beersmith utregning av FG

TTL

 
Hei! Jeg har brukt beersmith for nettbrett for å bygge opp oppskrifter. jeg har lurt litt på hvordan han regner ut antatt fg. Nå har jeg et sterkøl stående (og74). Jeg startet å meske på 64 grader, men etter en ti minutters tid begynte jeg å øke temperaturen, først opp til 65, hvor det fikk hvile litt,og så vidre oppover til 71 ca 10 minutter og så til skylletemp på77-78 grader (noe av grunnen til dette meskeskjemaet var for å lære litt om hvor fort jeg kan forandre tempen på det nye utstyret mitt. beersmith sier at den skulle gjære ned til fg på 13. Noe jeg stusset litt på siden gjæret (dennys favorite 50) er oppgitt til utgjæring på mellom 74 til76%. dette skulle gitt fg rett under 20. Den har endt på rundt 20.

noen som har noen ide om hvor beersmith gikk feil?
 
Veldig interessant spørsmål!! Lurer litt på hva/hvordan Beersmith tar høyde for slik selv også :)

Spørsmål: la du inn meskeskjema i Beersmith (akkurat slik du mesket?)
 
Aner ikke hva utregningene til BS baserer seg på. Eneste jeg vet er at det er ikke vits i å bry seg om de. Det er som å kaste dart i blinde.

Bruk heller tiden på å skive gode logger slik at du selv kan anta en cirka FG.
 
Utregningen til BS sin FG kan justeres under settings advanced, og det er noe å bry seg om synes jeg. Om en vil legge et øl på en viss ABV så må både OG og FG stemme. Det er derfor greit å sette seg inn i og justere slik at det stemmer best mulig.

Typed with thumbs.
 
Sist redigert:
Veldig interessant spørsmål!! Lurer litt på hva/hvordan Beersmith tar høyde for slik selv også :)

Spørsmål: la du inn meskeskjema i Beersmith (akkurat slik du mesket?)
Ja jeg la inn meskeskjema så godt det lot seg gjøre. I ettertid av bryggingen. Men jeg hadde ingen til å stå med stoppeklokke for å ta eksakte tider. Får vel kanskje sende herr Smith en mail og spørre.
 
Men man får ikke satt hvilken generasjon slurry man er på ei heller hvor mye o2 man tilsetter. I mine øyne så blir det et guesstimate. Man får vel ballparket FG noenlunde, hvis man tweaker i Beersmith, men det er fortsatt de to ovenfornevnte variablene igjen. Jeg vet heller ikke hvis den tar med i betraktning pitch-raten din, hvis den ikke gjør det så er det jo enda en variabel. I mine øyne er de to variablene som er igjen ganske viktige, så jeg synes det er greiere å bare brygge nok og heller fokusere på andre ting til at man får en følelse av hvor man ender opp med forskjellig mesketemperatur og maltsammensetning.
 
Og hvordan gjør du når du setter opp en oppskrift til abv på 5.5% mhp maltmengder, for å treffe?

Edit: Legger den på 6-7 og vanner ut?
Typed with thumbs.
 
Jeg tenker nok litt omvendt, på en måte. Jeg vet at f.eks 65C i en time med for det meste basemalt, så og så mye 02 gir meg 1.008 med en OG rundt 1.060. Hadde jeg droppet 02 ville jeg endt opp ca ett poeng høyere, Mesker jeg ved 68 så får jeg 1.013-14, med o2.
For å styre FG bytter jeg ut noe base med krystall, eller øker tempen på mesken, alt ettersom hva jeg vil ha av øl, og tar egentlig det meste på gefuehlen. Øker jeg OG med x-antall poeng så "vet" jeg at FG'en øker med en faktor, uten at jeg har regnet på det, føler meg frem i hodet.. F.eks OG på 1.087-88 gir meg FG på 1.015-16 med maks 5% krystall, 02 og gjæren jeg er kjent med. Dette er med en gjær jeg kjenner da, gått en del us-05 i det siste.

Jeg synes det er så mange variabler at jeg ikke orker regne på det, for da ville jeg brukt mye tid på å justere faktorer etc, som jeg heller kunne brukt til å vaske i bryggeriet eller annet, at jeg synes det er greiere å bare få en følelse på det. Men selvsagt. Hvis man får det til i BS, så er det jo gull verdt å bare få opp tallet med en gang. Etter at tallene mine ble konsistente har jeg forøvrig også bare brukt malt fra samme malterier.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp