Berlinerweisse- og saison-ekstrakt på Kveik på 18 dager?!?

Joda, fortynner ekstraktet og rett i gjæringskaret. Hvis du har humle med i settet kan det godt være at det er for tørrhumling. Hva sier oppskriften? Hvis den ikke nevner noe spesifikk tid så kan du ha det oppi ca tre dager før du skal tappe.

@Finn Berger - tenker du på Fresh Wort kit kanskje når du skriver at det ikke sparer deg for koking?
Det der forutsetter at ekstrakten du kjøper allerede er kokt med humle. Hvis du kjøper rein ekstrakt og brygger med den, må du koke den med humle om du vil ha bitterhet.

Nei, jeg snakker om det som kalles ekstraktbrygging.
 
Nå må alle roe seg heeeelt ned her, det er et ekstraksett med ferdig bitterhumle og en pose tørrhumle på siden, det du gjør @Fredrik.johansen1993@hotm er at du tilsetter tørrhumle så fort du ser at gjæringen begynner å roe seg, du kveiker på høy temperatur og derfor er det greit å kaste inn humla så fort du ser at aktiviteten roer seg.

Da får du humle før det er fare for oksidering og med kveik på 35 grader blir det ikke for lenge kontakt med tørrhumla uansett :)
 
Det var godt. Jeg tolka innlegget jeg svarte på dithen at det var et vanlig ekstraktbrygg.

Jeg regna vel med at dersom det var et sett, fulgte det med instruksjoner om sånt som humletilsetning.
Det følger ikke instrukser på settet når man velger å bruke en annen gjær, som @Fredrik.johansen1993@hotm har gjort, dessuten skal han flaske disse bryggene så klarning på dette punktet er helt unødvendig og meningsløst :)
 
Humla må koke for at du skal få ut bitterheta effektivt. Tørrhumling gir noe bitterhet, men jeg veit ikke hvor mye det monner. Her trur jeg du har et problem:( - hvis da ikke ekstrakten var humla.

Ekstraktbrygging sparer deg for mesking, men ikke for koking.
Det er mange av dere som er veldig bastante på hva man må og ikke må, og det er jeg litt skeptisk til merker jeg. Selv om jeg vet at du og flere her inne har enormt mye kunnskap. Oppskriften nevner ingen verdens ting om kok. Jeg kunne ha formulert meg bedre i spørsmålet mitt; oppskriften sier jeg skal tilsette humle i karet etter 7 dagers gjæring, men, nå som jeg bruker kveik tar det jo vesentlig kortere tid. Så, spørsmålet mitt er egentlig om noen av dere har noen tips til når det da i denne mye kortere prosessen lønner seg å ha i humle. Antar de har tilsatt bitterhumle i ekstrakten, og at tørrhumlingen nå er for aroma og litt smak.
 
Du har null humle i det, og er godt i gang med gjæring? Å.
Joda, fortynner ekstraktet og rett i gjæringskaret. Hvis du har humle med i settet kan det godt være at det er for tørrhumling. Hva sier oppskriften? Hvis den ikke nevner noe spesifikk tid så kan du ha det oppi ca tre dager før du skal tappe.

@Finn Berger - tenker du på Fresh Wort kit kanskje når du skriver at det ikke sparer deg for koking?
Takk! Det er ca 3 dager før tapp (håper jeg) i dag, så da prøver jeg å humle! Oppskriften nevner ikke noe om koking som det nevnes oppi her nei, så antar bitterhumle er ekstrakten fra før av og at tørrhumlinga jeg gjør nå bare er for aroma og litt smak.
 
Nå må alle roe seg heeeelt ned her, det er et ekstraksett med ferdig bitterhumle og en pose tørrhumle på siden, det du gjør @Fredrik.johansen1993@hotm er at du tilsetter tørrhumle så fort du ser at gjæringen begynner å roe seg, du kveiker på høy temperatur og derfor er det greit å kaste inn humla så fort du ser at aktiviteten roer seg.

Da får du humle før det er fare for oksidering og med kveik på 35 grader blir det ikke for lenge kontakt med tørrhumla uansett :)
Gull! Tusen takk :) Har roa seg litt i dag (selv om jeg gjerne skulle hatt en litt lavere SG syns jeg, men..), så jeg tenker jeg tilsetter humla nå!
 
Problemet er at det er en litt rotete tråd har jeg inntrykk av og folk snakker forbi hverandre. Nei, du ikke koke ekstrakt
 
Problemet er at det er en litt rotete tråd har jeg inntrykk av og folk snakker forbi hverandre. Nei, du ikke koke ekstrakt
Hadde jeg visst at det finnes ekstrakt som skal kokes og ekstrakt som ikke trenger kokes, hadde det nok endt med å bli en ryddigere tråd :) Men, nå har jeg fått gode råd på de problemene jeg kom med og er veldig fornøyd!

Èn siste ting jeg lurer på: nå virker det som at gjæringa har stoppet opp litt i går og i dag (bare noen få poengs forskjell), og siden jeg brygger med kveik og ikke gjærtypene som fulgte med ekstraktsettene, betyr det at jeg har et saison-gjær og et bavarian wheat-gjær igjen. Kan jeg tilsette disse og prøve å få opp temperaturen (har ikke kommet så mye høyere opp enn 32 grader, med frostvakt i gjæringsskap) litt for å få fart på gjæringa igjen?
 
Det er mange av dere som er veldig bastante på hva man må og ikke må, og det er jeg litt skeptisk til merker jeg. Selv om jeg vet at du og flere her inne har enormt mye kunnskap. Oppskriften nevner ingen verdens ting om kok. Jeg kunne ha formulert meg bedre i spørsmålet mitt; oppskriften sier jeg skal tilsette humle i karet etter 7 dagers gjæring, men, nå som jeg bruker kveik tar det jo vesentlig kortere tid. Så, spørsmålet mitt er egentlig om noen av dere har noen tips til når det da i denne mye kortere prosessen lønner seg å ha i humle. Antar de har tilsatt bitterhumle i ekstrakten, og at tørrhumlingen nå er for aroma og litt smak.
Jeg opplever at folk her stort sett er rimelig klar over at det er mye som ikke er høgd i stein. Men samtidig er det faktisk sånn at det er en del ting som det stort sett er grunnleggende engighet om, og når man har holdt på ei stund og satt seg inn i faget, så veit man hvilke de er.

Det sirkulerer mye rart som presenteres som sant på forum, blogger og you tube-videoer. Mye av det er gammel kunnskap som forlengst er avkrefta. Det er litt for lett å ikle seg ekspertdrakt når ingen er der for å arrestere deg. Og så er mange helt utrulig ukritiske når det gjelder å godta ting som "eksperter" påstår. Den beste medisinen er spørre hva slags grunnlag som blir presentert for det som påstås - og hva slags bakgrunn den/de som uttaler seg, har for å gjøre det. Folk som er seriøse, tar dessuten gjerne forbehold, og framstår ikke som skråsikre. Mao.: Velg dine kilder med omhu. Og lytt til kjentfolk:).

Ikke dermed sagt at man ikke skal kunne stille spørsmål også ved det de fleste mener er opplagt. Mye man har trodd var sjølsagt, har vist seg ikke å være det. Det har skjedd mye i løpet av de åtte åra jeg har holdt på med dette, og jeg har opplevd å måtte endre mening om en god del ting i løpet den tida. Det kommer jeg sikkert til å måtte gjøre flere ganger:).
 
Sist redigert:
Hadde jeg visst at det finnes ekstrakt som skal kokes og ekstrakt som ikke trenger kokes, hadde det nok endt med å bli en ryddigere tråd :) Men, nå har jeg fått gode råd på de problemene jeg kom med og er veldig fornøyd!

Èn siste ting jeg lurer på: nå virker det som at gjæringa har stoppet opp litt i går og i dag (bare noen få poengs forskjell), og siden jeg brygger med kveik og ikke gjærtypene som fulgte med ekstraktsettene, betyr det at jeg har et saison-gjær og et bavarian wheat-gjær igjen. Kan jeg tilsette disse og prøve å få opp temperaturen (har ikke kommet så mye høyere opp enn 32 grader, med frostvakt i gjæringsskap) litt for å få fart på gjæringa igjen?
Du kan iogforseg tilsette gjæra, men det er fryktelig vanskelige forhold for den nå, så det spørs om den vil klare seg, og hvis du gjør det må du forholde deg til den gjæras temperaturområde, som antakelig ligger rundt 20 grader.
 
