Brewfather PurePitch

Sølevann

Norbrygg-medlem
Jeg skal lage en starter med WLP066.
Har brukt disse pakningene fra whitelabs når jeg lager gjærstarter.
Jeg har bestandig brukt å ha PurePitch avkrysset, tror jeg. Men ser at det størrelsen på starteren øker når avkryssingen fjernes.
Hva menes egentlig med PurePich? Har forstått at WhiteLabs er purepitch pakninger, og derfor har jeg ikke tenkt så mye over det.
Mulig jeg har gjort feil hele tiden, hva bruker dere?

1628006681514.png
 
Hva menes egentlig med PurePich?

Gjær fra WhiteLabs kom før i plastrør med kork. For noen år siden kom den nye forpakningen som brukes i dag og som heter PurePitch.

Den nye pakningen hadde bedre holdbarhet, det er nok derfor Brewfather vil vite hvilken type som brukes, selv om alt fra WhiteLabs nå er PurePitch.
 
Gjær fra WhiteLabs kom før i plastrør med kork. For noen år siden kom den nye forpakningen som brukes i dag og som heter PurePitch.

Den nye pakningen hadde bedre holdbarhet, det er nok derfor Brewfather vil vite hvilken type som brukes, selv om alt fra WhiteLabs nå er PurePitch.
Ok :) Takker for svar.
Men hvis en lager ekstra gjær i en starter til å ha tlil kommende brygg, som jeg foreksempel lagrer på en labflaske i et kjøleskap.
Når man da skal bruke denne gjæra, skal man da ikke huke av PurePitch? Tenker da at da er det ikke orginal pakning.

Litt off topic..
Jeg har brukt og datere porduksjonsdato på gjær jeg lagrer den dagen starteren er ferdig og labflaskasettes i kjøleskapet.
Gjæra blir sikkert raskt dårligere enn superpakningene fra WLP, eller hva mener dere?
 
Ok :) Takker for svar.
Men hvis en lager ekstra gjær i en starter til å ha tlil kommende brygg, som jeg foreksempel lagrer på en labflaske i et kjøleskap.
Når man da skal bruke denne gjæra, skal man da ikke huke av PurePitch? Tenker da at da er det ikke orginal pakning.

Litt off topic..
Jeg har brukt og datere porduksjonsdato på gjær jeg lagrer den dagen starteren er ferdig og labflaskasettes i kjøleskapet.
Gjæra blir sikkert raskt dårligere enn superpakningene fra WLP, eller hva mener dere?

Hvis jeg husker riktig så hadde de gamle glassene en holdbarhet på 6 mnd, og det passer godt med det jeg tenker som maks holdbarhet på en slant fra en starter oppbevart i kjøleskap.

Så hvis du ikke huker av for PurePitch, så er du vel sånn cirka der du skal være.
 
Ok :) Takker for svar.
Men hvis en lager ekstra gjær i en starter til å ha tlil kommende brygg, som jeg foreksempel lagrer på en labflaske i et kjøleskap.
Når man da skal bruke denne gjæra, skal man da ikke huke av PurePitch? Tenker da at da er det ikke orginal pakning.

Litt off topic..
Jeg har brukt og datere porduksjonsdato på gjær jeg lagrer den dagen starteren er ferdig og labflaskasettes i kjøleskapet.
Gjæra blir sikkert raskt dårligere enn superpakningene fra WLP, eller hva mener dere?
Det er temmelig umulig å vite hvor mange levedyktige celler du har i en sånn gjær - i alle fall om den er mer enn et par uker gammel. Tenk på et tall, bare. Så setter du en ny starter på den gjæren du har, og regner i all vesentlighet bare med tilveksten. Du trenger forøvrig ikke mye gjær når du setter en starter.

Det er ikke så farlig med nøyaktige celletall. Tilstanden til gjæren er viktigere. Sjølsagt må du sørge for å ha nok gjær, men du klarer deg antakelig med en god del mindre enn det kalkulatoren sier du trenger, så lenge den gjæren du bruker er i toppform. Er gjæren gammel og dårlig, trenger du veldig mye mer - og vil antakelig uansett ikke få et virkelig godt øl.
 
Det er temmelig umulig å vite hvor mange levedyktige celler du har i en sånn gjær - i alle fall om den er mer enn et par uker gammel. Tenk på et tall, bare. Så setter du en ny starter på den gjæren du har, og regner i all vesentlighet bare med tilveksten. Du trenger forøvrig ikke mye gjær når du setter en starter.

