Kristian L
Norbrygg-medlem
Vi gjorde et forsøk en gang der vi kokte eddikløsning og rabarbragrøt i en gammel aluminiumkjele i 30 min. Rabarbra inneholder oksalsyre som er spesielt bra til å løse aluminium. Med rabarbragrøten ble det ikke løst 10 mg/L. For eddik (7%) i en 1:4 løsning med vann fikk vi bare løst ut 2,8 mg/L.
Som med alt i verden kommer mye an på eksponering. Grenseverdien for aluminium ble i 2007 satt ned fra 7 mg/kg kroppsvekt til 1 mg/kg kroppsvekt, gjennomsnittlig per uke. Mulig det har vært noen endringer etter det. Om eddikløsningen eller tilsvarende hadde vært din eneste kilde til aluminium måtte du holdt deg under 26,7 liter i uka for en person på 75 kg.
Hadde vært spennende å måle verdier for en del metaller i mye av det som brygges hjemme hos folk. Jeg tror ikke det er grunn til bekymring for flertallet, men det hadde uansett vært interessant.
Som med alt i verden kommer mye an på eksponering. Grenseverdien for aluminium ble i 2007 satt ned fra 7 mg/kg kroppsvekt til 1 mg/kg kroppsvekt, gjennomsnittlig per uke. Mulig det har vært noen endringer etter det. Om eddikløsningen eller tilsvarende hadde vært din eneste kilde til aluminium måtte du holdt deg under 26,7 liter i uka for en person på 75 kg.
Hadde vært spennende å måle verdier for en del metaller i mye av det som brygges hjemme hos folk. Jeg tror ikke det er grunn til bekymring for flertallet, men det hadde uansett vært interessant.