Beregne aromahumle?

Mornings!

Planlegg en APA på ca. 14l. Har tenkte å bruke Chinook og Centennial som eg tilfeldigvis har i fryseren. Det eg lurer på er om det er noken måte å berekne kor mykje aromoahumle det er fornuftig å bruke til ei gitt oppskrift? IBU får man jo ut et tall for, så det er ikkje så vanskelig. Men finns det noken retningslinjer eller tall for aroma?

Eller ser man berre på andre oppskrifter og justerer etter det?
 
Det er vel ikke normalt med noen beregning på det.
Det kan hende det går å regne ut fra oljeinnhold i himlene, men jeg har aldrimsett det gjort.

Gjør heller som du sier, og se på andre oppskrifter og juster ut fra det, samt fra egen erfaring fra andre brygg.
 
Jeg bare leser meg i hel på andre oppskrifter og tar det på gefühlen derfra. 
Hvis det finnes en mer vitenskaplig tilnærming så hadde det gjort min verden til en sikrere, men litt mindre spennende plass :)
 
Det ante meg at det var slik, men man lurer jo  :)

En annen ting eg lurer på er dette med når man tilsetter humle. Finns det noen grunn til å tilsette på f.eks. flere ganger mot slutten av koketiden kontra, og f.eks. tilsette alt av aroma når 5 min gjenstår?
 
For en som lever etter mottoet "Hele folket på en Humlesnurr" kan det nesten aldri bli for mye aromahumle.
I hvert fall ikke i APA eller IPA varianter. :)
 
Tilbake
Topp