jeg synes ikke BB60 er _så_ billig.
- Termostat synes å ligge rundt 15-20 grader under temperatur, noe som gjør at det ekstra slingringsmonnet over 100 grader ikke alltid er nok for å holde brygget kokende.
- Ellers står juleølet nå og plopper på ca 9 grader. 8. dag idag, ploppet fra 2. dag.
Andre brygging (Pale Ale)
- Meskeprosessen gikk noe raskere nå. Vi satte et dørslag litt over meskevannet og skylte on the fly. Siden oechslevekta gikk i knas om dagen, fikk vi ikke målt noe underveis, og måtte bare satse på å fylle opp 20 l i 3 kar. Skylte bare til vi hadde nådd ønsket volum, og startet så koking. Må si at enten så har gjæringskarene veldig lite eksakt litermål, eller så har BB60 det. 60 liter i gjæringskar blir antageligvis 67 liter i BB (altså, vi fikk over 5l til overs).
- Kokte så opp, og fikk igjen problemer med termostat. Vørter måtte stå i 5 minutter etter oppkok før den slo ut. Termostat slår inn mellom 15 og 20 grader over temperatur på vannet (litt avhengig av hvor en måler, vil jeg tro), men jeg har ikke gjort noen grundige undersøkelser utover erfaring med koking av vørter.
Jeg har kontaktet ølbrygging om termostaten, men de sier at en bare skal bruke effektregulatoren. Da lurer jeg i grunn på hva som er vitsen med termostaten. Jeg skjønner jo at en må basere seg på eksternt termometer i mesken, men en av grunnene til å kjøpe slikt utstyr, er også å kunne justere seg fram til rett vanntemperatur ved hjelp av termostat. En lærer seg sikkert termostaten å kjenne, men når vandringen blir så stor at jeg får problemer med å oppnå kok, vet jeg ikke hvor mye jeg kan stole på dette utstyret i framtida. Det spørs om jeg ikke får høre med dem igjen.
Når slår deres termostater inn/ut?
Ellers liker jeg ganske godt denne prosessen, men det spørs om det ikke blir sirkulasjonspumpe og noe autosparge-opplegg etterhvert. Tar gjerne anbefalinger til utstyr. Har også bestilt et par STC-1000, men hadde egentlig tenkt å bruke disse til gjæringskar.
Fra første brygging (tradisjonelt norsk juleøl):
Meskeprosessen gikk greit, men sakte:
- Var litt forvirret etter å ha lest ymse tråder her, og forsøkte på 78 graders utmesk i 10 minutter, så det ble litt baling med å få nok vann, men det gikk på et vis. Glemte Vorlauf, som jeg også hadde lest om. Mener vi fikk et utbytte på ca 70%.
- Koking: Her sleit jeg med termostaten. Da vørteren kokte opp, skrudde jeg for sikkerhets skyld ned termostaten (fra ca. 110, som jeg hadde lest var omtrent 100). Jeg dempet så effekten før jeg prøvde å skru termostaten opp til 110 igjen for oppkok. Da ville ikke termostaten slå inn igjen, ikke en gang da jeg satte den på 120. Jeg måtte vente en stund før det gikk.
- Etter hvert fikk jeg til å regulere kok med effekt, men termostaten anser jeg som ubrukelig. Det hadde vært bedre med en av-på-bryter. Selv om jeg har lest litt om varierende termostater, er jeg litt skuffet, for jeg synes ikke BB60 er _så_ billig.
- Termostat synes å ligge rundt 15-20 grader under temperatur, noe som gjør at det ekstra slingringsmonnet over 100 grader ikke alltid er nok for å holde brygget kokende.
- Ellers står juleølet nå og plopper på ca 9 grader. 8. dag idag, ploppet fra 2. dag.
Andre brygging (Pale Ale)
- Meskeprosessen gikk noe raskere nå. Vi satte et dørslag litt over meskevannet og skylte on the fly. Siden oechslevekta gikk i knas om dagen, fikk vi ikke målt noe underveis, og måtte bare satse på å fylle opp 20 l i 3 kar. Skylte bare til vi hadde nådd ønsket volum, og startet så koking. Må si at enten så har gjæringskarene veldig lite eksakt litermål, eller så har BB60 det. 60 liter i gjæringskar blir antageligvis 67 liter i BB (altså, vi fikk over 5l til overs).
- Kokte så opp, og fikk igjen problemer med termostat. Vørter måtte stå i 5 minutter etter oppkok før den slo ut. Termostat slår inn mellom 15 og 20 grader over temperatur på vannet (litt avhengig av hvor en måler, vil jeg tro), men jeg har ikke gjort noen grundige undersøkelser utover erfaring med koking av vørter.
Jeg har kontaktet ølbrygging om termostaten, men de sier at en bare skal bruke effektregulatoren. Da lurer jeg i grunn på hva som er vitsen med termostaten. Jeg skjønner jo at en må basere seg på eksternt termometer i mesken, men en av grunnene til å kjøpe slikt utstyr, er også å kunne justere seg fram til rett vanntemperatur ved hjelp av termostat. En lærer seg sikkert termostaten å kjenne, men når vandringen blir så stor at jeg får problemer med å oppnå kok, vet jeg ikke hvor mye jeg kan stole på dette utstyret i framtida. Det spørs om jeg ikke får høre med dem igjen.
Når slår deres termostater inn/ut?
Ellers liker jeg ganske godt denne prosessen, men det spørs om det ikke blir sirkulasjonspumpe og noe autosparge-opplegg etterhvert. Tar gjerne anbefalinger til utstyr. Har også bestilt et par STC-1000, men hadde egentlig tenkt å bruke disse til gjæringskar.