Brewtools FCS (Fluid Control System)

Sett på kegmenter, veldig fornøyd med min, regner med den kommer til og holde ut livet, så synes prisen er helt ok i så måte
kegmenrerhttps://www.olbrygging.no/kegland/102476/58l-kegmenter-unitank-i-rustfritt-st%C3%A5l?gclid=CjwKCAjw7oeqBhBwEiwALyHLM8HBW16FVbK9b2WQashq1qnAnD-7Kqu9mEtQ8HOJl1VMvRu1W91gJBoC6ewQAvD_BwE
58 liter blir til og med knapt for 45 liter til gjæring så man får tappe to 20 liters fat. Med 0.7 bar behøvde verdant ti liter headspace, det var så vidt klaring i en 60 liter fermzilla allrounder. Ikke så veldig interessant å trykkgjære alt, mister noe karakter i ølet syns jeg.
 
58 liter blir til og med knapt for 45 liter til gjæring så man får tappe to 20 liters fat. Med 0.7 bar behøvde verdant ti liter headspace, det var så vidt klaring i en 60 liter fermzilla allrounder. Ikke så veldig interessant å trykkgjære alt, mister noe karakter i ølet syns jeg.
Kommer i 118 Liter også, ikke så mye dyrere
 
Må vaskes med ei større blanding PBW for hver gang da. 10 cm åpning og en meter høyde er ikke veldig tilgjengelig for håndvask.
Hadde nok investert i en cip løsning om jeg hadde sånne størrelser. Sparer kjapt inn det, pbw er ikke akkurat billig
 
Sensorer til SG finnes vel etterhvert i fleng. Tilt har vært på markedet lenge, det samme har Ispindel og Plaato. Nå har også Kegland lansert en for en stund siden som jeg mener heter Rapt Pill.
Siden jeg nevnte Plaato her nylig føler jeg meg forpliktet til å advare mot å handle produkter derfra, de har annonsert at de vil stoppe appen sin om to år, og alle produktene de selger idag vil dermed bli brevvekter, så regelrett ubrukelig kundehåndtering fra den kanten.
For å "toppe hele driten" kjører de nå salg på disse produktene som kun har to års levetid.
 
MIn oppriktige mening er at dette tar helt av. Jeg synes det er kjedelig å oppleve i hvilken grad vi får det samme klasseskillet innafor hobbyen vår som vi finner ellers i samfunnet. Det er ikke noe nytt, men det bekreftes stadig.

Og som @Steinar Huneide spør: Blir det bedre øl av det? Svaret er sjølsagt: Nei, det blir det ikke nødvendigvis. Men det gjør det antakelig lettere for dem med mye penger å brygge godt øl.

Trøsten min er at du ikke kan kjøpe deg kunnskap - eller i alle fall at den ikke trenger å koste all verden, om du da ikke går på dyre kurs av ymse slag. Og tross alt: Kunnskap er den viktigste ingrediensen i godt øl.

For leeenge sida var det et ideal å bygge sitt eget utstyr. En av hjemmebryggerlitteraturens klassikere er Randy Moshers Radical Brewing fra 2004 (jada, "leeenge sida" er ikke så lenge innafor hjemmebryggingshistoria). Der har han mot slutten et kapittel som heter The Buckapound Brewery. Idealet er å finne det du trenger til bryggeriet som brukte deler og materialer, og hele bryggeriet skal ikke koste mer enn en dollar per pund (halvkilo).

Nå er det der litt tvetydig, for det bryggeriet Mosher skrudde i hop, var rimelig avansert, så sjølsagt måtte det etterhvert bli avanserte tekniske løsninger å få kjøpt ferdige. Blichman Engineering og andre sørga for det.

Akk ja. Jeg mener ikke å bli moralsk overfor enkeltindivider med god råd. Det kan jo hende dere har tjent penga deres på hederlig vis, og da må dere få bruke dem som dere vil. Men jeg klarer ikke å ikke bli litt lei meg. (Jeg vokste opp under Gerhardsen. Jeg blei 13 år i 1965, og var nesten 30 da Willoch tok over i 1981.)