Det er ikke så farlig med nøyaktige celletall. Tilstanden til gjæren er viktigere. Sjølsagt må du sørge for å ha nok gjær, men du klarer deg antakelig med en god del mindre enn det kalkulatoren sier du trenger, så lenge den gjæren du bruker er i toppform. Er gjæren gammel og dårlig, trenger du veldig mye mer - og vil antakelig uansett ikke få et virkelig godt øl.
Jeg bruker å lage ca 100 milliarder ekstra som jeg lagrer. Og lager en ny starter før brygging.
Gjennbruker bare de gjærtypene jeg bruker oftest.
 
Hvis jeg husker riktig så hadde de gamle glassene en holdbarhet på 6 mnd, og det passer godt med det jeg tenker som maks holdbarhet på en slant fra en starter oppbevart i kjøleskap.

Så hvis du ikke huker av for PurePitch, så er du vel sånn cirka der du skal være.
Jeg sjekka et gammelt rør - har spart på noen, kjekt å ha:) - og der står det fire måneder. Purepitch har 6 mnd, dvs. Whitelabs garanterer 71% levedyktighet etter 6 mnd, om jeg ikke husker feil. Det er vrient å finne info om hvor lenge pakka egentlig skal kunne brukes. Jeg trur poenget deres er at du skal kunne bruke den direkte uten å sette starter fram til 6 mnd etter prod.dato. Og det er jeg rimelig skeptisk til om alltid holder stikk.
 
Jeg bruker å lage ca 100 milliarder ekstra som jeg lagrer. Og lager en ny starter før brygging.
Gjennbruker bare de gjærtypene jeg bruker oftest.
Omtrent som jeg gjør - jeg har bare ikke særlig snøring på hvor mange celler det er i den delen jeg lagrer:).
 
Jeg sjekka et gammelt rør - har spart på noen, kjekt å ha:) - og der står det fire måneder. Purepitch har 6 mnd, dvs. Whitelabs garanterer 71% levedyktighet etter 6 mnd, om jeg ikke husker feil. Det er vrient å finne info om hvor lenge pakka egentlig skal kunne brukes. Jeg trur poenget deres er at du skal kunne bruke den direkte uten å sette starter fram til 6 mnd etter prod.dato. Og det er jeg rimelig skeptisk til om alltid holder stikk.
Jeg tror kanskje den største faktoren er den vi ikke kan vite noe om, transport og oppbevaring. Jeg har kjøpt pakker som ble pakket 3 uker før den var i hånda mi og aldri ville leve, samtidig har jeg prøvd 8 måneder gammel pakke som fikk full fart etter 2 timer på røreren.

Jeg vet jo ikke hvor stor faktor det er, men jeg ser for meg at produsenten vet hva den gjør, men kan ikke styre vær eller forholdene etter den forlater "huset".

Jeg må si, uten å ønske å trekke frem negativitet, at BS Kristiansand har "ommøbelert" lokalene sine og det blei fint og flott, men nå oppbevarer all tørrgjær bak disken, før var den i kjøleskap, og jeg må innrømme at jeg mer og mer handler hos ølbrygging som når jeg kommer med lua i hånda og sier jeg trenger cidersett til kona sier at jeg ikke skal plukke fra hylla, men at de heller henter en pose fra kjøla.
 
Jeg tror kanskje den største faktoren er den vi ikke kan vite noe om, transport og oppbevaring. Jeg har kjøpt pakker som ble pakket 3 uker før den var i hånda mi og aldri ville leve, samtidig har jeg prøvd 8 måneder gammel pakke som fikk full fart etter 2 timer på røreren.

Jeg vet jo ikke hvor stor faktor det er, men jeg ser for meg at produsenten vet hva den gjør, men kan ikke styre vær eller forholdene etter den forlater "huset".

Jeg må si, uten å ønske å trekke frem negativitet, at BS Kristiansand har "ommøbelert" lokalene sine og det blei fint og flott, men nå oppbevarer all tørrgjær bak disken, før var den i kjøleskap, og jeg må innrømme at jeg mer og mer handler hos ølbrygging som når jeg kommer med lua i hånda og sier jeg trenger cidersett til kona sier at jeg ikke skal plukke fra hylla, men at de heller henter en pose fra kjøla.
Med moderne kjøletutstyr til transport burde det ikke være noe problem. Jeg har aldri opplevd dårlig kvalitet på den Imperial-gjæren jeg får hos Strømmen, i alle fall. De har forøvrig tørrgjæren lagra kaldt, også - mens jeg har sett at de har den bak disken hos BS i Oslo, også.
 
