Hei hei,
I går forsøkte jeg å brygge en Wit all-grain for andre gang og hadde en del spørsmål etterpå.
Jeg brygger på kjøkkenet i leilighet og har begrensa med plass. Jeg mesker i pose, i et gjæringskar.
Jeg prøvde å bruke en ølkalkulator jeg fant på nett (Beer Engine) for å regne ut hvor mye korn jeg skulle ha for å lage 23 liter øl. Den sa noe slikt som ca 4,5 kg korn og 33 liter vann. "Er det ikke 2,5 liter vann per kg da?" tenkte jeg og delte 23 på 2,5 og fikk 9,2kg.
Så hadde 9,2 kg knust malt i meskeposen min og helte over 17 liter vann og lot dette stå i èn time på 68 grader (circa), og helte av vørter etterpå og helte over 16 liter vann på nytt og lot dette stå i 20 min på 68 grader (ca....) Resultatet da var ca 25 liter vørter som jeg kokte opp i to kjeler og fikk til slutt ca 20 liter ferdig vørter etter koking.
Jeg slang dette på gjæringstanken, og målte OG som var på .60 - oppskriften jeg fulgte hadde foreslått en lavere OG så jeg antar dette var fordi jeg brukte alt for mye korn.
2 spørsmål: hva er greia med 2,5 liter vann per kg? Når er det man bruker denne regelen?
Blir ølet mitt for sterkt til å gjæres ut ordentlig nå? Hva kan jeg gjøre for å redde det? Kunne jeg f.eks tynnet det ut med vann eller er dette en dårlig idè?
- Martin
I går forsøkte jeg å brygge en Wit all-grain for andre gang og hadde en del spørsmål etterpå.
Jeg brygger på kjøkkenet i leilighet og har begrensa med plass. Jeg mesker i pose, i et gjæringskar.
Jeg prøvde å bruke en ølkalkulator jeg fant på nett (Beer Engine) for å regne ut hvor mye korn jeg skulle ha for å lage 23 liter øl. Den sa noe slikt som ca 4,5 kg korn og 33 liter vann. "Er det ikke 2,5 liter vann per kg da?" tenkte jeg og delte 23 på 2,5 og fikk 9,2kg.
Så hadde 9,2 kg knust malt i meskeposen min og helte over 17 liter vann og lot dette stå i èn time på 68 grader (circa), og helte av vørter etterpå og helte over 16 liter vann på nytt og lot dette stå i 20 min på 68 grader (ca....) Resultatet da var ca 25 liter vørter som jeg kokte opp i to kjeler og fikk til slutt ca 20 liter ferdig vørter etter koking.
Jeg slang dette på gjæringstanken, og målte OG som var på .60 - oppskriften jeg fulgte hadde foreslått en lavere OG så jeg antar dette var fordi jeg brukte alt for mye korn.
2 spørsmål: hva er greia med 2,5 liter vann per kg? Når er det man bruker denne regelen?
Blir ølet mitt for sterkt til å gjæres ut ordentlig nå? Hva kan jeg gjøre for å redde det? Kunne jeg f.eks tynnet det ut med vann eller er dette en dårlig idè?
- Martin