Beregning av mengde vann

Hei folkens.

Er fersk i bryggefaget, har satt 2 stk IPA så langt, den første smakte utrolig godt. Den andre flasket jeg idag og
har troen!
Bruker BIAB konseptet.

Jeg undrer meg litt over følgende:
Hvis man har en oppskrift som sier 25 liter, hva tar man utgangspunkt i?
25 liter før mesking (altså varme opp 25 liter vann til meskingen)?
25 liter etter mesking?
25 liter etter koking?
25 liter etter flasking? (tror ikke på denne selv ;)

Så en litt annen sak i samme sjanger.
Jeg har fulgt oppskrifter som ikke er beregnet på BIAB, så jeg har brukt ganske anseelige mengder
skyllevann til å skylle mesken (sining) 10-12 liter.
Etter å ha lest litt på forumet her ser jeg at jeg kanskje har gjort feil og at ved bruk av BIAB skal
det nesten ikke brukes vann til skylling, kanskje bare noen liter.
Stemmer dette?
Da tenker jeg at jeg ville tape ganske mange liter (5-7) og når jeg skal koke bruker jeg jo humle
beregnet på en oppskrift på 25 liter. Det vil jo da bli altfor mye? Spørs jo litt på hva svaret på mitt
første spørsmål blir da.

Fikk litt lav OG på begge mine brygg og det kommer vel av min bruk av for mye vann. Smaken på
begge brygg er uansett ikke på noen måte "utvannet", så stusser litt på dette.

Håper jeg gjorde meg forstått og gleder meg til å brygge mer godt øl i fremtiden!
 
Oppskrifter generelt tar utgangspunkt i antall liter som skal gjæres. Da vil OG samt humleprofilen bli rett. Ønsker du f.eks. 23 liter I gjæringskaret, men vet at det i ditt system vil ligge 2 liter igjen i kokekjelen (trub) sikter du på 25l i oppskriften. Hvor mye du flasker er jo opp til deg ;-)
 
Tilbake
Topp