Og det kan være mye å tjene på å holde seg til det enkle. Lær av det sjølsnekra diktet Mosher avslutter boka med:
Vis vedlegget 64851
Dette synes jeg bare låter som en gammelmanns-sutring om at alt var bedre før. Jeg er også født under Gerhardsen-åket og det er slett ikke alle av oss som synes tiden med hans doktriner er å foretrekke. Ikke minst er jeg glad for at vår hobby siden dengang, er blitt lovlig uten å måtte malte kornet selv.

At utviklingen har gått fremover har gjort det mulig for mange flere å bli hjemmebryggere. Det er helt greit å mekke sitt eget utstyr, men å hovere over de som hverken kan, har plass til eller tid til å gjøre slikt, ser jeg ikke poenget med. I hobbyens tidligste år var det slett ikke et mål for alle. Det var bare en dyd av nødvendighet fordi det ikke fantes utstyr å få kjøpt.

Fra tid til annen møter jeg folk som rynker på nesa når jeg snakker om hjemmebrygg. Jeg tror nok at mange er blitt skremt bort fra hobbyen etter å ha smakt øl brygget på dårlig, hjemmesnekret utstyr. Å tro at man blir en bedre ølbrygger fordi man har enkelt utstyr eller har mekket det selv av gamle kjølebager og varmtvannstanker, finnes det ikke belegg for.

Utviklingen har gått fremover og det synes jeg er utelukkende bra. Det er fortsatt mulig å bygge sitt eget utstyr for dem som vil og har interesse for slikt. Takket være utviklingen er mye mer informasjon tilgjengelig for langt flere både med og uten leseferdigheter. Bredden i hobbyen og tilgjengeligheten er blitt mye bedre.

Selvsagt er det ikke nødvendig å ha alt utstyr som tilbys. Alle sykkel- og skifantaster vet at du får like gid trening på en gammel råkk og treski fra Gerhardsen-epoken. Men de fleste syntes det blir morsommere på en god sykkel og lette ski. Også brygging syntes mange blir morsommere med godt utstyr.

Det finnes heller ikke belegg for å si at godt utstyr gjør deg til en bedre brygger, men på for dårlig utstyr, klarer ikke engang en god brygger å brygge godt øl. Det lar seg ikke måle, men jeg tror ganske sikkert at gjennomsnittlig er ølet som brygges i norske hjem idag bedre enn i 2004. Og utviklingen av utstyr er en vesentlig årsak til det.
 
Dette synes jeg bare låter som en gammelmanns-sutring om at alt var bedre før. Jeg er også født under Gerhardsen-åket og det er slett ikke alle av oss som synes tiden med hans doktriner er å foretrekke. Ikke minst er jeg glad for at vår hobby siden dengang, er blitt lovlig uten å måtte malte kornet selv.

At utviklingen har gått fremover har gjort det mulig for mange flere å bli hjemmebryggere. Det er helt greit å mekke sitt eget utstyr, men å hovere over de som hverken kan, har plass til eller tid til å gjøre slikt, ser jeg ikke poenget med. I hobbyens tidligste år var det slett ikke et mål for alle. Det var bare en dyd av nødvendighet fordi det ikke fantes utstyr å få kjøpt.

Fra tid til annen møter jeg folk som rynker på nesa når jeg snakker om hjemmebrygg. Jeg tror nok at mange er blitt skremt bort fra hobbyen etter å ha smakt øl brygget på dårlig, hjemmesnekret utstyr. Å tro at man blir en bedre ølbrygger fordi man har enkelt utstyr eller har mekket det selv av gamle kjølebager og varmtvannstanker, finnes det ikke belegg for.

Utviklingen har gått fremover og det synes jeg er utelukkende bra. Det er fortsatt mulig å bygge sitt eget utstyr for dem som vil og har interesse for slikt. Takket være utviklingen er mye mer informasjon tilgjengelig for langt flere både med og uten leseferdigheter. Bredden i hobbyen og tilgjengeligheten er blitt mye bedre.

