Skulle i huj og hast brygge en PF til NM.
Hadde akkurat lestet ned BeerSmith, og skrøt av på forumet hvor lett og brukervennlig dette programmet var! Hadde bare prøvd meg frem ved å bruke noen av standardingrediensene programmet hadde og tilpasset oppskriften inntil OG, farge og bitterhet stemte med spesifikasjonene for den gjeldende ale.
Tilsatte 55 gram bitterhumle (Northern Brewer 10% alfa) til en samlet batch på 25 liter - mens vørerteren (av spesialmalt) kokte satt jeg og hygget meg med å legge inn alle ingredienser nøyaktig som de jeg hadde kjøpt. Da dette var en "partial boil"-vørter, ville jeg tilsette den tørre maltekstrakten ETTER at all humle var godt kokt igjennom.
En halvtime ut i koketida var jeg ferdig med beregningene og så at ølet ville ende på nærmere 80 IBU! (Målet var ca 22.) Jeg løp bort til gryta og dro posen ut av vørteren.
Beregnet IBU for 30 min koketid, godt over 30, og jeg er ikke så glad i overbittert øl, og visste ikke om 30 var overbittert.. Som fersk brygger hadde jeg ingen anelse om hva jeg skulle gjøre - jeg valgte å koke vørteren videre uten lokk for å få dampet vekk en del av alfasyren. Jeg ønsket uansett å tilsette den tiltenkte aromahumle (Saaz) av 2 omganger (liker humlearoma!), da den ikke bidro i særlig grad til IBU'en.
[Til andre ferskinger vil jeg påpeke at humleutbyttet varierer ettersom sukkerkonsentrasjonen i vørteren, tynn vørter gir høyere utbytte. Da jeg fort og GÆLI la inn ingrediensene som lå i programmet sto de til å tilsettes FØR koking - dette vill gitt en ekstremt tykk vørter og relativt lavt utbytte. Da jeg under kokingen la inn alle ingrediensene satte jeg spraymalten til å tilsettes ETTER humlekoken! Ooops...]
Jeg smakte på den konsentrerte spesialmalt-humle-vørteren, og den var veldig bitter! Den var kokt ned til 9 liter, jeg forkastet 3 liter (som jeg brukte til å sette noen flasker vørterøl, som faktisk blei veldig godt!)
Neste tabbe var at under tilsetning og oppløsning av spraymalt kokte vørteren videre i 10-15 min - denne kokingen påvirker aromahumlen, som EGENTLIG bare skulle koke i 10 og 0 minutter.
Endte med 25 liter vørter som smakte godt, faktisk relativt lite bitterhet. Etter ei drøy ukes gjæring er SG nede på 1011, og ikke ei boble i låsen.. regner da med at den er ferdigboblet, men kunne nok trenge å modne litt. Tappa ei flaske for 2 dager siden og tilsatte sukker, satte den varmt for å få rask karbonering - smaken var god men kunne faktisk trenge litt mere bitterhet!
Konklusjon: Koking uten lokk og uten humle hjelper på overhumlet vørter, :clap: men man aner ikke hvor mye det hjelper... ???
Hadde akkurat lestet ned BeerSmith, og skrøt av på forumet hvor lett og brukervennlig dette programmet var! Hadde bare prøvd meg frem ved å bruke noen av standardingrediensene programmet hadde og tilpasset oppskriften inntil OG, farge og bitterhet stemte med spesifikasjonene for den gjeldende ale.
Tilsatte 55 gram bitterhumle (Northern Brewer 10% alfa) til en samlet batch på 25 liter - mens vørerteren (av spesialmalt) kokte satt jeg og hygget meg med å legge inn alle ingredienser nøyaktig som de jeg hadde kjøpt. Da dette var en "partial boil"-vørter, ville jeg tilsette den tørre maltekstrakten ETTER at all humle var godt kokt igjennom.
En halvtime ut i koketida var jeg ferdig med beregningene og så at ølet ville ende på nærmere 80 IBU! (Målet var ca 22.) Jeg løp bort til gryta og dro posen ut av vørteren.
Beregnet IBU for 30 min koketid, godt over 30, og jeg er ikke så glad i overbittert øl, og visste ikke om 30 var overbittert.. Som fersk brygger hadde jeg ingen anelse om hva jeg skulle gjøre - jeg valgte å koke vørteren videre uten lokk for å få dampet vekk en del av alfasyren. Jeg ønsket uansett å tilsette den tiltenkte aromahumle (Saaz) av 2 omganger (liker humlearoma!), da den ikke bidro i særlig grad til IBU'en.
[Til andre ferskinger vil jeg påpeke at humleutbyttet varierer ettersom sukkerkonsentrasjonen i vørteren, tynn vørter gir høyere utbytte. Da jeg fort og GÆLI la inn ingrediensene som lå i programmet sto de til å tilsettes FØR koking - dette vill gitt en ekstremt tykk vørter og relativt lavt utbytte. Da jeg under kokingen la inn alle ingrediensene satte jeg spraymalten til å tilsettes ETTER humlekoken! Ooops...]
Jeg smakte på den konsentrerte spesialmalt-humle-vørteren, og den var veldig bitter! Den var kokt ned til 9 liter, jeg forkastet 3 liter (som jeg brukte til å sette noen flasker vørterøl, som faktisk blei veldig godt!)
Neste tabbe var at under tilsetning og oppløsning av spraymalt kokte vørteren videre i 10-15 min - denne kokingen påvirker aromahumlen, som EGENTLIG bare skulle koke i 10 og 0 minutter.
Endte med 25 liter vørter som smakte godt, faktisk relativt lite bitterhet. Etter ei drøy ukes gjæring er SG nede på 1011, og ikke ei boble i låsen.. regner da med at den er ferdigboblet, men kunne nok trenge å modne litt. Tappa ei flaske for 2 dager siden og tilsatte sukker, satte den varmt for å få rask karbonering - smaken var god men kunne faktisk trenge litt mere bitterhet!
Konklusjon: Koking uten lokk og uten humle hjelper på overhumlet vørter, :clap: men man aner ikke hvor mye det hjelper... ???