Marius K.
Norbrygg-medlem
Hei folkens!
Jeg har så vidt begynt å snekre sammen en oppskrift på min første saison og ser at det er vanlig å bruke sukker for at ølet skal gjære godt ut, og bli tørt og fint.
Det første jeg lurer på er tilsetningstidspunktet. Jeg regner med sukkeret skal puttes i under kok med ca. 15 minutter igjen?
Videre lurer jeg litt på hvordan man tenker når man beregner utbytte fra tilsetting av sukker. Når jeg regner på utbytte fra f. eks. pale malt så regner jeg på følgende måte (utbytte tall fra How to brew):
(antall kilo malt x 8,3333 x 38 x meskeeffektivitet)/sluttvolum i kjele etter kok
Da finner jeg hvilke beregnet OG jeg får ved en bestemt mengde basis malt og meskeeffektivitet. Sukker har en utbyttefaktor på 46, noe som gir 8,3333*46 = 383. Man mesker jo ikke sukkeret, så blir det riktig å bruke følgende formel for å finne hvor mye "x" kilo sukker bidrar med til OG? La oss her anta at jeg beytter 200 gram sukker, og at sluttvolum i kokekjele er på 22 liter:
(0,2 x 8,3333 x 46)/22= 3,48
Hvordan tenker jeg så når jeg skal sette sammen en oppskrift med sukker, og skal beregnet mengde malt og sukker for å finne ønsket OG? La oss si jeg skal ha en OG på 1,060. Jeg ønsker å benytte 200 gram sukker. Da antar jeg det bare er å ta 60-3,48 = 56,52, og så beregnet mengde malt man trenger gitt den meskeeffektiviteten man bruker å ha i sitt systemet for å treffe en OG på 56,52?
Eller tenker jeg helt feil her?
Jeg har så vidt begynt å snekre sammen en oppskrift på min første saison og ser at det er vanlig å bruke sukker for at ølet skal gjære godt ut, og bli tørt og fint.
Det første jeg lurer på er tilsetningstidspunktet. Jeg regner med sukkeret skal puttes i under kok med ca. 15 minutter igjen?
Videre lurer jeg litt på hvordan man tenker når man beregner utbytte fra tilsetting av sukker. Når jeg regner på utbytte fra f. eks. pale malt så regner jeg på følgende måte (utbytte tall fra How to brew):
(antall kilo malt x 8,3333 x 38 x meskeeffektivitet)/sluttvolum i kjele etter kok
Da finner jeg hvilke beregnet OG jeg får ved en bestemt mengde basis malt og meskeeffektivitet. Sukker har en utbyttefaktor på 46, noe som gir 8,3333*46 = 383. Man mesker jo ikke sukkeret, så blir det riktig å bruke følgende formel for å finne hvor mye "x" kilo sukker bidrar med til OG? La oss her anta at jeg beytter 200 gram sukker, og at sluttvolum i kokekjele er på 22 liter:
(0,2 x 8,3333 x 46)/22= 3,48
Hvordan tenker jeg så når jeg skal sette sammen en oppskrift med sukker, og skal beregnet mengde malt og sukker for å finne ønsket OG? La oss si jeg skal ha en OG på 1,060. Jeg ønsker å benytte 200 gram sukker. Da antar jeg det bare er å ta 60-3,48 = 56,52, og så beregnet mengde malt man trenger gitt den meskeeffektiviteten man bruker å ha i sitt systemet for å treffe en OG på 56,52?
Eller tenker jeg helt feil her?