Selvsagt er det ikke nødvendig å ha alt utstyr som tilbys. Alle sykkel- og skifantaster vet at du får like gid trening på en gammel råkk og treski fra Gerhardsen-epoken. Men de fleste syntes det blir morsommere på en god sykkel og lette ski. Også brygging syntes mange blir morsommere med godt utstyr.

Det finnes heller ikke belegg for å si at godt utstyr gjør deg til en bedre brygger, men på for dårlig utstyr, klarer ikke engang en god brygger å brygge godt øl. Det lar seg ikke måle, men jeg tror ganske sikkert at gjennomsnittlig er ølet som brygges i norske hjem idag bedre enn i 2004. Og utviklingen av utstyr er en vesentlig årsak til det.
Du tillegger meg meninger og holdninger jeg ikke har. Og forøvrig skal vi ikke ha noe av personkarakteristikker her på forumet.

Hvis folk brygger dårlig øl, skyldes det alltid mangel på kunnskap og/eller innsats. Noe utstyr må du nødvendigvis ha, og på den kalde sida må du tilpasse hva du brygger til de mulighetene du har til å holde riktig temperatur. Men jeg sier da ikke at en ikke skal investere ei krone i utstyr? Men jeg holder fast ved det Kjetil Jikkiun sa i et foredrag: Det spiller ingen rolle hva slags bryggeutstyr du har. Det viktige er å kunne bruke det du har.
 
Sist redigert:
Du tillegger meg meninger og holdninger jeg ikke har. Og forøvrig skal vi ikke ha noe av personkarakteristikker her på forumet.
Jeg formoder at du som moderator og belest mann vet forskjellen på uttrykkene "det var dumt" og "du er dum".

Jeg har ikke gitt en eneste karakteristikk av deg. Jeg har kun uttalt meg om ditt innlegg, og jeg liker ikke å få hentydninger om annet.
 
Du tillegger meg meninger og holdninger jeg ikke har. Og forøvrig skal vi ikke ha noe av personkarakteristikker her på forumet.

Hvis folk brygger dårlig øl, skyldes det alltid mangel på kunnskap og/eller innsats. Noe utstyr må du nødvendigvis ha, og på den kalde sida må du tilpasse hva du brygger til de mulighetene du har til å holde riktig temperatur. Men jeg sier da ikke at en ikke skal investere ei krone i utstyr? Men jeg holder fast ved det Kjetil Jikkiun sa i et foredrag: Det spiller ingen rolle hva slags bryggeutstyr du har. Det viktige er å kunne bruke det du har.
Mulig han sa det for lenge siden, men det blir som å være overdrevent nostalgisk, spør du meg.
Kunne jeg gått tilbake i tid 12-13 år til når jeg begynte å brygge øl, ville jeg garantert ha funnet ut at ølet jeg brygget da er milevis dårligere enn hvordan jeg husker at det var.

pH-meter for hjemmebrygging var svindyrt. Nesten ingen hadde vannjusteringsutstyr eller mulighet for å justere pH. Mye lagerøl som ble brygget av hjemmebryggere var et godt stykke unna sitt fulle potensiale.

Trykksatt gjæring var egentlig ikke en greie, og metoden for å unngå å få oksygen i ølet på kald side var "å unngå å splashe/sprute med ølet" når man skulle ha det på fat/flaske...
 
Mulig han sa det for lenge siden, men det blir som å være overdrevent nostalgisk, spør du meg.
Kunne jeg gått tilbake i tid 12-13 år til når jeg begynte å brygge øl, ville jeg garantert ha funnet ut at ølet jeg brygget da er milevis dårligere enn hvordan jeg husker at det var.

pH-meter for hjemmebrygging var svindyrt. Nesten ingen hadde vannjusteringsutstyr eller mulighet for å justere pH. Mye lagerøl som ble brygget av hjemmebryggere var et godt stykke unna sitt fulle potensiale.

