4-5% høres fint ut, ut mot tilsvarende av Pale malten tenker jeg. Usikker på hvor mye det har å si, men det blir jo ikke galt.Bytte ut noe eller bare slenge oppi noe og uppe abv littegrann? Typ 4-5% av gristen totalt?
4-5% høres fint ut, ut mot tilsvarende av Pale malten tenker jeg. Usikker på hvor mye det har å si, men det blir jo ikke galt.Bytte ut noe eller bare slenge oppi noe og uppe abv littegrann? Typ 4-5% av gristen totalt?
4-5% høres fint ut, ut mot tilsvarende av Pale malten tenker jeg. Usikker på hvor mye det har å si, men det blir jo ikke galt.
Flasket en kasse og hadde resten på fat. Tok en smakstest på fatet ( 24t på 3bar) føles litt halvferdig i smaken og selvfølgelig ganske uklar, men ingen tydelige usmaker. OG:1.056 (spot on) og FG 1.014 (skulle hatt. 013). Tror dette kan bli en grei øl, om ikke annet en kuriositet for besøkende på hytta.Vis vedlegget 40986
Det stemmer, det meste blir vel konsumert i sjøkantenDu kan i alle fall lett slå fast at mesteparten av innholdet i ølet ditt er stuttreist.
Du kan i alle fall lett slå fast at mesteparten av innholdet i ølet ditt er stuttreist.
Ølet, ja. Men ingrediensene, bortsett fra vannet, er vel ekstra langreiste, fraktet langt inn i ødemarka som de er.
På den annen side ville jo det å brygge ølet hjemme for så å ta det med seg på hytta, innebære at væskeinnholdet - som jo utgjør det meste av ølet - måtte reise i stedet, og det ville gi et styggere karbonfotavtrykk.
Konklusjon: Dette er et øl som kan drikkes uten alt for mye ølskam - uten at man av den grunn skal tylle i seg hemningsløse mengder, selvsagt.
Jeg synes generelt det er litt vel mye fokus på skam for tida. En lyt kose seg litt óg.
Ølet føles litt syrlig, oppskrift er utprøvd dog med w34/70 og denne gang med us-05. Gjærbyttet skulle ikke utgjort denne forskjellen føler jeg og jeg mistenker vannet. Hva vil det si, til dere som har peiling på vann?
Okei, noen gedigne innvendinger på dette?
Vannet har som nevnt blitt drukket og jeg oppfatter ingen usmak på det som drikkevann, men hva det faktisk inneholder er en ukjent faktor. (beklager på forhånd at bildet ligger sidelengs)Vis vedlegget 40761
Edit; Burde jeg slenge oppi noe cara pils for skumfasthet? Vannet virker å være hardt.
Her er gristen, carapils ble glemt i farten..
Som nevnt tidligere så virker vannet hardt, det skummer lite..
Us-05 på 18 grader. Jeg syntes den virker syrligere enn forrige batch med samme grist og vann fra springen. Kan vann få det til å føles syrligere eller er bare manns minne så dårlig at den forrige også var sånn?
Men igjen; her er det snakk om vann fra femunden, jeg har ikke noe data på det annet enn at det er drikkbart men såpa skummer dårlig. Kan ikke vannet alene påvirke i en "syrlig" retning?Prøv en gang til. Men hvis det faktisk er merkbark syrligere så prøv med litt bakepulver.
Men igjen; her er det snakk om vann fra femunden, jeg har ikke noe data på det annet enn at det er drikkbart men såpa skummer dårlig. Kan ikke vannet alene påvirke i en "syrlig" retning?
Edit: det er mulig jeg er forferdelig dårlig på å beskrive smak, så det jeg forbinder med syrlig har et mer faglig korrekt uttrykk..
Det kan kanskje være litt astrigens ja, har alltid sammenlignet det med å tygge på en druestein og det stemmer forsåvidt med det jeg smaker. Jeg skal prøve flaskeversjonen og sjekke om jeg opplever samme der.Når såpa skummer dårlig, er vannet relativt hardt, og det må nesten skyldes at det er en del kalk i vannet. Det var vel en kalkholdig bergart som kunne tilføre kalk til ei elv som renner ut i Femunden? Kalk er kalsiumkarbonat, og hverken kalken eller karbonatet, kan gi noen syrlighet til ølet. Men du vil trenge å jobbe med å få tilstrekkelig lav pH under meskinga, siden karbonatet trekker pH'en mer opp enn kalken trekker den ned (det er mer karbonat enn kalsium i et kalsiumkarbonatmolekyl), og om du ikke har justert den ned nok, kan du ha fått tanninuttrekk, som vil gjøre ølet ditt astringent. Kan det være det du kjenner? (Astringens er ikke en smak, men en følelse i munnen. Om du har prøvd å tygge på en brukt tepose, har du den. "Snerpende tørrhet" vil jeg kalle det.)
Syrlighet kan jo ellers komme fra en infeksjon, selvfølgelig.
... Kalk er kalsiumkarbonat, og hverken kalken eller karbonatet, kan gi noen syrlighet til ølet. ...