Med moderne kjøletutstyr til transport burde det ikke være noe problem. Jeg har aldri opplevd dårlig kvalitet på den Imperial-gjæren jeg får hos Strømmen, i alle fall. De har forøvrig tørrgjæren lagra kaldt, også - mens jeg har sett at de har den bak disken hos BS i Oslo, også.
Nemlig, jeg forstår at det kanskje ser veldig innbydende ut å ha en hylle med gjærstæsj bak disken for mange, men for meg gir det angst, jeg liker gjæra mi kjøling, varme kan den få hjemme hos meg, ja en time før pitch :)
 
Bra tips er å gå inn på https://yeastman.com/info og finne rett levedyktighet, spesielt gjør jeg det på pakker som begynner å dra på alder. Overaskende god holdbarhet på pakker som ikke alle kalkulatorer tør å regne med

Mvh Frode
Det er jo bra å kunne gjøre det, men jeg har så mye bedre erfaring med gjær fra Imperial at jeg stort sett bare bruker ferskgjær fra dem. Men den er det bare Strømmen Hjemmebrygg som fører her i Norge, så vidt jeg veit. Og så bruker jeg en del mer tørrgjær nå. Utvalget begynner å bli bra.
 
Selv om de la om produksjonsprosessen sin for noen år siden så i praksis opplevdes det vel egentlig aldri som at PP var så "overlegent" bedre enn WY-sine smacks? Tror jeg endte opp med å sette noe sånt som 50% viability eller noe uansett med mindre det var en definitivt gammel pakke.

Jeg har bl.a en 1099 som var laget dec 15, som jeg for morro skyld tenkte å spare på. Det kommer til å være mitt første spørsmål her den dagen jeg bestemmer meg for å lage øl igjen. "Hva gikk galt, pakka var smacket og direct pitch, det funket bra da jeg brygget før???".
 
Selv om de la om produksjonsprosessen sin for noen år siden så i praksis opplevdes det vel egentlig aldri som at PP var så "overlegent" bedre enn WY-sine smacks? Tror jeg endte opp med å sette noe sånt som 50% viability eller noe uansett med mindre det var en definitivt gammel pakke.

Jeg har bl.a en 1099 som var laget dec 15, som jeg for morro skyld tenkte å spare på. Det kommer til å være mitt første spørsmål her den dagen jeg bestemmer meg for å lage øl igjen. "Hva gikk galt, pakka var smacket og direct pitch, det funket bra da jeg brygget før???".
Jeg trur ikke jeg ville drømme om å bruke en pose fra Whitelabs direkte. Men jeg kan til nød gjøre det med gjær fra Wyeast, hvis den er noenlunde fersk. Gjæren fra Imperial har jeg ingen kvaler med - og posene deres har jo dessuten dobbelt så mye gjær.

Stort sett setter jeg altså alltid en starter på gjær fra Whitelabs og Wyeast - og da er det rimelig uinteressant å finregne på hvor mange levende celler det er i pakka. Om det blir liv i starteren var det "nok":).
 
Jeg trur ikke jeg ville drømme om å bruke en pose fra Whitelabs direkte. Men jeg kan til nød gjøre det med gjær fra Wyeast, hvis den er noenlunde fersk. Gjæren fra Imperial har jeg ingen kvaler med - og posene deres har jo dessuten dobbelt så mye gjær.

Stort sett setter jeg altså alltid en starter på gjær fra Whitelabs og Wyeast - og da er det rimelig uinteressant å finregne på hvor mange levende celler det er i pakka. Om det blir liv i starteren var det "nok":).
Før jeg fikk utstyr til å lage starter så var det Whitelabs direkte i vørter noen ganger, ble da godt øl det også :) Mener og huske jeg brygget en Bakke Brygg pils og en paulaner Weiss kopi.
 
Før jeg fikk utstyr til å lage starter så var det Whitelabs direkte i vørter noen ganger, ble da godt øl det også :) Mener og huske jeg brygget en Bakke Brygg pils og en paulaner Weiss kopi.
Som regel vil det gå bra, så klart, om posene er noenlunde ferske. Men jeg stoler, på bakgrunn av egne erfaringer, ikke på garantien om 70% levedyktige celler etter 6 måneder. Dessuten har Josh Caudle fra Imperial sagt at de undersøkte innholdet i posene fra Whitelabs, og fant at de ikke inneholdt de lovede 100 milliardene celler, men snarere 70 milliarder. Posene fra Wyeast inneholdt derimot 100 milliarder.