Trykksatt gjæring var egentlig ikke en greie, og metoden for å unngå å få oksygen i ølet på kald side var "å unngå å splashe/sprute med ølet" når man skulle ha det på fat/flaske...
Du snakker vel stort sett om kunnskapsutvikling. Du trenger ikke noe utstyr for å drive med vannjustering, og du greier deg egentlig godt uten et pH-meter så lenge du veit hva slags vann du har. (Men jeg er veldig glad i mitt, det er ikke det:).)

Tryksatt gjæring er vel også noe man greier seg godt uten. Det var en hype som stort sett har gått over.

Du kommer veldig langt med å unngå unødvendig plasking/bevegelse i ølet. Jeg flaska NEIPA med den metoden med helt fint resultat.
 
Tryksatt gjæring er vel også noe man greier seg godt uten. Det var en hype som stort sett har gått over.

Du kommer veldig langt med å unngå unødvendig plasking/bevegelse i ølet. Jeg flaska NEIPA med den metoden med helt fint resultat.
Sjeldent at jeg bruker trykk under hovedgjæring, men om det er dårlig plass og man har ei plasskrevende gjær så funker det som et verktøy for å unngå søl. Så får man og styrt litt karakteren fra gjæra.

Det jeg liker best med fermzillaen er mulighet for å tappe cold crashet tørrhumlet øl i lukket sløyfe til fat via flyteball.

Fylle flasken helt opp rett fra bøtta med "dessert" til gjæren er en fin metode det. Går bare mye raskere og er mindre plasskrevende med fat og mottrykksfyller som da gir identisk resultat i alle flasker.

Med en trykktank kan man fylle flasker og bokser med ferdig karbonert øl om man det ønsker, men jeg er egentlig fornøyd med cornelius fat som brite tank samt serveringsmedie.
 
Sjeldent at jeg bruker trykk under hovedgjæring, men om det er dårlig plass og man har ei plasskrevende gjær så funker det som et verktøy for å unngå søl. Så får man og styrt litt karakteren fra gjæra.

Det jeg liker best med fermzillaen er mulighet for å tappe cold crashet tørrhumlet øl i lukket sløyfe til fat via flyteball.

Fylle flasken helt opp rett fra bøtta med "dessert" til gjæren er en fin metode det. Går bare mye raskere og er mindre plasskrevende med fat og mottrykksfyller som da gir identisk resultat i alle flasker.

Med en trykktank kan man fylle flasker og bokser med ferdig karbonert øl om man det ønsker, men jeg er egentlig fornøyd med cornelius fat som brite tank samt serveringsmedie.
Ja, det virker som om det er som verktøy for enkel karbonering at trykktankene stort sett blir brukt. Men ellers har jeg inntrykk av at trykksetting under hovedgjæringa ikke er noe så mange driver med.

Trykksetting kan sikkert ha en funksjon i noen situasjoner, men det har åpenbart ikke vært den snarveien til bedre øl som det blei lansert som.

Brygger vi bedre øl nå enn for 5-10-15 år sida?

Ja, det trur jeg definitivt. Jeg kommer rett fra gårdagens Oslomesterskap, der det blei servert 21 ulike øl til publikum, og det var 21 velbrygga øl. Jeg veit ikke så mye om det utstyret folk brygger på, men det jeg veit, er at kunnskapsnivået til bryggerne er rimelig høyt.
 
Sist redigert:
Ja, det virker som om det er som verktøy for enkel karbonering at trykktankene stort sett blir brukt. Men ellers har jeg inntrykk av at trykksetting under hovedgjæringa ikke er noe så mange driver med.

Trykksetting kan sikkert ha en funksjon i noen situasjoner, men det har åpenbart ikke vært den snarveien til bedre øl som det blei lansert som.
 
Jeg vet ikke hvor du henter statistikk-inntrykket fra, men jeg har inntrykk av det er er mye prat om dette på fb og at det fortsatt selges mye utstyr til trykksatt gjæring. Jeg har selv ingen befatning med det, først og fremst fordi jeg ikke engang har plass til en ny binders i bryggeriet. Men så vidt jeg forstår er det et godt alternativ til kaldgjæret lager.
 