Problemet er at det er en litt rotete tråd har jeg inntrykk av og folk snakker forbi hverandre. Nei, du ikke koke ekstrakt
Du må ikke koke ekstrakt hvis den allerede er humla ;). Men hvis den ikke er humla, og du ønsker bitterhet fra humle (dvs. fra isomerisert alfasyre) må du koke den - eller i det minste varme opp til over 70 grader og la den stå der med humle i lenge nok til at du får ønska bitterhet. Og det kan jo bli lenge, så det er vesentlig greiere å koke.
 
Hadde jeg visst at det finnes ekstrakt som skal kokes og ekstrakt som ikke trenger kokes, hadde det nok endt med å bli en ryddigere tråd :) Men, nå har jeg fått gode råd på de problemene jeg kom med og er veldig fornøyd!

Èn siste ting jeg lurer på: nå virker det som at gjæringa har stoppet opp litt i går og i dag (bare noen få poengs forskjell), og siden jeg brygger med kveik og ikke gjærtypene som fulgte med ekstraktsettene, betyr det at jeg har et saison-gjær og et bavarian wheat-gjær igjen. Kan jeg tilsette disse og prøve å få opp temperaturen (har ikke kommet så mye høyere opp enn 32 grader, med frostvakt i gjæringsskap) litt for å få fart på gjæringa igjen?
Skal du tilsette gjær til et brygg som har stoppa opp, må den være aktiv. Du må altså sette en liten starter på den, og hive den oppi når den bobler som friskest. Å bare strø tørrgjær oppi karet har liten sjanse til å funke.
 
Hadde jeg visst at det finnes ekstrakt som skal kokes og ekstrakt som ikke trenger kokes, hadde det nok endt med å bli en ryddigere tråd :) Men, nå har jeg fått gode råd på de problemene jeg kom med og er veldig fornøyd!

Èn siste ting jeg lurer på: nå virker det som at gjæringa har stoppet opp litt i går og i dag (bare noen få poengs forskjell), og siden jeg brygger med kveik og ikke gjærtypene som fulgte med ekstraktsettene, betyr det at jeg har et saison-gjær og et bavarian wheat-gjær igjen. Kan jeg tilsette disse og prøve å få opp temperaturen (har ikke kommet så mye høyere opp enn 32 grader, med frostvakt i gjæringsskap) litt for å få fart på gjæringa igjen?
Ja altså når det gjelder ekstrakt som skal kokes så er det når man kjøper DME/LME som i utgangspunktet bare er konsentrert vørter uten humle. Da må man tilsette humle og koke. De settene du har brukt er vørter som allerede er kokt, humlet og så kokt ned til et konsentrat for å enklere kunne pakke og sende uten for mye styr.

Jeg tror at å tilsette noe gjær på dette tidspunktet er ganske så meningsløst, selv om det har roet seg så regner jeg ikke med at det har stoppet opp? Hvor er SG? Om den har stoppet for tidlig og du vil få fart på den så ville jeg heller kokt litt vann med gjærnæring og tilsatt i karet. Jeg aner ikke hvor mye næring det er i disse settene, men kveik skal vel gjerne ha litt mer enn annen gjær.

Har du ikke næring så tror jeg faktisk at de posene med gjær gjør seg bedre som næring enn til å hjelpe med å få ølet i gang igjen.. Om du bare koker gjær og litt vann i 15 minutter for å sterilisere så vil du få litt næring. Skal du få utnyttet all næringen i gjæren, må du kokelere litt mer. Da må vannet med gjær holdes rundt 50 grader i 24 timer..
 
Du kan iogforseg tilsette gjæra, men det er fryktelig vanskelige forhold for den nå, så det spørs om den vil klare seg, og hvis du gjør det må du forholde deg til den gjæras temperaturområde, som antakelig ligger rundt 20 grader.
Ja, blingsa litt.. kan jo ikke heve tempen mer enn 32 grader OG tilsette den gjæra, men jeg har fått gjort litt endringer i gjæringsskapet og lagt til rette for at jeg muligens kommer meg opp til 37-38 grader, så starter jeg der!
 
Ja altså når det gjelder ekstrakt som skal kokes så er det når man kjøper DME/LME som i utgangspunktet bare er konsentrert vørter uten humle. Da må man tilsette humle og koke. De settene du har brukt er vørter som allerede er kokt, humlet og så kokt ned til et konsentrat for å enklere kunne pakke og sende uten for mye styr.

