Hei. Jeg nybegynner med denne hobbyen og har noen spørsmål ang. brygging. Fint om noen vil ta seg tid til å svare på det jeg lurer på
1. Renslighet: Har skjønt at dette er meget viktig, men hvor ekstrem skal man være? Steriliserer dere f.eks korker fra nyåpnet pose før flasking?
2. Luft: Luft til vørteren er ikke bra, men vil det være skadelig å ta av lokket på gjæring dunken et par tre ganger under gjæringen for å måle SG? Hvis ja, hva gjør dere for å måle SG underveis?
3. Gjæringstemperatur: Har til nå bare brygget ferdige ølsett fra olbrygging.no, der står i oppskriften f.eks på kølsh at den skal gjæres på 16 - 20 grader, men her inne skrives det at kølsh skal gjæres på 16 grader. Bør man ligge på den laveste temperaturen når det oppgis fra - til temperatur? Eller bør man begynne på den laveste for så å øke etterhvert?
4. Nedkjøling: I bruksanvisningen til BB60 står det man skal kjøle vørteren ned til 25 eller 20 grader (husker ikke helt) Men vil det riktige være å kjøle vørteren ned til lavest anbefalt gjæringstemperatur?
5. Mørk dobbel ipa: Jeg skal til å brygge en mørk dobbel ipa, der er en humle som skal ha 0 kok, skal man da ha den oppi når man starter nedkjølingen?
6. Ølsett: Hva er billigste brygg, ferdige ølsett eller kjøpe løsvekt? Er gjærene og humlen i ølsett billigste sort, eller brukes det samme typer om man kjøper i løsvekt? I oppskrift på ølsettene jeg har kjøpt står det anbefalt gram sukker pr liter til karbonering, denne ligger typisk på 5 - 6 gram, noe som ifølge tabeller er altfor lite til disse øltypene, hvorfor er det slik tror dere?
1. Renslighet: Har skjønt at dette er meget viktig, men hvor ekstrem skal man være? Steriliserer dere f.eks korker fra nyåpnet pose før flasking?
2. Luft: Luft til vørteren er ikke bra, men vil det være skadelig å ta av lokket på gjæring dunken et par tre ganger under gjæringen for å måle SG? Hvis ja, hva gjør dere for å måle SG underveis?
3. Gjæringstemperatur: Har til nå bare brygget ferdige ølsett fra olbrygging.no, der står i oppskriften f.eks på kølsh at den skal gjæres på 16 - 20 grader, men her inne skrives det at kølsh skal gjæres på 16 grader. Bør man ligge på den laveste temperaturen når det oppgis fra - til temperatur? Eller bør man begynne på den laveste for så å øke etterhvert?
4. Nedkjøling: I bruksanvisningen til BB60 står det man skal kjøle vørteren ned til 25 eller 20 grader (husker ikke helt) Men vil det riktige være å kjøle vørteren ned til lavest anbefalt gjæringstemperatur?
5. Mørk dobbel ipa: Jeg skal til å brygge en mørk dobbel ipa, der er en humle som skal ha 0 kok, skal man da ha den oppi når man starter nedkjølingen?
6. Ølsett: Hva er billigste brygg, ferdige ølsett eller kjøpe løsvekt? Er gjærene og humlen i ølsett billigste sort, eller brukes det samme typer om man kjøper i løsvekt? I oppskrift på ølsettene jeg har kjøpt står det anbefalt gram sukker pr liter til karbonering, denne ligger typisk på 5 - 6 gram, noe som ifølge tabeller er altfor lite til disse øltypene, hvorfor er det slik tror dere?