De egne erfaringer jeg snakker om, dreier seg om at jeg har hatt store vanskeligheter noen ganger med å få liv i poser ved utløpsdatoen. Et par ganger har jeg måttet gi opp. Da har de stått både to og tre døgn uten at det har vært tegn til liv. Dette gjelder sjølsagt ikke alltid, og kanskje er det til og med sjeldent. Men siden jeg har opplevd det jeg har opplevd, kjøper jeg ikke poser fra Whitelabs nær utløpsdato om jeg ikke virkelig må, og jeg setter i alle fall alltid starter uansett. Better safe than sorry:). Men har du gode erfaringer, skal ikke jeg si at du skal bli like skeptisk som jeg er. Kanskje har jeg bare hatt uflaks.

Jeg holder meg helst til gjær fra Imperial når det gjelder ferskgjær. Et par typer vil jeg likevel ha fra de andre: kølschgjæren fra Whitelabs (wlp029), og 1318 London Ale III fra Wyeast. Den siste er kanskje den mest brukte gjæren til NEIPA, men jeg bruker den til mye annet, også.
 
Som regel vil det gå bra, så klart, om posene er noenlunde ferske. Men jeg stoler, på bakgrunn av egne erfaringer, ikke på garantien om 70% levedyktige celler etter 6 måneder. Dessuten har Josh Caudle fra Imperial sagt at de undersøkte innholdet i posene fra Whitelabs, og fant at de ikke inneholdt de lovede 100 milliardene celler, men snarere 70 milliarder. Posene fra Wyeast inneholdt derimot 100 milliarder.

De egne erfaringer jeg snakker om, dreier seg om at jeg har hatt store vanskeligheter noen ganger med å få liv i poser ved utløpsdatoen. Et par ganger har jeg måttet gi opp. Da har de stått både to og tre døgn uten at det har vært tegn til liv. Dette gjelder sjølsagt ikke alltid, og kanskje er det til og med sjeldent. Men siden jeg har opplevd det jeg har opplevd, kjøper jeg ikke poser fra Whitelabs nær utløpsdato om jeg ikke virkelig må, og jeg setter i alle fall alltid starter uansett. Better safe than sorry:). Men har du gode erfaringer, skal ikke jeg si at du skal bli like skeptisk som jeg er. Kanskje har jeg bare hatt uflaks.

Jeg holder meg helst til gjær fra Imperial når det gjelder ferskgjær. Et par typer vil jeg likevel ha fra de andre: kølschgjæren fra Whitelabs (wlp029), og 1318 London Ale III fra Wyeast. Den siste er kanskje den mest brukte gjæren til NEIPA, men jeg bruker den til mye annet, også.

Har sjekket de fleste Whitelabs gjærpakkene jeg har brukt, og med oppgitt celletetthet på batch nummer så har jeg stort sett kommet til 70 milliarder celler per pakke. Har også hatt dårlig erfaring med pakker som nærmer seg utløpsdato, generelt treig start på Whitelabs pakkene kontra egendyrket.
 
Har sjekket de fleste Whitelabs gjærpakkene jeg har brukt, og med oppgitt celletetthet på batch nummer så har jeg stort sett kommet til 70 milliarder celler per pakke. Har også hatt dårlig erfaring med pakker som nærmer seg utløpsdato, generelt treig start på Whitelabs pakkene kontra egendyrket.
Det ville vært veldig OK å få en bekreftelse på Caudles påstand. (Jeg går ut fra at du ikke har telt i mikroskop?) Han kunne jo mistenkes for å ha motiver for å si dette, siden han er en av grunnleggerne av Imperial, men på den annen side sitter han jo så lagelig til for hogg når han gjør det, at jeg i alle fall har tenkt at han nok har solid grunnlag. Og jeg har ikke hørt/sett at han har blitt imøtegått av folk fra Whitelabs.

Han sa det i en beersmithpodcast, og det blei veldig stille fra kamerat Smith da han sa det. Han har jo et nokså tett forhold til Chris White, som stadig er innom som den store gjæreksperten. Og Caudle har ikke blitt invitert inn flere ganger:). (Hvilket er synd. Jeg trur han er vel så mye av en ekspert som White.)
 
Tilbake
Topp