Det må vel være noen noen har "forsket" på viability på gjær oppbevart i glass også? Jeg nå seriøst skaffe meg mikroskop. En dæsj sv ditt og datt er ikke holdbart for meg.
Men om du nå kan fastslå eksakt hvor mange celler du har, hvordan vet du at det målet på hvor mange celler du trenger, er basert på udiskutabel, objektiv forskning? Sjekk ut hvordan gjærtilsetningsraten variererer mellom belgiske bryggerier
. Slingringsmonnet er ganske stort! Poenget er at disse tallene til syvende og sist er basert på subjektive vurderinger. Og dessuten; det er vel nokså usikkert om det som et stort bryggeri finner ut er optimalt for dem, også er optimalt i en 30-litersdunk.
Og det er ikke snakk om en dæsj av ditt og datt. Om du bare er i stand til å vurdere tjukkelsen på slurryen din, så får du et ganske pålitelig mål. Og så får du la erfaringen avgjøre hvor mye som er for lite, hvor mye som er nok, og hvor mye som er for mye. Jeg våger den påstanden at du da er på mye tryggere grunn enn om du baserer deg på å regne ut antall gjærceller nøyaktig.
Noen ganger er høyest mulig nøyaktighet nødvendig. Men jeg tror ikke vi får bedre øl av å prøve å fintelle gjærceller. Du etterlyser forskning, men om du leser det som står under kalkulatoren til brewersfriend, så ser du at anslagene på antall gjærceller i slurry varierer enormt. Jeg er litt skeptisk til mulighetene til å faktisk vite hvor mange gjærceller du har, for ikke å snakke om hvor mange du egentlig trenger.
Om du hører på Espen Lote, så sier han at de på Kinn opererer med et vektmål på den gjæren de tilsetter. Det kan han gjøre fordi de har en konsistent praksis på høstingen og bruken.
Så jeg tror det viktigste er at du etablerer en konsistent praksis. Da vil du etter hvert ha god styring på hvor mye gjær som gir deg det gjæringsforløpet du vil ha, gitt at du styrer andre relvante faktorer også, og vet hvordan de påvirker hverandre.
Nå høres det sikkert ut som om jeg har full kontroll - og det har jeg jo ikke. Men jeg jobber med å få det
.