Begynne å tenke på juleøl?

Lurer på om jeg skal begynne å tenke litt på juleølet. Laget oppskrifta selv, for det er jo det som er artigst, men er åpen for, og håper på innspill.

Runars Jul Style: Juleøl Brewer: Runar Stock

Statistics
Volume: 23 liters
OG: 1064
FG:
Alcohol: 6.3 % by vol.
Colour: 70 EBC (Very dark brown)
Bitterness: 43 IBU
BU/GU: 0.67

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 4500 grammes
Kandis (light) 400 grammes
Chocolate Malt 100 grammes
Munich Malt 20 EBC 200 grammes
Biscuit Malt 50 EBC 150 grammes
Crystal Malt 135 500 grammes
Rye Malt 6 EBC 300 grammes
Roasted Barley 150 grammes

Mash schedule: 67 degrees for 60 minutes, yy degrees for mm minutes.

Hops
Northern Brewer 8% alpha 50 grammes 60 minutes
Saaz 3.5% alpha 25 grammes 15 minutes
Saaz 3.5% alpha 20 grammes 5 minutes

Fermentation
Yeast: Safale S-04

Comments:
 
Blir sikkert eit godt øl dette, Runar.

Norsk tradisjonelt juleøl er nok av typen "münchener dunkel". Du kan sjekke litt typebeskrivinga på t.d. beercalc.dk : http://haandbryg.dk/cgi-bin/styles....%20Kultursjefens%20juleale%202011&set=dm2007
Utan at eg har så utruleg stor erfaring med brygging av juleale så hadde eg nok redusert mengden pale malt og auka mengda munchen. Dette vil i alle fall nærme seg det vi vanlegvis tenker på som juleøl. Mengden er jo mykje etter personlege preferansar, men kanskje 60 % munchen og 40 % pale? Kanskje auka mengden krystallmalt for sødme, men dette kan du sløyfe og kanskje heller meske på ein grad høgare? Elles ville eg nok prøvd å auke sjokolade til 150 - 200 gram. Personleg har eg sansen for litt rista preg på juleale (eller mørk ale for den saks skuld), men ville hatt svartmalt i staden for rista, og avgrensa mengdene til 2 maks 3 % av total maltmengde. Du har eit veldig bittert øl samanlikna med ein typisk münchener dunkel, men dette bestemmer du sjølv. Min eigen fekk 26 IBU noko eg syns vart for mykje, spesielt sidan eg også hadde 4 % svartmalt.
 
FrodeSy skrev:
Norsk tradisjonelt juleøl er nok av typen "münchener dunkel".

Norsk juleøl er en del sterkere, selv om det er et øl som er klart beslektet med både münchener dunkel (bayer) og bockølene. Jeg anbefaler denne artikkelen for ideer om hvordan man brygger klassisk norsk juleøl:
http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=50
 
Takker for svar. Blir å tweake oppskrifta litt ja. Blir å bruke en alegjær på litt lavere temperatur, har enda ikke fått surra meg til et kjøleskap.
 
Her tenkt litt jeg også, samt fått tips av Gahr.
Bygd vider og kommet fram til følgende:

ChristmasROS
American Amber Ale
Type: All Grain Date: 21.07.2012
Batch Size (fermenter): 25,00 l Brewer: ROS
Boil Size: 31,10 l Asst Brewer: 
Boil Time: 90 min Equipment: Braumeister 20l
End of Boil Volume 26,93 l Brewhouse Efficiency: 77,00 %
Final Bottling Volume: 24,00 l Est Mash Efficiency 81,3 %
Fermentation: Ale, Single Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes: 
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
6,44 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 78,1 %
0,64 kg Crystal Malt (120,0 EBC) Grain 2 7,8 %
0,49 kg Caramalt (30,0 EBC) Grain 3 5,9 %
0,49 kg Munich Malt (25,0 EBC) Grain 4 5,9 %
0,19 kg Chocolate Malt (900,0 EBC) Grain 5 2,3 %
24,50 g Chinook [11,30 %] - Boil 60,0 min Hop 6 22,8 IBUs
5,00 g Anise, Star (Boil 30,0 mins) Spice 7 -
40,00 g Ginger Root (Boil 12,0 mins) Herb 8 -
116,95 g Chinook [11,30 %] - Boil 10,0 min Hop 9 39,4 IBUs
1,00 Items Cloves (Boil 5,0 mins) Herb 10 -
30,00 g Orange Peel, Bitter (Boil 5,0 mins) Spice 11 -
15,00 g Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins) Spice 12 -
7,00 g Pepper (Boil 5,0 mins) Spice 13 -
3,00 g Cardamom (Boil 5,0 mins) Spice 14 -
3,00 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 15 -
1,00 Items Vanillabean (Boil 5,0 mins) Spice 16 -
1,0 pkg British Ale Yeast (Wyeast Labs #1098) [124,21 ml] Yeast 17 -
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 18 -
88,89 g Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 19 0,0 IBUs

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,079 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 8,7 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 62,1 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 43,1 EBC 
Mash Profile

Mash Name: Temperature Mash, 1 Step, Full Body Total Grain Weight: 8,26 kg
Sparge Water: 17,83 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 38,0 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,20

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 21,53 l of water at 70,1 C 64,0 C 60 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 5 min

Sparge Step: Fly sparge with 17,83 l water at 75,6 C
Mash Notes: Temperature mash for use when mashing in a brew pot over a heat source such as the stove. Use heat to maintain desired temperature during the mash.
Carbonation and Storage

Carbonation Type: Bottle Volumes of CO2: 2,3
Pressure/Weight: 141,17 g Carbonation Used: Bottle with 141,17 g Corn Sugar
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C Age for: 30,00 days
Fermentation: Ale, Single Stage Storage Temperature: 18,3 C
Notes


Created with BeerSmith

Legger ved filen fra BeerSmith.
Tilbakemeldinger på krydder sammensetningene ønskes.
 

Vedlegg

  • ChristmasROS_28072012.bsmx
    24,8 KB · Sett: 59
Runeska skrev:
Nydelig.
Men jeg laget jo den. Så da er no jeg inhabil.
Inhabilitet er helt ok hehe.  Har grunningrediensene liggende, og krydderet burde vel være geit å få tak i.
Bortsett fra gjær, men det vil vel funke med 1056 american ale også til dette?
 
Blir sikkert godt.
Vedr. Krydder har de det meste på vanlige butikker.
Neste gang skal jeg kutte ut nelik. Og øke vanillje.
Rune
 
Tilbake
Topp