Tyde en bryggeoppskrift.

Prøver å tyde en oppskrift på mitt første allgrain brygg :)

Det står som følger:
"Mesk med 2 - 3,5 liter vann pr kg malt avhengig av hvilket utstyr du har"

Jeg har pr i dag 5kg malt på første batch.
Hvor mange liter pr kg skal jeg legge meg på da?
Kjører på en brewzilla 35l gen4.

Etter står der:
"Skyll med vann til ønsket kokevolum er oppnådd ca 29 liter"

Rekner da med at jeg løfter maltrøret og følger litt med under skylling?

Helt grønn på dette her, så mye mulig jeg spør om noe som sier seg selv her
 
Bruk 18,5 liter meskevann. (Vannet du varmer opp)
Etter mesking hever du maltrøret og skyller med 14-15 liter varmt vann. Da blir det nok omtrent 29 liter til koking vil jeg tro.
 
Jeg bruker 3 liter vann pr kg malt, så 15 liter i ditt tilfelle, i tillegg er det 2,5 liter dødrom(fra bunnen av bryggeren og opp til bunnen av maltrøret) på gen4. Så da bruker du 17,5 liter vann til 5kg malt.

Og som du selv sier så løfter du maltrøret etter endt mesk og skyller med vann til du har 29 liter.
 
Jeg bruker 3 liter vann pr kg malt, så 15 liter i ditt tilfelle, i tillegg er det 2,5 liter dødrom(fra bunnen av bryggeren og opp til bunnen av maltrøret) på gen4. Så da bruker du 17,5 liter vann til 5kg malt.

Og som du selv sier så løfter du maltrøret etter endt mesk og skyller med vann til du har 29 liter.
Tenkte forresten å brygge på terrassen ettersom garasjen ikke er helt klargjort enda. Det er ca 3 grader ute. Tror du det burde gå bra? Jeg har desverre ikke isolasjons jakken til brewzilla enda, kommer jeg til å få kok på dette her?
 
Takk Terjedd, hvordan kom du frem til det?
La det inn i Brewfather. Det er en app som er et godt hjelpemiddel til brygging. Finnes i en gratisversjonen/prøveversjon. Blir du bitt av bryggebasillen er den oppgraderte versjonen super sombryggelogg, oppskriftssamling og universalhjelpemiddel.
Det går fint å brygge ute. Vil du spare litt strøm og tid kan du pakke inn bryggeren i et pledd/dyne eller annet som isolerer.
 
Tenkte forresten å brygge på terrassen ettersom garasjen ikke er helt klargjort enda. Det er ca 3 grader ute. Tror du det burde gå bra? Jeg har desverre ikke isolasjons jakken til brewzilla enda, kommer jeg til å få kok på dette her?
Det vet jeg desverre ikke noe om da jeg aldri har prøvd i så lave temperaturer :)
 
Tenkte forresten å brygge på terrassen ettersom garasjen ikke er helt klargjort enda. Det er ca 3 grader ute. Tror du det burde gå bra? Jeg har desverre ikke isolasjons jakken til brewzilla enda, kommer jeg til å få kok på dette her?
Har vel rimelig mange brygg i slike temperaturer bak meg og kan ikke si at det forandrer noe kontra å brygge i høyere omgivelsestemperaturer...bortsett fra at oppvarming tar lengre tid da....
 
Det vet jeg desverre ikke noe om da jeg aldri har prøvd i så lave temperaturer :)
Fikk kok, men var redd det skulle koke over så jeg satt temp på 103 grader. Det var nokk et relativt rolig kok, tror væsketap ikke var noe veldig merkbart 2 liter ish. Fikk OG måling på 1048 og er ganske spot on der.
Vill rolig kok gjøre noe på smaken i ølet? Feks mer/mindre sødme eller fylde osv osv?
 
Fikk kok, men var redd det skulle koke over så jeg satt temp på 103 grader. Det var nokk et relativt rolig kok, tror væsketap ikke var noe veldig merkbart 2 liter ish. Fikk OG måling på 1048 og er ganske spot on der.
Vill rolig kok gjøre noe på smaken i ølet? Feks mer/mindre sødme eller fylde osv osv?
Nei det tror jeg går helt fint :)
 
Prøver å tyde en oppskrift på mitt første allgrain brygg :)

Det står som følger:
"Mesk med 2 - 3,5 liter vann pr kg malt avhengig av hvilket utstyr du har"

...
Det var en merkelig instruks. Du bør normalt ikke meske tjukkere enn med 2,5 liter per kg - og kanskje helst ha enda litt tynnere. Det er vrient å få godt utbytte og god utgjæring med tjukk mesk. Derimot kan du godt bruke mer enn 3,5 liter per kilo, det har svært liten betydning. Du kan kanskje trenge litt mer tid, det er det hele. (Jeg mesker normalt med 4-4,5 liter per kilo.)
 
Det var en merkelig instruks. Du bør normalt ikke meske tjukkere enn med 2,5 liter per kg - og kanskje helst ha enda litt tynnere. Det er vrient å få godt utbytte og god utgjæring med tjukk mesk. Derimot kan du godt bruke mer enn 3,5 liter per kilo, det har svært liten betydning. Du kan kanskje trenge litt mer tid, det er det hele. (Jeg mesker normalt med 4-4,5 liter per kilo.)
Syns ikke det er merkelig i det hele tatt, med så mange forskjellige måter å brygge på og ikke minst med, så har de rett å slett bare fulgt det vanligste området for l/kg.

