Beersmith og IBU beregning

Mc.

Norbrygg-medlem
Planlegger å lage først et bokkøl på litt over 5% så en dobbelbock på litt over 8%. Ser at 8 gram Magnum på 60 min kok gir 24.5 IBU på bokken, mens 10 gram Magnum på 60 min kok gir 20 IBU på dobbelbocken? Tar beersmith hensyn til at bitterheten kjennes annerledes ut ved høyere alkoholstyrke?
Eller har jeg blingset på noe. Kikket på utstyrsprofilene og de er like. Får se en gang til kanskje om jeg har misset noe.
 
Kort fortalt så får du mindre utnyttelse av alfasyrene ved høyere OG under kok.
 
Aha!
Det der har jeg jo lest om, men var ikke klar over at beersmith tok høyde for det.
 
Med mindre du finner noen feil du selv har gjort, så antar jeg det. Jeg har bare gått ut fra det egentlig.
 
Dobbeltsjekket og fant ingen feil. Prøvde å justere OG opp på en annen oppskrift og det gav en lavere IBU. Ikke akkurat den samme verdien, men tendensen er det. Så jeg får vel slå meg til ro med det.
 
Utnyttelsen av humlen har direkte sammenheng med koketid og gravity på vørteren (Gjelder i alle fall Tinseth og Noonan).
Så ved høyere gravity vil man få lavere IBU. Det er forventet. Og jeg vil anta at alle seriøse bryggeprogrammer tar hensyn til det.
Lenger koketid blir også hensyntatt. Så dette er to sider av "samme" sak.

:)

Tinseth: http://realbeer.com/hops/research.html
Noonan: (artikkel i medlemsseksjonen) Greg Noonans tall for beregning av bitterhet
How to Brew: http://howtobrew.com/book/section-1/hops/hop-bittering-calculations
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Tilbake
Topp