Jeg tror at å tilsette noe gjær på dette tidspunktet er ganske så meningsløst, selv om det har roet seg så regner jeg ikke med at det har stoppet opp? Hvor er SG? Om den har stoppet for tidlig og du vil få fart på den så ville jeg heller kokt litt vann med gjærnæring og tilsatt i karet. Jeg aner ikke hvor mye næring det er i disse settene, men kveik skal vel gjerne ha litt mer enn annen gjær.

Har du ikke næring så tror jeg faktisk at de posene med gjær gjør seg bedre som næring enn til å hjelpe med å få ølet i gang igjen.. Om du bare koker gjær og litt vann i 15 minutter for å sterilisere så vil du få litt næring. Skal du få utnyttet all næringen i gjæren, må du kokelere litt mer. Da må vannet med gjær holdes rundt 50 grader i 24 timer..
hehe - det blir dyr gjærnæring:)!

Men å tilsette ny gjær, funker det - så lenge den er aktiv, vel å merke. Jeg gjorde det nettopp med en dunkel som hadde stoppa opp på 1.020. Nå er den snart nede på 1.010:).

Jeg burde vel si kan funke. Her gis ikke garantier:). Men det er i alle fall bedre enn å strø gjæren oppi, for som du sier så har det liten sjanse til å gi resultater.

Å tilsette en porsjon friskt gjærende øl mot slutten er ellers en gammel praksis fra tysk brygging; det er det som kalles "kräusening". Det sikrer god utgjæring og god opprydding (= "modning").
 
hehe - det blir dyr gjærnæring:)!

Men å tilsette ny gjær, funker det - så lenge den er aktiv, vel å merke. Jeg gjorde det nettopp med en dunkel som hadde stoppa opp på 1.020. Nå er den snart nede på 1.010:).

Jeg burde vel si kan funke. Her gis ikke garantier:). Men det er i alle fall bedre enn å strø gjæren oppi, for som du sier så har det liten sjanse til å gi resultater.

Å tilsette en porsjon friskt gjærende øl mot slutten er ellers en gammel praksis fra tysk brygging; det er det som kalles "kräusening". Det sikrer god utgjæring og god opprydding (= "modning").
Jaja selvfølgelig, men da blir man nødt å sette en starter og i dette tilfellet, skru ned temperaturen såpass mye at jeg tror kveiken hadde blitt grinete, og med mindre den da har stoppet helt opp ville blitt enda mer grinete av konkurranse i karet, og selv om noen usmaker er verre enn andre så har jeg lest at Voss(kommersiell) har en tendens til å gi en usmak av fjøs og sure sokker, så det hadde jeg ikke gamblet på.

Jeg antar også at det i dette tilfellet ville holdt å bare koke gjæren, den næringen du får av det vil mest sannsynlig holde, om det er det som er problemet naturligvis :)

Det er jo uansett lurt å sette opp temperaturen litt, så er @Fredrik.johansen1993@hotm litt heldig vil det holde.
 
Jaja selvfølgelig, men da blir man nødt å sette en starter og i dette tilfellet, skru ned temperaturen såpass mye at jeg tror kveiken hadde blitt grinete, og med mindre den da har stoppet helt opp ville blitt enda mer grinete av konkurranse i karet, og selv om noen usmaker er verre enn andre så har jeg lest at Voss(kommersiell) har en tendens til å gi en usmak av fjøs og sure sokker, så det hadde jeg ikke gamblet på.

Jeg antar også at det i dette tilfellet ville holdt å bare koke gjæren, den næringen du får av det vil mest sannsynlig holde, om det er det som er problemet naturligvis :)

Det er jo uansett lurt å sette opp temperaturen litt, så er @Fredrik.johansen1993@hotm litt heldig vil det holde.
Jo, man får jo prøve det enkleste først.

At det har stoppa opp pga. mangel på noen av de stoffene gjærnæringa inneholder, tviler jeg på. Jeg kan ikke komme på at det ha rvært anbefalt som tiltak mot stopp i gjæringa - men man skal jo aldri si aldri.

Å sette en liten SNS-starter er ikke så mye styr. Du koker opp en liter startervørter (eller tar et par bokser vørterøl, det er jo det aller enkleste). Kjøler ned, heller i en passende beholder. En 5 liters erlenmeyerkolbe er alltid kjekk å ha, men det meste som er stort nok (minst tre liter), vil funke greit. Rist som om den skylder deg penger (som Drew Beechum sier), og ha oppi gjæren. Så får den bare stå i ro til den har nådd full aktivitet, hvoretter man heller den oppi det vrange brygget.
 
Tilbake
Topp