I en Brewzilla 4gen så kan jeg fint strekke meg til 4,5 l/kg om jeg brygger lettøl, men gjør jeg det på et 1.050 brygg så blir det såpass lite skyllevann at jeg får dårligere effektivt enn om jeg bruker 3 l/kg som jeg kjører som standard :)
 
Syns ikke det er merkelig i det hele tatt, med så mange forskjellige måter å brygge på og ikke minst med, så har de rett å slett bare fulgt det vanligste området for l/kg.

I en Brewzilla 4gen så kan jeg fint strekke meg til 4,5 l/kg om jeg brygger lettøl, men gjør jeg det på et 1.050 brygg så blir det såpass lite skyllevann at jeg får dårligere effektivt enn om jeg bruker 3 l/kg som jeg kjører som standard :)
Ja, men den nedre grensa er for lav. Jeg tviler sterkt på at det er vanlig å gå under 2,5 l/kg. Palmer: "A stiff mash of <2,5 l/kg is better for protein degradation, but the resultant wort is less fermentable and will result in a sweeter, maltier beer." (HtBr s. 254)

Proteinnedbryting er ikke noe vi strever med, så med mindre vi sikter mot dårlig utgjæring, bør vi holde oss over 2,5 l/kg. Sjøl synes jeg alt under 3 l/kg er klønete å håndtere, men det henger vel sammen med min måte å brygge på.

SKal du brygge veldig sterkt øl, får du kanskje leve med tjukk mesk, men som generelt råd er det rart.
 
Ja, men den nedre grensa er for lav. Jeg tviler sterkt på at det er vanlig å gå under 2,5 l/kg. Palmer: "A stiff mash of <2,5 l/kg is better for protein degradation, but the resultant wort is less fermentable and will result in a sweeter, maltier beer." (HtBr s. 254)

Proteinnedbryting er ikke noe vi strever med, så med mindre vi sikter mot dårlig utgjæring, bør vi holde oss over 2,5 l/kg. Sjøl synes jeg alt under 3 l/kg er klønete å håndtere, men det henger vel sammen med min måte å brygge på.

SKal du brygge veldig sterkt øl, får du kanskje leve med tjukk mesk, men som generelt råd er det rart.
Som sagt så får folk gjøre det akkurat som de vil, det bryr meg en plass midt på leggen. Jeg snakker først og fremst til trådstarter som lurte på hvordan han skulle tolke oppskriften, jeg har en gen4(som @Snalle ) og ga min anbefaling.

Proteinnedbryting og dens referanser tror jeg er så langt vekk fra den informasjonen @Snalle trengte da han opprettet tråden at det velger jeg å ikke ta stilling til i det hele tatt.

Men over til poenget, de skriver det gitte område fordi det er hva som kommer opp når man søker på nettet, det er tross alt neppe drevne bryggere som lager disse instruksjonsarkene, men heller en slesk i dress som lukter av å ha snublet i hugo boss bøtta :)
Screenshot_20240219_162032_com.android.chrome.jpg
 
Men over til poenget, de skriver det gitte område fordi det er hva som kommer opp når man søker på nettet, det er tross alt neppe drevne bryggere som lager disse instruksjonsarkene, men heller en slesk i dress som lukter av å ha snublet i hugo boss bøtta :)
Jau, spennvidda i malt/vann ratio kommer av at det anbefales ikke mindre enn så og så, for da blir det for tjukt inni maltrøret. Og ikke mer enn så og så, for da blir det for lite skyllevann vanligvis. Til slutt må bryggeren fram med regnearket sitt og ta litt pluss og minus så finner man det fort ut selv.
 
Som sagt så får folk gjøre det akkurat som de vil, det bryr meg en plass midt på leggen. Jeg snakker først og fremst til trådstarter som lurte på hvordan han skulle tolke oppskriften, jeg har en gen4(som @Snalle ) og ga min anbefaling.

Proteinnedbryting og dens referanser tror jeg er så langt vekk fra den informasjonen @Snalle trengte da han opprettet tråden at det velger jeg å ikke ta stilling til i det hele tatt.

Men over til poenget, de skriver det gitte område fordi det er hva som kommer opp når man søker på nettet, det er tross alt neppe drevne bryggere som lager disse instruksjonsarkene, men heller en slesk i dress som lukter av å ha snublet i hugo boss bøtta :)
Vis vedlegget 66403
Jeg følte hvertfall at raten jeg brukte var bra, virket ikke ut som for mye eller for lite vann. Fikk grei flow fra pumpe og virket som alt mesk fikk godt med vann/sirkulasjon. Fikk OG 0.2 høyere enn angitt i oppskrift :)

Veldig greie tips og tilbakemeldinger i alle innlegg jeg har i denne gruppa :)
 
...

Men over til poenget, de skriver det gitte område fordi det er hva som kommer opp når man søker på nettet, det er tross alt neppe drevne bryggere som lager disse instruksjonsarkene, men heller en slesk i dress som lukter av å ha snublet i hugo boss bøtta ....
- og da synes jeg det er greit å fortelle folk som sier de er nybegynnere at den informasjonen der er tvilsom.
 
Tilbake
Topp