Jeg vet ikke hvor du henter statistikk-inntrykket fra, men jeg har inntrykk av det er er mye prat om dette på fb og at det fortsatt selges mye utstyr til trykksatt gjæring. Jeg har selv ingen befatning med det, først og fremst fordi jeg ikke engang har plass til en ny binders i bryggeriet. Men så vidt jeg forstår er det et godt alternativ til kaldgjæret lager.
Det folk finner ut, er at trykkgjæringa i og for seg holder det det lover, nemlig å redusere produksjonen av estere når du brygger lager på varmere tempratur. Chris White og John Palmer gjorde eksperimenter med det, og kunne teste dette godt med hjelp av laboratoriefasilitetene til Whitelabs. Men resultatet blir et kjedelig og pregløst øl, og derfor slutter folk stort sett med det. Jeg husker jeg snakka med en av de ansatte på Bryggselv på Hasle som hadde brygga en del trykksatt, og det var hva han sa, også. Og nå sist hørte jeg Palmer si det i en av de siste Brew Strong-episodene.

Det selges helt klart mye utstyr for trykksetting, men så vidt jeg forstår, kjøper folk det mest for å kunne nytte den muligheten det gir til å tappe opp ferdig karbonert øl. Jeg følger ikke med på fb, så jeg skal ikke si noe om hva folk skriver om der, men jeg har ikke inntrykk av at så mange av alle dem her på forumet som har utstyret, driver mye med trykkgjæring i egentlig forstand.
 
Jeg følger ikke med på fb, så jeg skal ikke si noe om hva folk skriver om der, men jeg har ikke inntrykk av at så mange av alle dem her på forumet som har utstyret, driver mye med trykkgjæring i egentlig forstand.
Her på forumet driver ingen aktive med trykkgjæring i utstrakt grad.

Er ikke veldig aktiv på FB, men innom bryggergruppene inn i mellom. Der dukker det jevnlig opp innlegg som viser at trykkgjæring brukes. Hvor utbredt det er, vet jeg ikke. Men det er ingen tvil om at det er vanligere enn man kan få inntrykk av på dette forumet.
 
Det folk finner ut, er at trykkgjæringa i og for seg holder det det lover, nemlig å redusere produksjonen av estere når du brygger lager på varmere tempratur. Chris White og John Palmer gjorde eksperimenter med det, og kunne teste dette godt med hjelp av laboratoriefasilitetene til Whitelabs. Men resultatet blir et kjedelig og pregløst øl, og derfor slutter folk stort sett med det. Jeg husker jeg snakka med en av de ansatte på Bryggselv på Hasle som hadde brygga en del trykksatt, og det var hva han sa, også. Og nå sist hørte jeg Palmer si det i en av de siste Brew Strong-episodene.

Det selges helt klart mye utstyr for trykksetting, men så vidt jeg forstår, kjøper folk det mest for å kunne nytte den muligheten det gir til å tappe opp ferdig karbonert øl. Jeg følger ikke med på fb, så jeg skal ikke si noe om hva folk skriver om der, men jeg har ikke inntrykk av at så mange av alle dem her på forumet som har utstyret, driver mye med trykkgjæring i egentlig forstand.
Det er vel ganske vanlig at et nytt produkt får stor oppmerksomhet ved lansering hvoretter nyhetens interesse gir seg og produktet finner sin naturlige og "rolige" plass i markedet. Vi må heller ikke glemme at de fleste som brygger i Norge ikke er på dette forumet.

Jeg har som sagt ingen erfaring med trykkgjæring. Men Det kan jo tenkes at "uinteressant øl o.l." kan skyldes at trykkgjærere ikke tar seg tid til å lagre sin lager, siden et vesentlig poeng vel også er hurtigere gjæringsforløp. Og forøvrig er jo uttrykket "Det spiller ingen rolle hva slags bryggeutstyr du har. Det viktige er å kunne bruke det du har." også gyldig for trykkgjæring.
 
Tilbake
Topp