Bryggertabber

I svarte.....!!

Nå skjønner jeg hvorfor skyllevannet så så merkelig blakt ut med en rar utfelling. -Jeg har brukt kritt i stedet for gips!!!
Pulveret hang liksom så fast i skjeen.

Og nå var det klart for utmesk. Med kritt.

Faen ta! Tror jeg stopper, hiver alt og brygger en annen dag... Er ikke dagen min i dag, nei.
Har heldigvis ikke begynt å humle, da.

Skulle blitt Amerikansk Blonde, et lyst øl som absolutt ikke skal ha noe kritt, nei.
 
Black and tan: Blander pale ale og porter. Funker nydelig fra fat. Først pale ale - gir fint lyst skum, så porter som glir gjennom skummet og endrer farge og karakter på ølet.
Tabben oppstår da jeg blandet til fat for å kunne tappe til flaskegaver. Etter et par uker startet jeg tappingen fra fullt 9 litersfat. Så ikke så nøye på fargen før jeg hadde fylt mesteparten og innså at det som gikk i flaskene var pale alefarget. Det viste seg at porteren hadde samla seg i bunn av fatet... første gang jeg har greid å lage tolagsøl. :cool:
Nå blir det åpne-og-tømme-flaskeleken. Tilbake til å tappe fra separate fat til glass, og ingen får flaskegaver.
 
Black and tan: Blander pale ale og porter. Funker nydelig fra fat. Først pale ale - gir fint lyst skum, så porter som glir gjennom skummet og endrer farge og karakter på ølet.
Tabben oppstår da jeg blandet til fat for å kunne tappe til flaskegaver. Etter et par uker startet jeg tappingen fra fullt 9 litersfat. Så ikke så nøye på fargen før jeg hadde fylt mesteparten og innså at det som gikk i flaskene var pale alefarget. Det viste seg at porteren hadde samla seg i bunn av fatet... første gang jeg har greid å lage tolagsøl. :cool:
Nå blir det åpne-og-tømme-flaskeleken. Tilbake til å tappe fra separate fat til glass, og ingen får flaskegaver.
Uansett tappemetode - ikke gi sånne til de irske kameratene.
 
Jeg har laget eplecider noen år, stort sett har jeg karbonert den med 6g sukker / liter. Av og til har det blitt veldig bra, men en del batcher har vært litt dødere enn jeg har ønsket, så da jeg lagde den i år karbonerte jeg en batch med 8g/liter. Det anbefales ikke! Så langt har to flasker sprukket... Begge med patentkort, i begge tilfellene har den røket rett i overgangen fra side til bunnen. Den ene flasken (en halvliter) sto oppned i kassen et par klasser unna der jeg hadde satt den, den andre (3/4liter) sto der jeg hadde satt den, men tom og med løs bunn... Jeg har åpnet et par halvliterflasker, må sjenke raskt, ellers kommer alt...

Det kan være at jeg har bommet på to vis, enten målt ut feil eller at den ikke var gjæret ferdig, men cider er jo grei med at alt sukkeret er gjærbart, så den ender opp på ca 0.99, mener den var der. Har drikke til å åpne det nye året med et smell, i hvert fall...
 
Jeg har laget eplecider noen år, stort sett har jeg karbonert den med 6g sukker / liter. Av og til har det blitt veldig bra, men en del batcher har vært litt dødere enn jeg har ønsket, så da jeg lagde den i år karbonerte jeg en batch med 8g/liter. Det anbefales ikke! Så langt har to flasker sprukket... Begge med patentkort, i begge tilfellene har den røket rett i overgangen fra side til bunnen. Den ene flasken (en halvliter) sto oppned i kassen et par klasser unna der jeg hadde satt den, den andre (3/4liter) sto der jeg hadde satt den, men tom og med løs bunn... Jeg har åpnet et par halvliterflasker, må sjenke raskt, ellers kommer alt...

Det kan være at jeg har bommet på to vis, enten målt ut feil eller at den ikke var gjæret ferdig, men cider er jo grei med at alt sukkeret er gjærbart, så den ender opp på ca 0.99, mener den var der. Har drikke til å åpne det nye året med et smell, i hvert fall...
En standard ølflaske skal vel tåle 6-7 bar i trykk, så det må være mer enn 8gr sukker per liter som har skjedd her. Mulig laken ikke har blandet seg skikkelig?

Har selv hatt stout som tilsynelatende var ferdig å gjære, helt til den kom i flasker. Da røk det en 3-4 på rappen midt på natten, jeg trodde krigen var kommet og var ikke høy i hatten da jeg skulle undersøke smellene. Husker ikke om jeg var lettet eller skuffet over at det ikke var krig da jeg så 2liter stout eksplodert utover kjellerboden.

Artig at det er i bunnen svakeste punktet er, jeg ville trodd at det var i korken.
 
En standard ølflaske skal vel tåle 6-7 bar i trykk, så det må være mer enn 8gr sukker per liter som har skjedd her. Mulig laken ikke har blandet seg skikkelig?

Har selv hatt stout som tilsynelatende var ferdig å gjære, helt til den kom i flasker. Da røk det en 3-4 på rappen midt på natten, jeg trodde krigen var kommet og var ikke høy i hatten da jeg skulle undersøke smellene. Husker ikke om jeg var lettet eller skuffet over at det ikke var krig da jeg så 2liter stout eksplodert utover kjellerboden.

Artig at det er i bunnen svakeste punktet er, jeg ville trodd at det var i korken.
Begge flaskene som røk var med patentkork, så der er det ikke noe som gir etter... De røk der hvor de buer inn mot bunnen, så det kan både være der kreftene "får tak" og flasker får nok fort noen slag der, så mulighet at det var noen svakheter. At det ikke har blandet seg er også en mulighet, men de to flaskene som røk var i helt forskjellige steder i tappingen og til nå har jeg åpnet to flasker som også har vært kraftig overkarbonert.
 
Så langt har to flasker sprukket...

8 gram / liter skal absolutt ikke få flasker til å sprekke. Det må ha skjedd en skade. Flaskefyller i metall? Hadde en episode i starten av karrieren der flere flasker sprakk. Konkluderte med at fylleren gled av bunn og falt til ro ved flaskeveggen. Noen ganger roligere enn andre, og de hardeste treffa skada nok glasset.

Jeg og setter cider, men kjører det på fat med egen SodaStream.
 
8 gram / liter skal absolutt ikke få flasker til å sprekke. Det må ha skjedd en skade. Flaskefyller i metall? Hadde en episode i starten av karrieren der flere flasker sprakk. Konkluderte med at fylleren gled av bunn og falt til ro ved flaskeveggen. Noen ganger roligere enn andre, og de hardeste treffa skada nok glasset.

Jeg og setter cider, men kjører det på fat med egen SodaStream.
Har samme erfaring med den flaskefylleren laget av rustfritt.
 
Tilbake
Topp